Hyppää sisältöön

Kolme vuotta sitten raitistunut Katri Ylinen suunnittelee nyt alkoholittomia yökerhotapahtumia: "Saatoin ennen olla se tyyppi, joka painosti muita juomaan"

Simo Frangén puolusti alkoholin hyviä puolia Yle Perjantai -ohjelmassa. Darravapaana-podcastista tuttu Katri Ylinen pitää raitistumista parhaimpana palveluksena itselleen koskaan.

Katri Ylinen kuvailee olleensa ennen "kärkiryyppääjä". Hänelle juominen oli ennen maailman hauskinta, kunnes se ei enää ollut. Nykyään häntä voidaan pitää eräänlaisena sober curious -liikkeen keulakuvana Suomessa, sillä hän luotsaa Darravapaa-yhteisöä yhdessä Laura Wáthenin kanssa. Kuva: Maiju Talala / Yle

– Se nousuhumalainen tunne illan alussa, kun ihan mitä vaan voi tapahtua. Se on vaikea tunne tavoittaa selvin päin, myöntää Katri Ylinen.

Katri on raitistunut kolme vuotta sitten. Hänet tunnetaan muun muassa Darravapaana-podcastista.

– Sen verran olen aikanaan juonut, että joinain krapula-aamuna olen mennyt googlaamaan, että onko minulla alkoholiongelma. Sieltä olen sitten päätynyt ruksailemaan alkoholismitestiä. Tulokseksi saattoi tulla, että jonkinlainen ongelma on, Katri kertoo Yle Perjantai -ohjelmassa Sean Ricksille.

– Olin ennen kärkiryyppääjä. Kärkiryyppääjä on se tyyppi, joka sanoo, että tänään vedetään. Saatoin olla se tyyppi, joka painosti muita juomaan, Katri kertoo.

– Mutta sekin on ok. Se on elämää. Ihmiset muuttuu, Katri sanoo itselleen armollisesti.

Katri lopetti juomisen, koska se lakkasi olemasta hauskaa. Hän alkoi huomata käyttävänsä alkoholia itselääkintänä surullisiin ja vaikeisiin tunteisiin.

– Pakenin jonkinlaista epävarmuutta ja huijarisyndrooman tunteita, suorittamistunteita ja perfektionismia. Pään sisällä luuppasi, että en ole tarpeeksi hyvä. Kun joi lasillisen, se oli älyttömän nopea tapa päästä siitä tunteesta eroon.

58-vuotias Simo Frangén epäilee, että hänen sukupolvensa suhtautuu alkoholiin varsin eri tavoin kuin vaikkapa milleniaalisukupolvi. Myös Frangén nähdään Yle Perjantain vieraana jaksossa "Kenelle alkoholi sopii?" Kuva: Maiju Talala / Yle

Juomattomuus ei aina ole ollut helppoa. Alussa Katri merkkasi joka ilta puhelinsovellukseen, että taas yksi päivä kului ilman alkoholia. Pimeään talviaikaan yksin kotona jokainen kaamosmasennuksen aiheuttama ikävä tunne on nykyään käsiteltävä yksi kerrallaan, ilman viinaa.

Nyt hän ei enää laske päiviä ja kokee, että on oppinut tuntemaan itsensä paremmin kuin ennen alkoholinkäytön lopettamista.

– En halua paasata, en pidä siitä. Mutta mielestäni se, että olen lopettanut juomisen, on ollut yksi parhaimmista palveluksista minkä olen itselleni tehnyt.

Nyt Darravapaa-yhteisössä, jonka toinen perustajajäsen Katri on, suunnitellaan alkoholittomia yökerhotapahtumia. Katri arvelee, että moni kaipaa turvallisia tiloja, joissa pitää hauskaa myös ilman alkoholia.

– Suomi on aika alkoholikeskeinen maa. Ollaan ehdollistuttu siihen, että vapaa-aika ja hauskanpito liittyy alkoholiin. Kuka edes on sanonut, että yökerhossa pitää dokata? Minä ainakin käyn joskus vain tanssimassa yökerhossa, Katri sanoo.

Simo Frangén juo jopa kolmesti viikossa suuria annoksia

Jaksossa vieraana nähdään myös maisteri Simo Frangén, joka käyttää alkoholia varsin reippaasti. Omien sanojensa mukaan hän on lähivuosina juonut 1–3 kertaa viikossa, ja kerrallaan hän juo noin 7 puolen litran tuoppia.

– On hyvä, että ihmiset löytävät oman juomatahtinsa tai juomattomuustahtinsa. He, jotka eivät ole löytäneet itselleen sopivaa tapaa juoda, saattavat tehdä itselleen ja lähipiirilleen vahinkoa, Simo sanoo.

Simo huomauttaa, että hän on aina hoitanut asiansa ja pärjännyt elämässä. Ei ole näkynyt merkkejä siitä, että alkoholi olisi ongelma – eikä hänen alkoholinkäytöstään kukaan lähipiirissä ole koskaan huolestunut.

– Alkoholi sopii melkein kaikille, mutta määrät mitä ihmiset voivat alkoholia käyttää pitää valita tarkasti.

Simon iloinen suhde alkoholiin saattaa selittyä osaksi myös sillä, että hän ei ole koskaan oksentanut alkoholia juotuaan, edes pää ei ole ollut seuraavana päivänä kipeä. Pisimmillään hän on viettänyt kuukauden selvin päin, mutta se on ollut 1990-luvulla.

Yksi hienoimmista asioista juomisessa on Simon mielestä se, että hän on onnistunut löytämään kaikki pidempiaikaiset parisuhteensa kapakasta.

– Ihmiset virittäytyvät juodessaan helpommin samanhenkiseen tilaan. Kaksi ujoa ihmistä voi löytää toisensa, kun he ottavat pari-kolme drinkkiä. Siitä saattaa tulla elämänmittainen rakkaussuhde.

Koko jakso nyt Areenassa:

Alkoholi on toisille ilon lähde, toisille viinapiru. Kenen kannattaa juoda, kenen ei? Vuoden Ottopoika Simo Frangén ja darravapaa Katri Ylinen. Perjantai-dokkari: Otetaanko vielä yhdet?

Jakso nähdään myös perjantaina 28.1.2022 Yle TV1:llä klo 21.05.