Hyppää sisältöön

Koronatoimien vastustajat suunnittelevat tukkivansa Helsingin keskustan autoilla – poliisi: "Näillä tiedoilla ei nauti lain suojaa"

Mielenosoituksen tarkoituksena on protestoida koronarajoituksia sekä polttoaineen hinnannousua.

Koronatoimien vastustajat ovat järjestäneet Helsingissä mielenosoituksia aiemminkin. Tällä kertaa suunnitelmana on tukkia liikennettä ajoneuvoilla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronatoimien vastustajat suunnittelevat tukkivansa Helsingin keskustan ajoneuvoilla vastalauseena rajoituksille ja polttoaineen hinnannousulle.

Suunniteltu mielenilmaus on saanut innoituksen ulkomailta. Kanadassa paikalliset koronatoimien vastustajat järjestivät rekkasaattueen protestiksi koronapassille (siirryt toiseen palveluun) aiemmin tällä viikolla.

Suomessa tapahtuma on vasta suunnitelman tasolla eikä sille ole esimerkiksi ilmoitettu ajankohtaa. Tapahtumaa varten perustettuihin Facebook- ja Telegram-ryhmiin on kuitenkin liittynyt kymmeniä tuhansia ihmisiä kahdessa päivässä.

– Myöhemmin sovittavana ajankohtana tukimme Eduskuntatalon ympäristön ja koko Helsingin keskustan kaikilla mahdollisilla ajoneuvoilla, Facebook-ryhmän kuvauksessa sanotaan.

Myöhemmin ryhmässä täsmennetään, että tarkoitus on jättää autot ajoväylälle niin pitkäksi aikaa, kunnes "kaikki koronarajoitukset on peruttu lopullisesti".

– Koko Suomen poliisivoimat eikä hinausautot riitä kyseisen tilanteen purkamiseen, kun vain kaikilla osallistujilla linja pitää: kukaan ei siirrä autoaan.

Mielenosoittajien vaatimukset ovat vielä osittain auki. Facebook-ryhmän kuvauksen mukaan tarkoitus on protestoida rajoituksia ja bensan hintaa, mutta Telegram-ryhmässä asiasta äänestetään.

Kansanedustaja Turtiainen tukijana

Kansanedustaja Ano Turtiainen (keskellä) sanoo tukevansa Helsingin katujen tukkimiseksi suunniteltua mielenosoitusta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ryhmien vastuuhenkilöinä näyttää olevan aiemmista koronatoimien vastaista mielenosoituksista tunnettuja henkilöitä. Esimerkiksi kansanedustaja Ano Turtiainen (VKK) oli alkuvaiheessa nimettynä yhdeksi Telegram-ryhmän ylläpitäjistä. Hän ei kuitenkaan ole itse perustanut ryhmiä.

Turtiainen sanoo Ylelle, että hän ei todennäköisesti itse aio osallistua liikenteen tukkimiseen. Hän kuitenkin tukee tapahtuman järjestäjien vaatimuksia.

– Annan täyden tuen kaikelle sille, että laitetaan luu kurkkuun hallitukselle, Turtiainen sanoo.

Poliisi: Ei kuvatun kaltaisena lainmukainen

Helsingin poliisi ei ollut ainakaan perjantain puoleenpäivään mennessä saanut ilmoitusta mielenosoituksesta. Ylikomisario Jarmo Heinosen mukaan Facebook-ryhmän kuvauksen kaltainen tapahtuma ei olisi lainmukainen.

– Mielenosoituksia saa toki järjestää, mutta tapahtuma jonka tarkoitus on haitata mahdollisimman paljon liikennettä, ei ole kokoontumislain henkeen sopiva, Heinonen sanoo.

Edes jalkakäytävien jättäminen vapaaksi esimerkiksi hälytysajoneuvoja varten ei tekisi tapahtumasta lainmukaista. Heinonen toivookin järjestäjien ottavan yhteyttä poliisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta mielenosoituksen järjestelyistä voitaisiin neuvotella.

– Emmehän me voi estää ihmisiä ajamasta ajoneuvoilla keskustaan, jos joku päättää niin tehdä. Mutta jos liikennettä estää tahallaan, poliisilla on velvollisuus puuttua siihen.

Juttua päivitetty 28.1. kello 16.07: Tarkennettu muotoilua kansanedustaja Turtiaisen roolista Telegram-ryhmässä. Hänet oli nimetty alkuvaiheessa yhdeksi ylläpitäjistä, mutta perjantaina päivällä hän näkyi tavallisena osallistujana.