Hyppää sisältöön

Venäjän laivasto harjoitteli Itämerellä

Kyse oli ennalta ilmoitetusta harjoituksesta. Erityisesti harjoituksessa testattiin sotalaivojen tykistöä ja varauduttiin vihollisen ilmahyökkäykseen.

Venäjä harjoitteli Kaliningradin edustalla Itämerellä
Venäjä harjoitteli Kaliningradin edustalla Itämerellä

Venäjä on pitänyt merisotaharjoituksen Kaliningradin edustalla Itämerellä, kertoi Venäjän puolustusministeriö torstaina. Kyse oli ennalta ilmoitetusta harjoituksesta. Esimerkiksi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass (siirryt toiseen palveluun) kertoi laivaston tulevista harjoituksista kolme päivää sitten maanantaina.

Merellä oli noin 20 sotalaivaa. Mukana oli esimerkiksi miinanraivaajia sekä sukellusveneiden vastaisia aluksia. Erityisesti harjoituksessa testattiin sotalaivojen tykistöä. Harjoituksella varauduttiin vihollisen ilmahyökkäykseen.

Venäjä on ilmoittanut, että sen eri laivastot harjoittelevat eri puolilla maailmaa tammi-helmikuun aikana osana koulutussuunnitelmaa.

Venäjä on pitänyt yllä sotilaallista uhkaa Ukrainaa kohtaan ja tukee Itä-Ukrainan kapinallisten sodankäyntiä. Länsimaat vastannut tähän paineeseen tiukasti.

Venäjän korkein johto eli presidentti Vladimir Putin ei ole vielä kommentoinut lännen maalle keskiviikkona antamia turvallisuuspoliittisia vastauksia. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Yhdysvaltain ja Naton vastauksissa on vähän syytä optimismiin.

Yhdysvallat ja sotilasliitto Naton jättivät eilen illalla Venäjälle kirjalliset vastaukset sen aiemmin lähettämiin turvallisuusvaatimuksin. Vastauksien yksityiskohdat eivät ole julkisia, mutta Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinken teki tiedotustilaisuudessaan selväksi, että mailla on oikeus päättää itse turvallisuusasioistaan ja liittoumistaan.

Venäjä lähetti joulukuun puolivälissä lännelle turvatakuiksi kutsumansa sopimusehdotukset. Se vaati niissä muun muassa lupausta Naton itälaajenemisen loppumiselle sekä sotilasliiton joukkojen vetämistä Itä-Europan maista.