Hyppää sisältöön

Vain yhden viikon tähden – tulppaanien matka sipulista kukiksi maljakkoon voi kestää puoli vuotta

Tulppaanikimppu kulkee usean käsiparin kautta, ennen kuin se päätyy maljakkoon. Matka Hollannista sipulina Suomeen ja kuluttajien koteihin ei suju hetkessä.

Tulppaanin matka sipulista kotiin maljakkoon voi kestää pisimmillään kuukausia
Tulppaanin matka sipulista kotiin maljakkoon voi kestää pisimmillään kuukausia

Tulppaanien sesonkiaika on juuri päässyt alkuun. Joulukuusta pääsiäiseen kestävän kauden aikana tulppaaneja viljellään Suomessa noin 69 miljoonaa kappaletta.

Suurin osa tuotannosta tulee muutamasta suuresta yrityksestä, mutta Suomessa on yhteensä noin 40 viljelmää, jotka kasvattavat tulppaaneja. Yksi näistä on turkulainen Lepolan Puutarha, joka on toiminut perheyrityksenä jo yli 90 vuoden ajan.

Lepolasta lähtee tulppaanikauden aikana noin 13 miljoonaa tulppaania, noin miljoona viikossa. Niputustahti työpäivän aikana on noin tuhat nippua tunnissa.

Ennen kuin tulppaanikimppu päätyy ihasteltavaksi maljakkoon, on se kulkenut pitkän matkan ja usean käsiparin kautta.

Keräsimme muutamia faktoja Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantalan ja Lepolan Puutarhan toimitusjohtaja Tomi Suomisen avustuksella.

1. Hollannista Suomeen

Tulppaanien sipulit tulevat Hollannista. Siellä niitä tuotetaan noin neljä miljardia vuosittain ja viedään eri puolille maailmaa. Täysikasvuinen tulppaanisipuli tuottaa 4–5 poikasta, joista viljellään tulevien vuosien tulppaanit.

Matka Hollannista Suomeen tehdään rekoilla ja kestää noin puolitoista vuorokautta.

Vasta vesiviljelyyn juurtumaan laitettu tulppaani on ennen tätä vaihetta kulkenut jo pitkän matkan. Kuva: Johanna Manu / Yle

2. Suurin osa kukista kasvaa vesiviljelyllä

Sipuleita kasvatetaan Hollannin pelloilla muutama vuosi. Tämän tulppaanikauden maatulppaanien sipulit ovat saapuneet Suomeen puutarhoille viime vuoden loppukesästä tai alkusyksystä.

Suurin osa, 90 prosenttia, Suomessa viljeltävistä tulppaaneista kasvatetaan kuitenkin vesiviljelyllä. Niiden matka on huomattavasti maatulppaaneja lyhyempi.

Vesiviljeltävän tulppaanin sipulista kasvava kukka on valmis myyntiin noin seitsemän viikkoa siitä, kun sipuli on saapunut puutarhalle. Juurrutusvaihe kestää kolmisen viikkoa, jonka jälkeen menee kolmisen viikkoa, että kukat alkavat ilmestyä varsiin.

Tulppaanit itävät vesiviljelyssä kolmisen viikkoa. Sen jälkeen ne ovat valmiita niputettaviksi. Kuva: Johanna Manu / Yle

3. Sipulit talteen tai peurojen ruuaksi

Itäneistä tulppaaneista poistetaan sipulit automaattileikkurilla. Arvokkaimpien ja harvinaisempien tulppaanien sipulit lähetetään Hollantiin jatkokäyttöön. Muuten ne päätyvät usein peurojen ruuaksi.

Kukkien mitat tasataan ja kone niputtaa ne noin tuhannen nipun tuntitahtia. Kukille laitetaan kääreet ja sen jälkeen niput kasataan ämpäreihin odottamaan kuljetusta jälleenmyyjille.

Kukat kuljetetaan usein jo samana päivänä eteenpäin. Jälleenmyyjillä ne ovat myynnissä 1–2 päivän sisällä.

Tulppaanien lopullinen väri näkyy usein vasta niiden ollessa jo maljakossa. Nämä kyseiset kukat kuitenkin pitävät valkosien värinsä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Tulppanien lopullinen väri nousee esille usein vasta kukkien päästyä maljakkoon. Tällä kaudella Suomessa on valittavana 485 lajiketta.

Yhteensä lajikkeita on maailmassa jopa kymmeniä tuhansia. Uuden lajikkeen jalostus on hidasta, ja voi kestää 20 vuotta, ennen kuin se on valmis markkinoille.

Tulppaanikimpun elämänkaari maljakossa on noin viikon. Säilytys viileässä voi pidentää maljakkokestävyyttä toisen viikon verran.

Kukkana tulppaani on janoista sorttia. Maljakossa kannattaa pitää vain muutaman sentin verran vettä ja lisätä sitä tarpeen mukaan. Kun kukat juovat, ne venyvät paljon pituutta.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 30.1. kello 23 asti.

Lue myös: