Hyppää sisältöön

Avaruustutkija Pekka Janhunen pitää ihmisten muuttamista avaruuteen luonnollisena, mutta näkee Marsin asuttamisessa eettisen ongelman

Pekka Janhunen tunnetaan sähköpurjeen ja plasmajarrun keksijänä. Viime vuosina hän on visioinut malleja myös avaruuden asuttamiseksi.

Avaruustutkija Pekka Janhunen näkee eettisiä ongelmia Marsin asuttamisessa
Avaruustutkija Pekka Janhunen näkee eettisiä ongelmia Marsin asuttamisessa

Pekka Janhunen on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö ja keksijä, joka tunnetaan erityisesti hänen vuonna 2006 keksimästään sähköpurjeesta.

– Sähköpurje on laite, jossa on pitkiä sähköisesti varattuja liekoja. Se toimii niin, että aurinkotuuli työntää sähköpurjetta avaruudessa eteenpäin. Sillä tavalla saadaan tuotettua työntövoimaa ilman ajoainetta, eli polttoainetta, kuvailee Janhunen patentoitua keksintöään Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Janhunen vetää Ilmatieteen laitoksella tutkijaryhmää, joka kehittää keksintöä käytännön sovelluksiksi. Ensimmäiset kokeet avaruudessa voidaan Janhusen mukaan toteuttaa lähivuosina.

– Ensimmäiset mittauskokeet matalalla kiertoradalla voivat toteutua jo tänä tai ensi vuonna. Liikkumiseen aurikokunnassa sitä voitaisiin käyttää toivottavasti kymmenen vuoden sisällä.

Tällä hetkellä on vireillä useita sekä valtiollisia että kaupallisia avaruushankkeita, joiden tähtäimessä on ihmisen lähettäminen Marsiin. Janhunen pitää ajatusta Mars-siirtokunnista eettisesti arveluttavina.

– Pääongelma on Marsin pieni painovoima, vain 38 prosenttia Maan painovoimasta. Minä olen huolissani siitä, että jos lapsi kasvaa Marsin painovoimassa, kasvaa hänestä hontelo aikuinen, joka ehkä pärjää Marsissa, mutta ei pysty enää sopeutumaan Maan painovoimaan. Voimmeko me päättää tulevien sukupolvien puolesta, että te tulette olemaan käytännössä Marsin vankeja.

Pekka Janhunen on itse visioinut (siirryt toiseen palveluun) erilaisia ihmissiirtokuntia avaruuteen, ja hänestä on luonnollista, että ihmiskunta levittäytyy jossain vaiheessa maapallon ulkopuolelle.

– Elämä pyrkii aina levittäytymään kaikkiin niihin ympäristöihin, mihin se pääsee. Minusta olisi vain positiivista, jos elämää olisi muuallakin kuin maapallolla. Ja ihminen on ainoa väline, jolla elämä voidaan viedä muualle aurinkokuntaan.

Katso tästä koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa: