Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea vahvisti tehneensä ohjuskokeita ja lisää on tulossa – risteilyohjusten väitetään iskeneen 1 800 kilometrin päähän Japaninmereen

Maailmalle levitettiin kuvia tämän viikon kokeista ja maan johtajan Kim Jong-unin tarkastuskierroksesta asetehtaalla. Keväällä saatetaan nähdä ohjuskokeita kuolleiden johtajien syntymäpäivien kunniaksi.

Pohjois-Korea testaa ohjusjärjestelmiään
Pohjois-Korea testaa ohjusjärjestelmiään

Diktatorisesti hallittu Pohjois-Korea ei peittele aseistustaan. Sen valtiollinen uutistoimisto KCNA vahvisti, että maa teki tällä viikolla kahdesti ohjuskokeita.

Etelä-Korean asevoimat tiedotti jo aiemmin laukaisuista.

Tiistaina Pohjois-Korea laukaisi pitkän kantaman risteilyohjuksia, ja torstaina maa testasi lyhyen kantaman ohjusta.

Pohjois-Korean mukaan sen laukaisemat kaksi risteilyohjusta iskivät kahden ja puolen tunnin lennon jälkeen Japaninmeressä sijaitseviin maaleihin.

Nämä sijaitsivat 1 800 kilometrin päässä laukaisupaikasta. Pohjois-Korea kutsuu risteilyohjuksiaan strategisiksi aseiksi, mikä viittaa mahdollisuuteen varustaa ne ydinkärjillä.

Pohjois-Korea on väittänyt testanneensa myös supersoonista ohjusta. Nämä uudet aseet iskevät kohteisiinsa moninkertaisella äänennopeudella. Kaikkiaan Pohjois-Korea se on tehnyt tänä vuonna jo kuusi ohjuskoetta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un julisti joulukuussa, että maa aikoo modernisoida asevoimiaan. Tämä sai Yhdysvallat tiukentamaan pakotteitaan.

Uudet aseet köyhän maan viisivuotissuunnitelma

Viime viikolla Pohjois-Korea uhkasi myös aloittaa uudestaan ydinasekokeet ja pitkän kantaman ohjusten testauksen, jotka se keskeytti viisi vuotta sitten.

Jo vuonna 2019 se testasi lyhyen kantaman ohjuksia sen jälkeen, kun huippukokous Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin kanssa oli epäonnistunut. Viime syksynä ohjuskokeet kiihtyivät uudestaan.

Yksipuoluevaltaisen Pohjois-Korean kiihdyttämät ohjuskokeet merkitsevät maassa julkistetun asekehityksen viisivuotissuunnitelman alkua.

Etelä-Koreassa toimivan Kansallisen jälleenyhdistymisen instituutin tutkija Hong Min sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että hankkeellaan Pohjois-Korea vastaa Etelä-Korean tekemiin ohjuskokeisiin.

Ohjukset lentävät kuolleiden johtajien syntymäpäivinä

Pohjois-Korean ohjustestit kiristävät jännitteitä Pekingin talviolympialaisten alla. Suhtautuminen pohjoisen naapurimaan asekokeisiin nousee myös vaaliteemaksi Etelä-Korean presidentinvaaleissa maaliskuussa.

Yhdysvaltain tarjous osallistua aserajoitusneuvotteluihin on kuitenkin edelleen voimassa. Washington ei ole kuitenkaan helpottamassa Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita ilman takeita ydinaseiden vähentämisestä. Myös Venäjä ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvottelemaan, huolimatta Pohjois-Korean tekemistä ohjuskokeista.

Alueelle ennakoidaan kuitenkin rauhatonta kevättä. Seoulissa Etelä-Koreassa toimivan Pohjois-Korean tutkimuslaitoksen professori Yang Moo-jin arvioi, että Pohjois-Korea aikoo tehdä näyttäviä ohjuskokeita, kun maassa vietetään nykyisen diktaattorin Kimin isän ja isoisän syntymäpäiviä. Kumpikin ovat jo vainajia.

Lue lisää: