Hyppää sisältöön

Diplomaattiset kierrokset kiihtyvät Ukrainan kriisissä – Putin: "Yhdysvallat ja Nato eivät huomioineet Venäjän turvallisuusintressejä"

Ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin lähiaikoina.

Vladimir Putin osallistui tammikuussa Kollektiivisen turvallisuusjärjestön videokokoukseen. Kuva: Alexei Nikolsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli tänään puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Putin sanoi Macronille, että länsimaat jättivät vastauksissaan huomioitamatta Venäjän turvallisuusintressit.

Putin myös kertoi Macronille, että Venäjä analysoi vielä vastauksia ja päättää sitten miten se niihin reagoi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan lausui tänään, että Venäjä ei halua sotaa Ukrainan kanssa.

Venäjä ei kuitenkaan hyväksy sitä, jos maan intressit jätetään huomioimatta, Lavrov toteaa.

Lavrov sanoo, että presidentti Putin päättää, miten Venäjä reagoi Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton turvallisuuskysymyksiin antamiin vastauksiin.

Lavrovin mukaan Yhdysvaltojen vastaukset olivat parempia kuin Naton, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan ulkomaiset lähetystöt tyhjenemässä

Ulkoministeri Lavrovin mukaan Venäjä harkitsee diplomaattiensa suojelua Ukrainassa. Suojelutoimet tehtäisiin kaiken varalta.

Muun muassa Yhdysvallat ja Kanada ovat kotiuttaneet lähetystöjen työntekijöiden perheitä Ukrainasta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat viime viikon perjantaina puolentoista tunnin ajan Genevessä. Yhdysvallat lupasi Venäjän turvallisuusvaatimuksiin kirjallisen vastauksen. Kuva: Alex Brandon / AFP

Lavrov odottaa tapaavansa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin lähiviikkoina.

Ulkoministeri Lavrov keskustelee saksalaiskollegansa Annalena Baerbockin kanssa.

Euroopan turvallisuus esillä ensi viikolla Pekingin kisojen avajaisissa

Venäjän ja Kiinan presidenttien odotetaan käyttävän ensi viikolla "paljon aikaa" Euroopan turvallisuustilanteesta sekä Venäjän vaatimista turvatakuista keskustelemiseen, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo.

Presidentti Putin matkustaa ensi viikolla Kiinaan osallistuakseen Pekingin olympialaisten avajaisseremoniaan perjantaina 4. helmikuuta.

– Tällä kertaa presidentit käyttävät totta kai paljon aikaa vaihtaakseen näkemyksiään kansainvälisistä asioista, mukaan lukien Euroopan strategisesta vakaudesta, Venäjän turvatakuista, Euroopan turvallisuudesta sekä Venäjän vuoropuhelusta Yhdysvaltojen ja Naton kanssa, Peskov sanoo.

Putinin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin tapaamista seurattaneen tiiviisti lännessä. Kiinan ja Venäjän suhteet ovat lähentyneet viime vuosina samalla, kun molempien suhteet länteen ovat viilentyneet.

Yhdysvallat on kehottanut Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään, jotta mahdollinen hyökkäys Ukrainaan voitaisiin välttää.

Toisin kuin Putin, useat länsimaiset johtajat ovat ilmoittaneet boikotoivansa Pekingin olympialaisia Kiinan ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Zelenskiy: Jos sota puhkeaa, se ei rajoitu vain Ukrainaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy kertoi perjantaina, että jännitteet Ukrainan ja Venäjän välillä eivät kasva tällä hetkellä. Zelenskiy ei kuitenkaan poissulkenut mahdollisuutta, että jännitteet kasvavat tulevaisuudessa.

Zelenskiy kommentoi tilannetta tiedotustilaisuudessa ulkomaisille toimittajille.

Ukrainan presidentin mukaan on kuitenkin mahdotonta sanoa, milloin mahdollinen aseellinen konflikti alkaisi. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on arvioinut, että Venäjä saattaa hyökätä Ukrainaan helmikuussa.

Zelenskiy arvioi, että konfliktin puhkeaminen tarkoittaisi käytännössä hybridisotaa, joka ulottuisi myös Ukrainan rajojen ulkopuolelle.

Stoltenberg kommentoi Euroopan jännitteitä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tänään perjantaina, että sotilasliitto on valmiudessa kasvattamaan joukkojensa määrää itäisessä Euroopassa.

Stoltenbergin mukaan Nato seuraa tiiviisti tilannetta alueella samaan aikaan kun Venäjä on siirtänyt sotilaita ja aseita Valko-Venäjälle.

– Naton puolelta olemme valmiit sitoutumaan poliittiseen vuoropuheluun. Mutta olemme myös valmiit vastaamaan, jos Venäjä valitsee aseellisen selkkauksen, Stoltenberg kertoi yhdysvaltalaisen ajatushautomon tilaisuudessa Brysselissä.

Naton pääsihteeri kertoi myös, että sotilasliitto ei suunnittele ottavansa käyttöön Ukrainassa taisteluun valmiita joukkoja.

Stoltenbergin mukaan lännen tulee kuitenkin olla valmiina myös siihen, että Ukrainaa vastaan kohdistuu muita aggression muotoja kuin sotilaallisia hyökkäyksiä.

Lue myös: