Hyppää sisältöön

Kuinka myöhään ravintolassa saa olla, milloin pääsee elokuvateatteriin? Katso täältä, miten koronarajoitukset lievenevät

Koronarajoituksiin tulee helpotuksia helmikuun alussa. Hallituksen työryhmä kertoi höllennyksistä eilen, ja pian on odotettavissa päätöksiä alueellisilta viranomaisilta.

Ihmiset jonottivat saliin BioRex-elokuvateatterissa Helsingissä 13. lokakuuta. Matalan riskin paikkoja ovat esimerkiksi kirjastot, museot, kuntosalit, istumapaikalliset elokuvateatterit sekä yleisötilaisuudet, joissa jokaisella on oma istumapaikka. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallituksen koronaministerien työryhmä esitti torstaina illalla tiettyjen rajoitusten purkamista (siirryt toiseen palveluun). Höllennykset koskevat ruokaravintoloita ja tapahtumia, joissa tartuntojen leviämisen riskiä pidetään pienenä.

Hallitus päättää ravintolarajoituksista. Alueelliset viranomaiset eli kunnat ja aluehallintovirastot (avit) tekevät päätökset suljettujen tilojen avaamisesta ja kokoontumisrajoitusten kevennyksistä alueen epidemiatilanteen mukaan.

Esimerkiksi Lounais-Suomen aluehallintovirastosta kerrottiin torstaina Ylelle, että päätöksiä lievennyksistä pyritään tekemään jo perjantaiaamun aikana. Myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo kevennysten sisällöstä perjantaina.

Ruokaravintolat voivat olla auki kolme tuntia pidempään helmikuun alusta lähtien. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Näin rajoitukset muuttuvat

  • Helmikuun alusta alkaen ruokaravintolat saavat olla auki kello 21:een saakka nykyisen kello 18:n sijaan. Alkoholin anniskelu on lopetettava viimeistään kello 20 (vielä toistaiseksi kello 17).
  • Baareissa ja muissa anniskeluun keskittyvissä ravintoloissa ovet menevät kiinni jatkossakin kello 18. Anniskelu päättyy kello 17.
  • Ravintoloilla säilyy oikeus vaatia koronapassia sisäänpääsyn edellytyksenä. Sen sijaan koronapassi ei vapauta ravintoloita esimerkiksi anniskelu- ja aukioloja koskevista rajoituksista ainakaan helmikuun puoliväliin saakka.
  • Alueelliset viranomaiset päättävät lähipäivinä matalan riskin tilaisuuksien ja tapahtumien avaamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää aluehallintovirastoille koronaministerityöryhmän päätöksistä ohjauskirjeen. Avit ottavat huomioon päätöksissään oman alueensa epidemiatilanteen.
  • Koronaministerien työryhmä tarkastelee rajoituksia seuraavan kerran 7. helmikuuta alkavalla viikolla.
Sisärajatarkastukset loppuvat maanantaina. Maahantulijoilta vaaditaan kuitenkin yhä rokotus- tai testituloksia. Jos niitä ei ole, voidaan ohjata rajalla koronatestiin. Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla tammikuussa. Kuva: Lehtikuva

EU- ja Schengen-maiden rajatarkastukset päättyvät

Hallitus päätti torstaina luopua joulukuun lopulla palautetusta sisärajavalvonnasta. Suomen ja EU- ja Schengen-maiden välisen matkustajaliikenteen rajatarkastukset päättyvät tammikuun lopussa.

Ulkorajaliikenteen rajoituksia (siirryt toiseen palveluun) sen sijaan jatketaan 14. helmikuuta asti.

EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisään sairastetusta koronataudista. Lisäksi vaaditaan alle kaksi vuorokautta vanha negatiivinen testitulos. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aiemmin syntyneitä.

Todistuksia ei vaadita Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy.

Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintovirastojen tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

Maahantulijoilla pitää olla rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista tai alle kolme vuorokautta vanha negatiivinen testitulos.

Matkustaja ohjataan maahantullessa koronatestiin, jos hänellä ei ole mitään näistä todistuksista. Nämäkin vaatimukset koskevat kaikkia vuonna 2006 tai sitä aiemmin syntyneitä.

Päivitetty kello 11:00: Rajatarkastuksia koskeva osuus ja tarkennettu muiden rajoitusten päätöksiä.

Voit keskustella aiheesta 29.1. kello 23:een saakka.

Lue myös: