Hyppää sisältöön

Kennelliiton puheenjohtaja liputtaa lähikauppojen koirankoppien puolesta – Pohjois-Suomessa koppeja on poistettu, kun lapset ovat lukinneet toisiaan niiden sisään

K-Marketin pihassa oleva koirankoppi on ulkoisesti rujon näköinen. Koirankopit ovat kuitenkin koiralle hyvä ja turvallinen vaihtoehto, arvioi Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja.

K-Market Vallikallioon hankittu noin kuutiometrin kokoinen koirankoppi on koiralle rauhallisempi odotustila kuin kadun kulma. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Espoolainen K-Market Vallikallio hankki viime syksynä pihaansa koirille tarkoitetun kopin asiakkaiden toiveesta.

Kauppias Ilkka Kärkkäisen mukaan koppi sopii hyvin pienille ja keskikokoisille koirille. Kauppa ei ole iso, joten asiakkaat eivät viivy ostoksillaan pitkään.

– Tämä on hankittu lemmikkien turvaksi, etteivät ne joudu olemaan kadulla, Kärkkäinen sanoo.

Vallikallion noin kuutiometrin kokoinen koppi on ulkomuodoltaan rujo, mutta Kennelliiton puheenjohtajan mukaan koirankopit ovat koiralle hyvä vaihtoehto ulos naruun jättämisen sijaan.

– Luulen, että tällainen koppi on miellyttävämpi sekä koiralle että ihmisille, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Lehkosen mukaan koirat eivät kärsi ahtaan paikan kammosta. Jos visiitti kaupassa on lyhyt, koira ei kaipaa myöskään selkeää näkymää ulos. Jos kopissa olisi laaja ikkuna, koira voisi jopa häiriintyä ärsyketulvasta.

– Kaikkein huonoin vaihtoehto kauppareissulle on koiran kiinnittäminen ulos seinäkoukkuun. Sitä ei koskaan tiedä, minkälainen ihminen siihen tulee. Jos joku esimerkiksi lähestyy koiraa väärin, ja koira puree tätä, tulisi siitä vaikka mitä seuraamuksia, Lehkonen sanoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Leppävaarassa Vallikallion K-kaupan edessä oleva koiraparkki herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Voiko harmaaseen neliömetrin kokoiseen laatikkoon jättää koiraa?

Vastaavanlaisia koirankoppeja on tullut eri ruokakauppojen pihoihin enemmänkin. Toisinaan kopeista on jouduttu luopumaan häiriökäytöksen vuoksi.

– Esimerkiksi Pohjois-Suomessa vastaavia koppeja oli pari viikkoa sitten poistettu käytöstä, kun lapset olivat lukinneet toisiaan koppeihin sisään, Lehkonen sanoo.

Kauppiaan mukaan syksyllä hankittua koirankoppia on käytetty jonkin verran. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Puheenjohtaja antaa vinkkinsä kauppareissuille koiran kanssa

Kennelliiton puheenjohtaja Lehkonen liikkuu koirien kanssa pidemmät matkat autoillen. Kun hän käy kaupassa, koira jää usein autoon. Jos mukana on useampi ihminen, joku heistä ulkoiluttaa koiraa kauppareissun ajan.

Lehkosen mielestä kaupunkialueilla asuvien koirien on hyvä tottua ihmisiin ja autoihin. Ulkoiluttaminen kaupan lähistöllä voi olla hyväksi etenkin nuoren koiran kehityksen kannalta.

Jos Lehkonen kävisi yksin kaupassa kävellen, hän jättäisi koiran mieluiten kotiin.

– Tuollainen koppi on hyvä, mutta niitä ei ihan joka kaupan edessä ole.

Hän muistuttaa, että koirat sietävät kylmää paremmin kuin kuumaa. Talvella koiran jättäminen hetkeksi koppiin ei ole ongelma, mutta kuumimmilla kesähelteillä näin ei saa toimia.

– Se olisi sama, kun jättäisi koiran helteellä suljettuun autoon.

Kauppias Kärkkäisen mukaan kopilla on ollut käyttöä jonkin verran. Päivittäin siivottava ilmastoitu koirankoppi on kerännyt kiitosta asiakkailta.

Hän ei itse käytä vastaavia koppipalveluja, koska ei käy kaupassa koiran kanssa.

– En laittaisi sinne saksanpaimenkoiraa missään nimessä, mutta kyllä sinne kääpiösnautseri sopii, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen ja Lehkonen muistuttavat, että vaikka lemmikkejä harvoin varastetaan kauppojen pihoista, ovat kopit koirien turvaksi myös sitä ajatellen.

Lue myös: