Hyppää sisältöön

FBI:n viestisovellus paljasti jättimäisen huumevyyhdin Suomessa – huumeita vietiin jätesäkeissä kerrostalorappuihin ympäri maata

Suomeen tuotiin vuodessa 1700 kiloa amfetamiinia ja muita huumeita 100 miljoonan euron edestä. Poliisi pääsi Espanjasta johdetun rikosorganisaation jäljille alamaailman viestiketjujen kautta.

Poliisin takavarikoituja huumausaineita. Kuva: Poliisi Kuva: Poliisi

Esitutkinta Suomen historian suurimmasta huumeiden maahantuonnin rikoskokonaisuudesta on valmistumassa. Keskusrikospoliisi tiedotti jättimäisestä operaatio Greenlightista perjantaiaamuna.

Rikoskokonaisuus on Suomen mittakaavassa harvinaisen laaja niin huumausainemäärien kuin kansainvälisen toiminnan näkökulmasta.

Suomeen tuotiin noin 1 700 kiloa huumausaineita kesän 2020 ja kesän 2021 välillä Virosta ja Espanjasta.

– Kun 1 700 kiloa pilkotaan grammoiksi saadaan noin sata miljoonaa euroa katukauppa-arvoksi. Organisaatio on siirtänyt Suomesta noin viisi miljoonaa euroa Viron kautta Espanjaan organisaation kärjelle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

Tutkintakokonaisuudessa poliisi sai maahantuoduista huumausaineista takavarikkoon noin 500 kiloa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Keskusrikospoliisi tiedotti perjantaina 28.1 operaatio Greenlightista. Laajimmassa tutkintakokonaisuudessa Suomeen tuotiin noin 1 700 kiloa huumausaineita kesän 2020 ja kesän 2021 välillä. Huumeita liikuteltiin kuriireiden avulla kotisohvilta käsin, usein keskellä päivää. Kommentit KRP:n tutkinnajohtaja Hans Fagerströmiltä. Toimittajana Jani Aarnio

Yhteensä 40 epäiltyä

Järjestelmällisesti johdettu toiminta paljastui lopullisesti kansainvälisen FBI-johtoisen operaatio Greenlightin aikana, ja poliisi epäilee sen kytkeytyvän lukuisiin muihin aikaisempiin huumausainerikostutkintoihin Suomessa.

Kansainvälinen operaatio huipentui 7.6.2021 järjestettyyn toimintapäivään, jolloin eri puolilla maailmaa tehtiin kiinniottoja mahdollisimman samanaikaisesti. Suomen viranomaiset ottivat kiinni kyseisenä päivänä Suomessa 47 henkilöä, Espanjassa 7, Virossa 4 ja Saksassa 1.

Operaatio Greenlightia on selvitelty monen viranomaisen yhteistyönä. Perjantaina KRP tiedotti Espanjasta johdetusta huumeiden levityksestä etenkin Kouvolan ja Lahden kautta koko Suomeen. Kuva: Keskusrikospoliisi

Yhteensä rikoskokonaisuudessa epäiltyjä on 40, joista 22 on vangittuna.

Tapaus liittyy aiemmin valmistuneisiin huumausaineiden maahantuonnin kokonaisuuksiin, joissa muun muassa "Lappeenrannan mieheksi" kutsuttu huumeiden levittäjä tuomittiin 12 vuoden vankeuteen. Greenlight-operaatioon liittyviä esitutkintakokonaisuuksia on tehty Keski-Suomen, Pohjois-Suomen ja Etelä-Suomen alueilla.

Kaakkois-Suomen esitutkinnassa syyttäjälle toimitetaan nyt rikosepäilyjä huumeiden maahantuonnista kaikkiaan 11 henkilön osalta. Epäillyistä suuri osa on virolaisia ja muutama alankomaalainen.

Suuri osa huumeista tuotiin Viron kautta Kotkaan. Keskeisiä maahantuotujen huumausaineiden jakelupisteistä on ollut Kouvola ja Lahti. Lahdessa järjestäytynyt rikollisryhmä otti vastaan ja levitti huumausaineita lukuisille eri ostajille Suomessa. Suurimmalla osalla ryhmän jäsenistä on tausta lakkautettavaksi määrätyssä United Brotherhood-rikollisjärjestössä.

Taustaa rikollisjärjestössä on myös Viron kansalaisella, joka on johtanut organisaatiota Espanjan Marbeillasta käsin.

Poliisi pääsi käsiksi rikollisten viestittelyyn

Rikollisorganisaatio paljastui viestittelynsä takia.

Keskiössä on ollut Anom-viestisovellus, jonka avulla ryhmät viestittelivät paitsi sisäisesti myös toisilleen. Anom oli FBI:n luoma sovellus, jonka kautta operaatioon osallistuneiden maiden viranomaiset saivat tietoa rikollisista.

Keskusrikospoliisi sai ensimmäiset FBI:n välittämät Anom-viestit haltuunsa helmikuussa 2021.

– Vain kaksi päivää ensimmäisten viestien saapumisen jälkeen useat eri poliisilaitokset olivat paljastamassa 126 amfetamiinikilon ja 90 000 ekstaasitabletin levitystä eri puolille maata. Jo ensimmäisen viikonlopun tapahtumat kertoivat sen, kuinka suuren mahdollisuuden äärellä viranomaiset olivat, kuvaa operaatio Greenlightin yleisjohtajana Suomessa toimiva rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista.

Kuvassa poliisin takavarikoimia Anom-puhelimia Rikosteknisen laboratorion näytepusseihin pakattuna. Poliisi takavarikoi yhteensä 140 Anom-puhelinta operaatio Greenlightin aikana. Kuva: Poliisi.

Sainion mukaan Suomen viranoimaiset tekivät hyvää työtä, kun paljastivat 75 prosenttia rikollisten viestittelyssä käytetyistä nimimerkeistä.

– Rikollinen viestintä on suurilta osin siirtynyt salattuihin appeihin ja esimerkiksi TOR-verkkon. Se aiheuttaa haasteita ja vaati jatkossa enemmän teknistä osaamista rikostutkijoilta. Mutta tämä operaatio näyttää, että suomalaisilla viranomaisilla on kyky vastata tähän haasteeseen, Sainio sanoo.

Useat kuriirit toimittaneet huumeita ympäri Suomea

Rikokset on järjestetty suurilta osin kotisohvalta, ja kuriirit ovat hoitaneet levittämisen saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Useat kuriirit ovat toimittaneet kymmeniä kiloja huumausaineita ympäri Suomea, esimerkiksi jätesäkeissä kerrostalojen porraskäytäville. Usein tämä on tapahtunut päiväsaikaan.