Hyppää sisältöön

20 vuotta sitten opiskelija suunnitteli kovalla kiireellä talon – siitä tulikin lapsiperheen unelmakoti: "Talo, joka kestää aikaa"

Hirssaaren vuonna 2001 rakennetuissa taloissa asuvat pitkälti samat ihmiset, jotka rakensivat kodin asuntomessualueelle. Päivi Eskolan talossa ei ole remontteja tarvittu. Talon suunnitteli arkkitehtiopiskelija.

Vieläkin Hirssaaren asukkaista suuri osa on alkuperäisiä. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle.

20 vuotta sitten Kotkan Hirssaaren Asuntomessualueella kävi kuhina, kun rakentajat yrittivät saada talot valmiiksi heinäkuun messuja varten.

Näyttelykohteina oli 43 erityyppistä kohdetta: 28 omakotitaloa, 7 paritaloa, 3 rivitaloa, kerrostalo ja päiväkoti.

– Ajateltiin, että tämä voisi olla lapsille mukava paikka asua. Ja merenranta antaa meille paljon, sanoo Päivi Eskola, jonka unelmakoti nousi tuolloin Hirssaareen.

Silloin Päivi ja Mikko Eskolan perheessä oli lapsia. Muutkin rakentajat olivat suurilta osin saman ikäisiä, ja lapsia oli paljon.

– Pidimme paljon yhteyttä ja perustimme asukasyhdistyksen. Oli pilkkikisoja ja makkaranpaistoa toritapahtumissa.

Tasan kaksikymmentä vuotta sitten Kotkan Hirssaaren asuntomessualueella kävi kuhina, kun rakentajat yrittivät saada talot valmiiksi heinäkuun messuja varten. Yksi talonrakentajista oli Päivi ja Mikko Eskola. Kirsi Lönnblad kävi tapaamassa Päivi Eskolaa.

Vieläkin Hirssaaren asukkaista suuri osa on alkuperäisiä. Alueelle on myös muuttanut uusia ihmisiä, jotka eivät kokeneet rakennusvaihetta.

– Vaikka alkuperäinen yhteisö ja ikäjakauma on muuttunut, kaikki on mennyt oikein hyvin ja uskon että täällä viihdytään. Ihmiset tuntevat toisensa ja auttavat toisiaan.

Hirssalon taloja. Kuva: Kirsi Lönnblad /Yle.

Nuori innovatiivinen arkkitehti loi ajattoman talon

Merellinen messualue aivan Kotkan keskustan kupeessa veti runsaat 200 000 kävijää heinäkuussa 2002. Sitä edelsi melkoinen rakentamishoppu.

– Aikataulu oli painostava. Tämä meidän talo on paikalla muurattu, joten kesti aikaa saada runko pystyyn. Piirustuksetkin piti nopeasti tehdä, että saatiin kaikki luvat kuntoon.

Eskola on ammatiltaan rakennusinsinööri, ja hän oli suunnitellut edellisen talonsa. Tällä kertaa perhe löysi innovatiivisen arkkitehtiopiskelijan, Jukka Haatajan, Kajaanista.

– Hän teki talon, joka kestää aikaa. Mitään muutoksia ei ole tehty huonejärjestelyissä, vaikka olemme asuneet täällä koko tämän ajan.

Hirssaaren tunnelmaa talvella 2022. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle.

Eskolat asuivat aikaisemmin Kotkan Mussalossa, ja he halusivat nimenomaan merenrantatontin.

– Helsingissä merinäköala olisi ollut kova sana, ja olihan se meillekin. Meitä mietitytti, koska talo oli meidän budjetinhuipussa. Mutta päädyttiin rakentamaan, ja se oli hyvä.

Eskolan mukaan Hirssaari oli ennen asuntomessuja synkkä metsälue. Nyt merellinen tunnelma hurmaa, ja Eskolan talossa mileti koko seinän kokoinen ikkuna korostaa tunnelmaa.

– Eihän tällaista maisemaa voi jättää ulkopuolelle, kyllä se on nähtävä sekä ulkona että sisällä.

Ei turhia keittiöremontteja

Rakennusinsinöörinä Eskola ei turhaan halua ryhtyä uusimaan toimivia ratkaisuja, varsinkin kun tilaa riittää. Jos keittiö toimii, se saa olla rauhassa. Mutta joitain aikansa hittiratkaisuja Eskolan keittiöön tuli.

– Meille tuli jenkkikaappi, josta saatiin jääpaloja, ja liesituuletin olikin levyjen välissä. Viinikaappi meillä oli myös.

Ilmanvaihtolaitteita eikä putkistoa ei ole tarvinnut korjata. Pieniä muutoksia on kuitenkin tehty.

– Valkoinen väri oli maalattava uudelleen vuonna 2016, ja lautaverhousta jouduttiin korjaamaan. Nyt tarkoituksena on tehdä lisää istutuksia etupihalle.