Hyppää sisältöön

UPM:n Jussi Pesonen jyrkkänä: Lakkoilmoitukset ajoivat suurinvestointia Rotterdamiin Kotkan sijasta

Paperiliiton lakko ei ollut ainoa syy, joka ratkaisi miljardisijoituksen kohtalon Kotkan tappioksi. Lakko johtaa kipeisiin säästöihin Suomessa, sanoo UPM:n Jussi Pesonen.

Paperiliiton lakko ajaa UPM:n kipeisiin kustannussäästöihin, sanoo UPM:n toimutusjohtaja Jussi Pesonen. Kuva: Lehtikuva

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on perustellut yhtiön päätöstä jatkaa Kotkan sijasta Rotterdamissamiljardiluokan biotuotetehtaan suunnitelutyötä.

Pesosen mukaan valinnassa on painanut seitsemän tai kahdeksan tekijää. Ensimmäisenä Pesonen mainitsee Ylen haastattelussa verotuksen ja suomalaisen metsäkeskustelun.

Myös logistiset kustannukset olivat kärkisijoilla vaikuttamassa Rotterdamin eduksi kääntyneeseen päätökseeen.

– Meriliikenne on tulossa päästökaupan piiriin ja koko ajan dieselveroa nostetaan, vaikka Suomessa olemme jo Europpan korkeimmalla tasolla, Pesonen listaa logistiikkaan vaikuttavia haittatekijöitä.

Paperiliitto ja Auto- ja Kuljetusalanliito AKT saavat Pesoselta ankaraa arvostelua toimitusvarmuuden haittaamisesta.

– Jos meillä olisi Suomessa kaksi laitoista, pitäisi olla varmuus, että meillä on toimitusvarmuus asiakkaille ympäri vuoden. Kyllä lakot ja saartotoimenpiteet vaikuttavat merkittävästi päätöksenteossa.

Pesosen mukaan kiistalla Paperiliiton kanssa ei ollut suoraa vaikutusta päätökseen, mutta "sopimiskulttuurilla" on.

– Teollisuusliiton kanssa päästiin vaneriliiketoiminnassa hyvin nopeasti ratkaisuun, joka oli varmasti työntekijöiden ja yhtiön kannalta hyvä.

Kipeitä kustannussäästöjä

UPM aloitti jo joulukuussa biojalostamonsa alasajon, vaikka lakkovaroitustakaan ei ollut vielä annettu. Pesonen moittiikin työlainsäädäntöä siitä, että kahden viikon lakkovaroitus ei anna riittävästi aikaa toimia.

Paperiliiton lakko johtaa UPM:ssä Pesosen sanoin "kipeisiin kustannussäästöihin".

– Meidän on pakko löytää säästöjä, kun Suomessa aiheutetaan lakolla jopa pysyviä vahinkoja. Siinä joudutaan iso kustannussäästöohjelma aloittamaan.

Suljetaanko paperitehtaita?

– Sitä en osaa sanoa. Syksyllä ei ollut edes mielessä kustannussäästöohjelmat. Nyt joudumme suunnitelmat tekemään ja jokainen päivä lakossa vie tilannetta syvemmälle.

Paperin kysynnässä on suuria suhdannevaihteluita ja siksi sen tekemiseen tarvitaan UPM:n mukaan samalla tavalla vaihtelevat työjärjestelyt. Sellun tuotannossa taas tehdään täydellä vauhdilla tuotantoa, jonka vain huollon vaatimat suurseisokit keskeyttävät.

UPM:n mukaan toimialat ovat niin erilaisia, että töistä ei voi sopia yhdessä pöydässä.

Valtion, ministeriön, Väyläviraston ja Kotkan kaupungin toimintaa hankkeen valmistelussa Pesonen sen sijaan kiittelee.

– Ne tekivät kaikkensa hankkeen edistämiseksi. Siitä olen kiitollinen. Mutta direktiivit ja myös metsäkeskustelu tässä haastoivat, Jussi Pesonen sanoi Ylen haastattelussa.

Paperiliiton Vanhala: Uhkailu erikoista mutta ei uutta

Paperi- ja selluteollisuuden työntekijäpuolella puheita sopimiskulttuurin vaikutuksista investointien menemiseen ulkomaille ei niellä, ainakaan koko totuutena.

– Äänekosken sellutehdasinvestointi ja Kemin Metsä Fibren investointi, eli yhteensä noin kolme miljardia euroa on investoitu Suomeen tällä hyvällä sopimiskulttuurilla. Tämä sopimiskulttuuri näyttää olevan ongelmallista nimenomaan UPM:ssä, ei muissa yhtiöissä, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Toteamus siitä, että Paperiliiton lakko johtaa UPM:ssä kipeisiin kustannussäästöihin, on Vanhalan mukaan uhkailua.

– Sehän on ikävää, että toimitusjohtaja uhkailee näin, varsinkin sen jälkeen kun eilen yritettiin jatkaa vielä neuvotteluita. Ja pyydettiin hyvää keskustelua UPM:ltä, ja UPM itse ilmoitti, että jos Paperiliitto ei tottele ennakkoehtoja, niin neuvotteluja ei käydä.

UPM:n toimitusjohtajan kommentti ei kuitenkaan Vanhalaa yllätä.

– Tämä on aika erikoista uhkailua, mutta ei uutta kuitenkaan toimitusjohtaja Pesoselta, Vanhala sanoo Ylelle.

27.1.2022 klo 19.20 lisätty Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan kommentti.

Lue lisää: