Hyppää sisältöön

Saimaan kanava menee kiinni 31. tammikuuta – tänä talvena ei tehdä isompia huoltotöitä

Kanavan liikennemäärä kasvoi vuonna 2021 noin neljä prosenttia edellisvuodesta. Liikennekatko kestää näillä näkymin maaliskuun loppuun asti.

Saimaan kanava menee kiinni 31. tammikuuta. Arkistokuva vuoden takaa maaliskuulta, jolloin Calypso mursi kanavan jäätä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Saimaan kanava menee kiinni talvitauon ajaksi maanantaina 31. tammikuuta.

Viimeinen kanavassa kulkeva alus on Widor, jonka jäänmurtaja saattelee ulos kanavasta.

Väyläviraston mukaan kanavalla ei tehdä isompia huoltotöitä tänä talvena.

Talvi tuli nopeasti Saimaalle. Väyläviraston mukaan jäänmurtajien apua tarvittiin jo joulukuun alusta lähtien.

Saimaan kanava yhdistää Saimaan vesistöalueen Suomenlahteen. Kanavan liikennekatko jatkunee maaliskuun loppuun asti. Kanava avataan sääolosuhteiden salliessa.

Kanavan liikennemäärä kasvoi vuonna 2021 noin neljä prosenttia edellisvuodesta.

Sulkujen pidennys valmistelussa

Saimaan kanavalle valmistellaan mittavaa urakkaa, jossa pidennetään sulkuja ja nostetaan kanavan vedenpintaa. Urakka on noin 95 miljoonan euron arvoinen.

Väylävirasto keskeytti urakan kilpailutuksen viime syksynä. Syynä olivat tekniset ja hallinnolliset ongelmat, joiden selvittäminen vaati lisäaikaa.

Selvitettävät asiat liittyvät Saimaan kanavan vuokra-alueella toimimiseen.

Vuokra-alue on Venäjän puolella sijaitseva maakaistale, jonka Suomi on vuokrannut Venäjän valtiolta. Vuokrajärjestely on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Muutostyöt odottavat myös lupia

Saimaan kanavan komissio myönsi omalta osaltaan Väylävirastolle luvan sulkujen pidentämiseen ja vedenpinnan nostoon 20. tammikuuta.

Komissiossa on jäseniä liikenne- ja viestintäministeriöstä, ulkoministeriöstä, rajavartiolaitoksesta, tullista ja Väylävirastosta.

Sulkujen pidentäminen ja vedenpinnan nosto vaativat myös Venäjän lainsäädännön mukaisen ympäristövaikutusten arvioinnin ja ympäristöluvan sekä rakennusluvan.

Lisäksi vedenpinnan nostoon tarvitaan vielä Etelä-Suomen aluehallintoviraston lupa.

Väylävirasto on arvioinut, että rakentamistyöt Saimaan kanavassa alkavat vuoden 2023 aikana.