Hyppää sisältöön

Ministerit haluavat nyt avata tapahtumia – kaikki teatteriesitykset ja konsertit eivät silti ole mahdollisia, vaikka yleisörajoitukset kevenevät

Viimeisen sanan yleisötilaisuuksien rajoituksista lausuvat aluehallintovirastot. Vaikka rajoitukset kevenevät, esimerkiksi 50 hengen yleisörajoitus ei avaa isompien tapahtumien ovia.

Tampereen työväen teatterin Matilda-musikaalia ehdittiin esittää syyskaudella jonkin aikaa, ennen kuin rajoitukset katkaisivat esitykset. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Hallituksen koronaryhmän tiedotustilaisuus herätti torstai-iltana jälleen toiveita kulttuurikentällä. Ministerien mielestä helmikuun alusta voisi avata matalan riskin tapahtumia, kuten esimerkiksi istumapaikallisia konsertteja tai teatteriesityksiä. Tällä hetkellä yleisötilaisuuksia ei saa järjestää isossa osassa maata sisätiloissa.

Käytännössä tilanne ei ole kuitenkaan näin ruusuinen. Lopulliset päätökset yleisötilaisuuksien rajoittamisesta tekee kunkin alueen aluehallintoviranomainen (avi). Avit eivät aina ole noudattaneet ministeriöiden suunnalta tulleita ohjauskirjeitä. Usein päätökset on tehty koronakoordinaatioryhmien ehdotusten mukaisesti.

Esimerkiksi Helsingin sekä Uudenmaan koronaryhmät ovat suosittaneet tällä viikolla, että rajoituksia voi höllentää siten, että sisätilojen istumapaikalliset, enintään 50 hengen tilaisuudet sallitaan 1.–15. helmikuuta. Perjantaina iltapäivällä aluehallintovirasto päätti kuten koronaryhmät suosittivat: Uudellamaalla voi helmikuussa järjestää 50 hengen tilaisuuksia, kunhan yleisöllä on ennalta määrätyt istumapaikat.

RSO on päässyt soittamaan ja esiintymään, sillä konsertteja on striimattu. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Radion sinfoniaorkesteri muiden mukana on joutunut jo lukuisia kertoja perumaan jo ostettuja lippuja. Intendentti Tuula Sarotien mukaan tämän hetken tilanne on kaikista sekavin.

– Tänään perjantaina emme vielä tiedä, voiko ensi viikolla ottaa yleisöä saleihin ja kuinka paljon, Sarotie sanoi Ylelle perjantaina ennen avin päätöstä.

RSO:lla olisi ensi viikon perjantaina konsertti Helsingin Musiikkitalon suuressa konserttisalissa. Jos sisään saa ottaa vain 50 henkilöä, ovet pysyvät kiinni.

– Meillä on pelkästään kausikortin lunastaneita asiakkaita noin tuhat. Emme pysty, emmekä voi päättää, ketkä 50 pääsisivät konserttiin. Se olisi epäreilua.

RSO:n tilanne on kuitenkin parempi kuin monella muulla kulttuurialan toimijalla. Orkesteri pääsee esiintymään ja tekemään työtään, sillä konsertit voi nähdä suorana Yle Areenassa.

Ensi viikolla RSO:n ohjelmistossa on myös kamarimusiikkikonsertteja pienemmässä salissa. Ne pystyttäisiin pitämään, vaikka yleisöä saisi tulla vain 50 henkeä.

– Tämä on ollut aikamoista, kun yritämme pitää asiakkaat ajan tasalla, lunastaa lippuja takaisin ja korvata kausikorttilaisille perutut konsertit, huokaa Sarotie.

"Emme voi vaihtaa kurssia parin viikon välein"

Tampereen työväen teatterin johtaja Otso Kautto vastaa puhelimeen ihmeen tyynenä. Hän sanoo, ettei rajoitusvenkoilu enää mene ihon alle, niin kuin se teki pandemian alussa.

– Olemme ottaneet linjan, että pyrimme ennakoimaan. Teatterimme on niin iso, ettemme pysty muuttamaan kurssia parin viikon välein rajoitusten vaihtuessa.

Tällä hetkellä Tampereen työväen teatterin esitykset on peruttu 20. helmikuuta saakka. Eilen torstaina tullut tieto ministeriön ohjauskirjeestä, ei tule muuttamaan tilannetta. Vaikka rajoituksia ryhdyttäisiin Pirkanmaallakin purkamaan helmikuun alusta lähtien, on aikataulu yksinkertaisesti mahdoton.

– Olemme jo ehtineet perua esitykset ja liput. Lisäksi olemme tehneet lomajärjestelyjä henkilökunnan kanssa. Myös koko kevät on ehditty aikatauluttamaan uudestaan, Kautto listaa.

Teatteri pysyy siis kiinni 20. helmikuuta saakka, mutta sitten esitykset voidaan käynnistää, jos täyttöaste saa olla 50 prosenttia. Sitä pienemmällä yleisömäärällä avaaminen ei kannata.

– Haluamme avata ovet yleisölle tietenkin niin pian kuin mahdollista, ja olemme valmiit tekemään esitykset nollavoitolla.

Eniten Kautto pelkää, että Länsi- ja Sisä-Suomen avi asettaa yleisörajaksi 50 henkeä.

– Silloin esitykset tulisivat tappiollisiksi. Voimme tehdä tappiollisia esityksiä vain, jos saamme takuun tappioiden korvaamisesta.

TTT:n ohjelmistossa on muutama pienen näyttämön esitys, jotka voitaisiin toteuttaa 50 hengelle.

Kautto on pahoillaan paitsi taiteellisen henkilökunnan ja freelancereiden lisäksi myös lipunmyyjien puolesta. He ovat myymisen sijasta joutuneet lähinnä lunastamaan lippuja takaisin.

– Viime aikoina asiakkaat haluavat yhä useammin rahat takaisin lipuista, sillä kaikilla alkaa olla jo lahjakortteja jemmassa.

Kautto on kääntänyt katseensa jo syksyyn. Muutamia merkittäviä ensi-iltoja on siirretty sinne.

– Tämä on niin poukkoilevaa menoa, että emme halua haaskata hienoja esityksiä. Uskon ja toivon, että syksyllä ajat ovat normaalimmat.

Juttua päivitetty perjantaina klo 16.54: Aluehallintovirasto päätti kuten koronaryhmät suosittelivat, eli Uudellamaalla 50 hengen yleisötilaisuudet ovat helmikuussa sallittuja, jos yleisöllä on ennakkoon määritellyt istumapaikat.

Lue myös: