Hyppää sisältöön

Lunta voi tulla kohta pohkeeseen asti – pois sitä kärrätään jopa kolme viikkoa: aurakuningas Pekka Vatanen näyttää, miten se onnistuu

Mittaushistorian aikana Helsingissä on ollut lunta enimmillään reilusti yli metrin – talvi- ja jatkosodan välisenä talvena. Silloin sitä lapioitiin käsin pois, ja niin tehdään vielä nykyäänkin.

Näin tehdään diplomaattijälkeä, eikä talonmiesten jälkeä
Näin tehdään diplomaattijälkeä, eikä talonmiesten jälkeä

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valtteriksi nimetty myrsky rantautuu tänään lauantaina Suomeen lännestä. Päivän aikana lumipyryalue leviää suureen osaan maata, ja lunta sataa monin paikoin sakeasti.

– Ennusteen mukaan lunta kertyy eteläiseen Suomeen viikonlopun aikana jopa yli 30 senttiä, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Samalla tuulet voimistuvat myrskylukemiin, ja ajokeli muuttuu erittäin huonoksi.

– Tähän kun lisätään maan lounaisosassa lähellä nollaa oleva lämpötila, märkä lumi tarttuu puihin eli tykkylumi voi aiheuttaa tuhoja. Toisaalta voimakas tuuli ravistelee puita ja vähentää lumen tarttumista, Koskela sanoo.

Lunta kertyy viikonloppuna siis paljon, myös kinoksiin paikoissa, joissa tuuli pääsee puhaltamaan.

Enimmillään lunta on satanut Suomessa yhden vuorokauden aikana peräti 73 senttiä. Ennätys mitattiin tammikuussa 2016 Merikarvialla, jonne osui paikallinen lumimyräkkä.

Muutoin suurimmat yhden vuorokauden lumikertymät ovat olleet maan etelä- ja pohjoisosassa 35–50 senttiä sekä maan keskiosassa 35–40 senttiä, kertovat Ilmatieteen laitoksen lumitilastot (siirryt toiseen palveluun).

Vielä sunnuntainakin pyryttää ja tuulee maan pohjoisosia lukuun ottamatta ja sää pakastuu. Alkuviikolla sateet väistyvät ja kylmää ilmaa virtaa Suomeen pohjoisesta.

Lumisimmat talvet vuodesta 1911 lähtien:

  • Helsingin Kaisaniemessä vuosina 1940–1941: 109 senttiä lunta
  • Jyväskylässä vuosina 1952–1953: 105 senttiä
  • Sodankylässä vuosina 2019–2020: 127 senttiä
  • Lähde: Ilmatieteen laitos
Vuodesta 1911 jatkuneen mittaushistorian mukaan talvella 1940–1941 Helsingissä oli eniten lunta, 109 senttiä. Kuva joulukuulta 1940 Ruotsalaisen teatterin edustalta Mannerheimintieltä. Kuva: Kuvaaja tuntematon / Helsingin kaupunginmuseo

Lumia ajetaan pois 2–3 viikkoa Helsingin keskustasta

Lumimyräkässä Helsingin keskustassa aurataan ensimmäisenä pääväylät eli esimerkiksi Mannerheimintie, Runeberginkatu, Porkkalankatu, Kaivokatu ja Etelä- ja Pohjois-Esplanadi.

– Saamme liikkelle heti lauantai-iltapäivällä keskustan alueelle kymmenen aurallista kuorma-autoa ja 25 pienempää maansiirtotraktoria. Lisäksi olemme hälyttäneet kymmenkunta yksityistä urakoitsijaa, kertoo vastaava työnjohtaja Jari Kyngäs Staran Helsingin keskustan alueelta.

Koronapandemia ei ole verottanut Staran henkilökuntaa suuresti: vain muutamia on tällä hetkellä sairauslomalla.

Yövuoroon vaihtuu tuore porukka. Eikä työ tähän viikonloppuun lopu.

– Jos lunta tulee 20–30 senttiä, kuten on luvattu, vie pari–kolme viikkoa ennen kuin kaikki lumet saadaan ajettua pois Helsingin keskustasta, Kyngäs sanoo.

Koko Helsingissä voi olla töissä suurten lumimyräköiden aikaan kolmen sadan yksikön kalusto, johon kuuluu kuorma-autoja, monitoimikoneita, pyöräkuormaajia, kunnossapito- ja ympäristönhoitokoneita sekä traktoreita ja tiehöyliä.

Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenneväylät. Tämän jälkeen ovat vuorossa asuinkadut. Niiden pitäisi olla aurattuna viimeistään kolmen arkivuorokauden kuluttua siitä, kun lumisade päättyy.

Auraajien lisäksi kaupungilla on noin sata ihmistä, jotka kolaavat ja lapioivat lunta käsityönä niistä paikoista, joihin työkoneilla ei mahdu.

– Se on todella raskasta työtä, varsinkin jos lumi tulee märkänä, toteaa yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Tämä tuntemattoman kuvaajan kuva on vuodelta 1940. Kuva: Kuvaaja tuntematon / Helsingin kaupunginmuseo

Millä mielin odotat ennakoituja lumisateita? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 30. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

.
.