Hyppää sisältöön

Uusi ennätys: Tampere ja sen lähikunnat kasvoivat kohisten ja näyttää siltä, että maaginen luku ylittyi

Tampereen seudun kasvu oli viime vuonna ennätyksellisen nopeaa Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan.

Tampere ja sen lähikunnat kasvaa nyt voimakkaasti. Kuva on otettu alkuvuonna Tampereella. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereen kaupunkiseutu kasvaa edelleen kohisten. Viime vuonna kasvu oli ennätyksellisen nopeaa Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan.

Tampereen kaupunkiseutu kasvoi ennakkotietojen mukaan 5 088 asukkaalla. Lisäys on asiantuntijoiden mukaan ennätyksellinen, koska yli 5 000 asukkaan lisäystä ei ole tapahtunut 2000-luvulla kuntaliitoksista johtuvia poikkeamia lukuun ottamatta.

– Jos vuoden 2021 ennakkotietoa vertaa vuoden 2020 virallisiin väestötietoihin, kasvua on viime vuonna tullut 881 asukasta enemmän kuin vuonna 2020. Vuoden 2021 ennakkoluku tosin tarkentuu vielä viralliseksi väestötiedoksi ja tällöin näemme, ylittyykö 5 000 asukkaan määrä virallisesti, kertoo paikkatietoasiantuntija Jussi Välimäki.

Neljän suurimman kaupunkiseudun vertailussa Tampereen kaupunkiseudun suhteellinen väestönkasvu (1,28 prosenttia) oli vuonna 2021 muita seutuja suurempaa.

Tampereen seudun sekä Oulun seudun väestömäärä kasvoi vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020. Turun ja Helsingin seutujen kasvu oli vuonna 2021 edellisvuotta vähäisempää. Helsingin seutu kärsi vuonna 2021 maan sisäisessä muuttoliikkeessä muuttotappiota 3 116 asukasta.

Pirkkala ja Vesilahti vetävät asukkaita

Erityisesti kehyskunnat houkuttavat nyt asukkaita. Ennakkotietojen mukaan vuoden 2021 väestönkasvusta Tampereen kaupunkiseudulla noin 65 prosenttia on sijoittunut Tampereelle ja 35 prosenttia kehyskuntiin.

Suhteellisesti eniten väkiluku on kasvanut Pirkkalassa (2,04 %) ja Vesilahdella (1,60 %).

Tampereen seudun väetöskasvu pohjautuu suurimmaksi osaksi maan sisäiseen muuttovoittoon. Kaikki seudun kunnat saivat muuttovoittoa viime vuonna. Myös muuten väestötappiota saaneella Orivedellä muuttoliike on ollut positiivista ja se sai 17 uutta asukasta. Väkiluku kuitenkin laski Orivedellä kuolleisuuden vuoksi.

Toiseksi suurin tekijä kasvussa on maahanmuutosta saatava muuttovoitto. Maahanmuutto keskittyy Tampereelle.

Syntyvyys nosti eniten Ylöjärven asukaslukua. Myös Lempäälässä ja Pirkkalassa syntyi lapsia hyvin.

Viime vuoden kasvu oli enemmän kuin odotettiin. Tampereen seudun rakennesuunnitelmassa on varauduttu noin 4 100 asukkaan keskimääräiseen vuosikasvuun.

– Vahva kasvu on ilahduttavaa, mutta sen hidastumiseen tulevina vuosina on varauduttava. Luonnollinen väestönkasvu hidastuu ja myös muuttoliike muualta Suomesta vähenee. Maahanmuuton kasvu näyttää todennäköiseltä, Tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja Päivi Nurminen sanoo.

Mitä mieltä olet muuttotahdista? Keskustelu on auki 29. tammikuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää: