Hyppää sisältöön

Presidentti Biden: Yhdysvallat lähettää pienen joukon sotilaita Itä-Eurooppaan "lähiaikoina"

Yhdysvallat asetti aiemmin tällä viikolla noin 8 500 tuhatta sotilasta valmiustilaan siltä varalta, että kiristynyt tilanne Venäjän ja Ukrainan rajalla vaatisi Yhdysvaltoja avustamaan Nato-joukkoja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui perjantaina myös Carnegie Mellon -yliopistossa Pittsburghissa Pennsylvanian osavaltiossa. Kuva: Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että Yhdysvallat aikoo lähettää lähiaikoina pienen määrän sotilasjoukkoja Itä-Eurooppaan ja Baltian Nato-maihin. Biden ei kertonut tarkemmin, kuinka pian ja kuinka paljon joukkoja mahdollisesti lähetetään.

Biden kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa vierailtuaan Philadelphiassa perjantaina.

Päätöksellään Biden pyrkii pitämään painetta Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuntaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on asettanut aiemmin tällä viikolla noin 8 500 tuhatta sotilasta valmiustilaan siltä varalta, että kiristynyt tilanne Venäjän ja Ukrainan rajalla vaatisi Yhdysvaltoja avustamaan Nato-joukkoja.

Yhdysvalloilla on ennestään kymmeniätuhansia sotilaita pääosin läntisessä Euroopassa.

Zelenskyi kehotti länsijohtajia välttämään paniikin lietsomista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti perjantaina länsimaiden johtajia välttämään paniikin lietsomista Ukrainan ja Venäjän rajalle kerääntyneiden venäläisten sotilaiden vuoksi.

Lisäksi Zelenskyi sanoi, että jännitteet Ukrainan ja Venäjän välillä eivät kasva tällä hetkellä. Zelenskyi ei kuitenkaan poissulkenut mahdollisuutta, että jännitteet kasvavat tulevaisuudessa.

Ukraina ei ole Naton jäsenmaa, mutta Valkoinen talo pelkää tilanteen läikkyvän myös Natoon kuuluviin naapurimaihin, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan sota Ukrainassa voidaan yhä välttää, vaikka Venäjä on sijoittanut suuren määrän joukkojaan Ukrainan rajan läheisyyteen.

– Konflikti ei ole väistämätön. Diplomatialle on yhä aikaa ja tilaa, Austin kommentoi tilannetta Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonissa perjantai-iltana Suomen aikaa.

Aiheesta lisää: