Hyppää sisältöön

Ana-myrsky tuhosi satoa ja taloja Malawissa, kymmenettuhannet tarvitsevat apua kolmessa valtiossa

Viranomaisten mukaan 70 kuollut Malawissa, Madagaskarissa ja Mosambikissa riehuneen trooppisen myrskyn vuoksi. Myrsky on aiheuttanut ongelmia 140 000 ihmiselle.

Kymmenettuhannet tarvitsevat apua Ana-myrskyn jälkeen Kaakkois-Afrikassa
Kymmenettuhannet tarvitsevat apua Ana-myrskyn jälkeen Kaakkois-Afrikassa

Maanantaista tiistaihin eteläisessä Afrikassa alueella riehunut Ana-myrsky on jättänyt jälkeensä tuhoutuneita rakennuksia ja peltoja, tulvan alle jääneitä teitä sekä sähkökatkoja.

Ainakin 70 ihmistä kuoli trooppisen myrskyn vuoksi, kertoivat viranomaiset torstaina. Lisäksi yli 140 000 ihmistä on joko jättänyt kotinsa tai kärsinyt jollain tavoin myrskyn aiheuttamista ongelmista.

Mosambikissa myrsky vaikutti ainakin 20 000 ihmisen elämään, 3000 kotia on osittain ja 600 rakennusta täysin tuhoutunut. Lisäksi useita terveyskeskuksia ja kouluja on vaurioitunut, kertoivat maan pelastusviranomaiset.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston mukaan myrsky vaikuttaa Pohjois-Mosambikissa etenkin erittäin haavoittuvassa asemassa oleviin väestöryhmiin. Mosambikin viranomaisten mukaan myrsky saattaa haitata jopa puolen miljoonan ihmisen elämää.

Madagaskarissa jopa 110 000 ihmistä on jättänyt kotinsa. Heille on perustettu hätämajoituksia kuntosaleille ja kouluihin maan pääkaupungissa.

Malawissa julistettu poikkeustila

Malawissa sähköt olivat poikki suuressa osassa maata, kun tulvat rikkoivat tuotantoasemia. Hallinto julisti poikkeustilan luonnonkatastrofin vuoksi.

Malawissa Chikwawassa rakennuksia ja satoa tuhoutui.

– Tämä on järkytys. Koko maissisatoni hautautui. Olin istuttanut 0,6 hehtaaria. Tämä on toinen katastrofi elämässäni ja pahempi kuin edellinen, kertoi maanviljelijä Roben Mphasa uutistoimisto Reutersille.

Maailman ruokaohjelman mukaan myrskyn aiheuttamat tulvat vaikuttavat satoihin ja nostavat tätä kautta ruoan hintoja.

– Aluksi voimakas myrsky vei katon. Neljä taloa tuhoutui. Tämä myrsky aiheutti paljon vaurioita. Koko omaisuuteni meni, kertoo Chikwawassa asuva Noria Kananji.

Mosambik ja muut eteläisen Afrikan maat ovat kärsineet tänä vuonna toistuvista voimakkaista myrskyistä. Myrskyjen vuoksi ihmiset ovat joutuneet jättämään asuinseutujaan.

Asiantuntijoiden mukaan myrskyt ovat voimistuneet ilmastonmuutoksen aiheuttamien lämpimämpien vesien vuoksi. Merivesien pinnan nousun vuoksi erityisesti rannikkoseudut ovat alttiita muutokselle.

Mosambikin sääpalvelun ennusteiden mukaan Intian valtamerellä on lähinpäivinä kehittymässä uusi myrsky.

Ana-myyrskyn jäänteet kulkivat myös Zimbabwen yli, mutta sieltä ei ole raportoitu kuolonuhreja.