Hyppää sisältöön

Kansallispuistojen suosio jatkui viime vuonna: käyntimäärät ylittivät ensimmäisen kerran neljän miljoonan rajan

Pohjois-Suomen kansallispuistot vetivät kävijöitä Etelä-Suomea enemmän. Esimerkiksi Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa kävijöitä oli miltei 60 000 ihmistä vähemmän.

Kansallispuistoista haetaan fyysistä ja henkistä virkistäytymistä. Olhavanvuori sijaitsee Repovedellä. Arkistokuva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Kävijämäärät kansallispuistoissa jatkoivat kasvuaan viime vuonna.

Kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna hieman yli neljä miljoonaa kertaa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Verrattuna vuoteen 2020 kansallispuistokäyntien nousu oli kaksi prosenttia, mutta vuoteen 2019 nähden 25 prosenttia.

Metsähallituksen mukaan kansallispuistojen kävijämäärissä onkin noustu uudelle tasolle, jolle ei näy loppua.

– Viime vuosi osoitti, että ensikertalaiset ovat tulleet kansallispuistoihin jäädäkseen. Kun tulevina vuosina kansainväliset matkailijat palaavat, notkahdusta kansallispuistojen suosioon tuskin tulee, toteaa tiedotteessa luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Retkikohteista suosituin on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jossa kävi viime vuonna miltei 700 000 kävijää. Toiseksi eniten kävijöitä oli Urho Kekkosen kansallispuistossa ja kolmanneksi eniten Nuuksion kansallispuistossa.

Pohjoinen vetää etelää enemmän

Kasvu ei kuitenkaan ollut tasaista kaikkialla Suomessa. Suurin kasvu käyntimäärissä oli Lapissa ja Koillismaalla.

Pohjoisen kävijämäärän kasvua selittää muun muassa voimakkaasti kasvanut kotimaan matkailu ja etätyön tekeminen kansallispuistojen läheisyydessä olevilla loma-asunnoilla.

Etelä-Suomen kohteissa oli laskua verrattuna vuoteen 2020. Kävijämäärät olivat kuitenkin korkeampia kuin pandemiaa edeltävänä aikana.

Esimerkiksi Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa vieraili viime vuonna noin 173 000 kävijää. Vuotta aikaisemmin Repovedellä kävi yli 230 000 ihmistä.

Lue lisää: