Hyppää sisältöön

STM vastaa ravintola-alan kritiikkiin: Rajoituksia puretaan hallitusti, koska epidemiatilanne vaihtelee alueittain

Hallituksen koronaministeriryhmä päätti pidentää ruokaravintoloiden aukioloaikaa. Ravintola-ala kaipaa höllennyksiä myös anniskeluaikoihin. Vastuuministeriön mukaan rajoituksia ei voida vielä purkaa tämän enempää.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pettyi: Myös anniskelun rajoituksia höllättävä
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pettyi: Myös anniskelun rajoituksia höllättävä

Ravintolarajoitusten höllentäminen ei kerää kiitosta ravintola-alalta. Hallituksen koronaministeriryhmä päätti eilen illalla, että ruokaravintolat saavat kolme tuntia lisää aukioloaikaa eli kello 21 saakka. Matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestö Maran mukaan päätös on mittaluokaltaan minimalistinen, eikä se mahdollista kannattavaa toimintaa.

– Jos olisimme saaneet kaksi tuntia lisää eli anniskelun kello 22:een ja aukiolon kello 23:een, olisimme voineet kutsua kaikki illallisravintoloiden työntekijät töihin ja toiminta olisi ollut kannattavaa, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo Ylen aamun haastattelussa.

– Tämä päätös oli iso pettymys. On hyvä, että rajoituksia lähdetään vapauttamaan, mutta tämä päätös jää aika marginaaliseksi, ravintolakonserni NoHo Partnersin varatoimitusjohtaja Jarno Suominen kommentoi radion Ykkösaamussa.

Suomisen ja Lapin mukaan suurempien höllennysten puolesta puhuu muun muassa THL:n viime viikolla julkaistu riskiarvio (siirryt toiseen palveluun). Siinä ruokaravintolat luokitellaan vähäisen riskin tilanteeksi.

– Tässä tehtiin kosmeettinen päätös, mutta ei menty sinne, mikä olisi todella mahdollistanut kannattavan toiminnan ja työntekijöiden paluun töihin, Lappi sanoo.

"Kaikkien aikojen mökkibileet" ovat vielä estettävissä

Ruokaravintoloiden rajoituksia siis lievennetään, mutta anniskeluravintoloiden aukiolorajoitukset ja muut määräykset pysyvät entisellään: anniskelu on lopetettava kello 17 ja ravintoloiden on suljettava ovensa kello 18.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pelkää, että tiukkojen rajoitusten jatkaminen tulee näkymään hiihtolomaviikoilla. Lappi uumoilee, että edessä on "kaikkien aikojen mökkibileet". Bileet voidaan hänen mukaansa estää purkamalla anniskelupainotteisten ravintoloiden rajoitukset viimeistään 15. helmikuuta.

– Viikoilla 8 ja 10 on todella paljon nuoria ihmisiä etenkin Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa. Jos he eivät pääse yökerhoihin ja pubeihin, niin he juhlivat mökeissään.

– Nyt pitäisi tehdä päätökset, jotta nuoret juhlisivat ilmastoiduissa ravintoloissa sen sijaan, että he juhlivat mökeissä ja sitten takseilla siirtyvät mökistä toiseen. Siellä, jos missä, virus leviää, Lappi arvioi.

STM:n Varhila: Rajoituksia purettava hallitusti

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasi ravintola-alan huoleen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Varhilan mukaan ravintolarajoituksien laajempi purkaminen ei ole vielä mahdollista. Rajoituksia pyritään purkamaan hallitusti, jotta epidemiatilanne ei ottaisi takapakkia missään päin Suomea.

– Suomi on pitkä maa ja alueet ovat hieman eri tilanteissa. Muu Suomi tulee viikon pari Helsinki–Uusimaata perässä. Esimerkiksi Lapissa on tällä viikolla ollut korkeimmat tehohoitoluvut koko kahden vuoden aikana, Varhila sanoo.

Varhilan mukaan esimerkiksi aluekohtaiset rajoitusten purut eivät ole tällä hetkellä mahdollisia.

– Ravintola-asetus on asetus, joka on valtioneuvoston käsissä. On todettu, että alueellinen tarkastelu tässä kohtaa on erittäin raskasta. Se ei tuota vaikutuksiltaan sellaista lopputulemaa kuin sillä on haluttu ja tarvittu, Varhila sanoo.

Varhilan mukaan rajoituspäätöksissä arvioidaan aina kokonaistilannetta.

– Hallitus pyrki kokonaisuuteen niin, että samanaikaisesti pystytään kuitenkin avaamaan kuntosaleja ja uimahalleja.

Juttua päivitetty 28.1.2022 klo 10.40 Kirsi Varhilan kommenteilla.

Voit keskustella aiheesta 29.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää: