Hyppää sisältöön

Kiina teki peräaukosta otettavia koronatestejä myös amerikkalaisille diplomaateille – nyt olympiaurheilijat testataan nielun ja suun kautta

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole tapauksia, joissa suomalaisiin tai EU-diplomaatteihin olisi kohdistunut anaalitestejä Kiinassa.

Suoja-asuihin pukeutuneet työntekijät kävelivät Pekingin kansainvälisellä lentoasemalla 28. tammikuuta 2022. Kuva: Sergei Bobylev / AOP

Kiina käyttää jälleen nöyryyttävinä pidettyjä koronatestejä, jotka otetaan näytepuikolla testattavan henkilön peräaukosta.

Anaalitestejä on otettu ainakin 27 ihmiseltä Pekingissä vain pari viikkoa ennen olympiakisojen alkamista. Asiasta kertoo Kiinan kommunistipuolueen omistama The Beijing News -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Testatut asuvat samassa rakennuksessa Haidianin kaupunginosassa. Pekingin ensimmäinen rekisteröity omikrontartunta havaittiin Haidianissa asuvalla naisella.

Kiina alkoi tehdä koronaviruksen anaalitestejä tammikuussa 2021, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Niitä tehtiin muun muassa koululaisille, karanteeniin määrätyille ja ulkomailta saapuneille henkilöille.

Kiinalaiset asiantuntijat ovat väittäneet, että anaalitesti antaisi tarkemman tuloksen kuin esimerkiksi nenästä otettava koronatesti.

Viime vuonna joidenkin maiden hallitukset pöyristyivät (siirryt toiseen palveluun), kun julkisuuteen nousi tieto, että Kiina oli tehnyt intiimialueeseen kajoavia anaalitestejä yhdysvaltalaisille diplomaateille.

Yhdysvallat teki asiasta valituksen Kiinan viranomaisille. Julkisuuteen Kiinan ulkoministeriö kiisti diplomaattien anaalitestauksen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja kertoi Vice-sivustolle (siirryt toiseen palveluun), että Kiinan mukaan diplomaattien anaalitestaus oli vahinko ja diplomaattien testaus kyseisellä metodilla lopetetaan.

Pian tämän jälkeen Tokio vaati Kiinaa lopettamaan Japanin kansalaisten testaamisen anaalitesteillä. Japanin hallituksen tiedottaja perusteli vaatimusta sillä, että tällainen testaaminen aiheuttaa kohteelle psykologista tuskaa.

Matkustajat istuivat koronatestissä Pekingin kansainvälisellä lentoasemalla 28. tammikuuta 2022. Kuva: Sergei Bobylev / AOP

Sähköpostit vahvistavat amerikkalaisdiplomaattien testauksen

Konservatiivinen Judicial Watch -järjestö (siirryt toiseen palveluun) julkaisi tällä viikolla asiakirjoja, jotka vahvistavat tiedon, että Kiina oli tehnyt tammikuussa 2021 amerikkalaisille diplomaateille anaalitestejä.

Viranomaisten väärinkäytöksiä tutkiva järjestö oli saanut Yhdysvaltain ulkoministeriöstä asiaa käsitteleviä diplomaattisen henkilökunnan sähköpostiviestejä. Järjestö sai viestit tietopyyntöön liittyvän oikeusjutun avulla.

Osa asiakirjojen sisältämistä tiedoista on peitetty. Viesteistä kuitenkin selviää, että Kiinan viranomaiset olivat tehneet ainakin yhdelle amerikkalaiselle työntekijälle anaalitestin tämän asunnossa Pekingissä.

Yhden sähköpostin mukaan Yhdysvaltain valtion residensseissä ei ole sallittua tehdä anaalitestejä diplomaattiselle henkilökunnalle. Viestissä neuvotaan, että henkilöllä on oikeus kieltäytyä tällaisesta testistä ja ottaa yhteys suurlähetystöön.

Toisessa viestissä kerrotaan, että anaalitestiin määrätty saa ilmeisesti itse ottaa näytteen yksityisessä tilassa.

Suomalaiset diplomaatit välttyneet kiusallisilta testeiltä

Suomen ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että suomalaisille diplomaateille tai liikematkustajille olisi tehty anaalitestejä Kiinassa, kertoo puhelimitse Itäisen Aasian ja Oseanian yksikön päällikkö Arto Haapea.

Hänen tietoonsa ei ole myöskään tullut tapauksia, joissa näitä testejä olisi tehty EU-diplomaateille.

– Wienin diplomaattisia ja konsulisuhteita koskevien sopimusten nojalla katsotaan hyvin tarkkaan sitä, minkälaisia testejä voidaan edellyttää terveysturvallisuuden nimissä. Kyllä niihin ehdottomasti kiinnitetään huomiota, Haapea sanoo.

Hän toteaa, että testauskäytäntöihin halutaan suostua silloin, kun kyseessä on yleisesti hyväksyttävä toimi.

Onko peräaukon kautta otettava koronatesti sopimusten puitteissa hyväksyttävä testaustapa?

– En osaa sitä lähteä kommentoimaan. Se on terveysviranomaisten arvioitava. Tiedossani on vain se, että tähän asti nämä normaalit meilläkin käytössä olevat testausmetodit ovat riittäviä ja niillä pystytään varmentamaan koronaviruksen esiintyminen.

Olympiaurheilijoille ei voida tehdä anaalitestejä Pekingin talviolympialaisissa, Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen kertoo sähköpostitse Pekingistä.

Hänen mukaansa olympiajoukkueen koronatestien näytteet otetaan nielusta tai nenästä.

Lue lisää: