Hyppää sisältöön

Rantamökit kallistuivat roimasti viime vuonna: jopa 44 prosenttia – katso täältä kovimmat nousut ja laskut

Koronan villitsemä kesämökkikauppa tiesi hinnoille reipasta nousua myös toisena pandemiavuotena. Mutta monessa maakunnassa hinnat myös laskivat.

Tuoreiden hintatilastojen mukaan rantamökit kallistuivat viime vuonna. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Korona rytkäytti kesämökkikaupan laskussa olleet hinnat roimaan nousuun vuonna 2020 ja sama suunta jatkui myös viime vuonna.

Maanmittauslaitoksen tuoreiden hintatilastojen mukaan huimimmat nousut kirjattiiin viime vuodelta haja-alueiden rantamökkikaupassa Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Näissä keskihinnat ponkaisivat 33–44 prosenttia (ks. taulukko). Suurimmat miinusprosentit taas osuivat Pohjois-Savoon ja Satakuntaan. Keskimäärin haja-aluemökit kallistuivat viime vuonna 7 prosenttia.

Haja-alueiden hintavimmat mökit ostettiin Uudeltamaalta ja edullisimmat Itä-Suomesta ja Lapista. Hintaeroa näiden keskihinnassa on 130 000 euroa.

Uudenmaan huvilat ovat maan hintavimpia, ja viime vuonna siellä koettiiin sekin harvinaisuus, että keskihinta oli sama niin haja- kuin kaava-alueen mökeissäkin: molemmissa 170 000 euroa. Yleensä haja-alueen mökit ovat selvästi edullisempia kuin kaavamökit.

Kuudessa halpeni

Kaava-alueiden rantamökit kallistuivat niin ikään reippaasti, mutta maltillisemmin nousuprosentein kuin haja-alueilla. Eniten kallistuivat Lapin ja Varsinais-Suomen rantamökit (11–12 prosenttia).

Kuudessa maakunnassa keskihinnat jopa laskivat, eniten Pohjois-Pohjanmaalla. Keskimäärin kaava-alueen rantamökit hintavoituivat viime vuonna 6 prosenttia edellisvuodesta.

Huippu saavutettu

Koronan kuumentama mökkimarkkina kääntyi viime vuonna laskuun kauppamäärillä mitattuna. Rantamökkikauppoja tehtiin viime vuonna lähes 4 800, kun vuotta aiemmin niitä tehtiin reilut 5 200, mikä on korkein luku vuosikymmeniin.

Kuivanmaan mökkien keskihinta nousi hiukan ja oli viime vuonna 55 000 euroa kaava-alueella. Haja-alueella keskihinta laski hieman ja oli 32 000 euroa. Kauppoja tehtiin yhteensä lähes 1 800.

Rakentamattomien rantatonttien keskihinta laski hiukan edellisvuodesta ja oli viime vuonna 44 000 euroa kaava-alueella ja 28 500 euroa haja-alueella. Rantatonttikauppoja tehtiin vajaat 1 600 kappaletta.

Lisää tietoa kiinteistökaupoista voi katsoa Maanmittauslaitoksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: