Hyppää sisältöön

Liukulumikenkien suosio jatkaa kasvuaan – toimitusjohtaja suitsuttaa hittilajia: "Tässä ei ole hikinauha otsalla -meininkiä"

Liukulumikenkien kysyntä on niin kovaa, että kotimainen valmistaja rakentaa isomman tehtaan ja rekrytoi lisää väkeä.

Kaksi iloisesti hymyilevää miestä suksilla lumisessa metsässä. Punaiset pipot päässä, molemmilla sinisävyiset takit.
OAC Finlandin tuotekehityspäällikkö Henri Arjanne (vas.) ja toimitusjohtaja Miika Vuorio testaavat tuotteitaan rymyämällä vaihtelevassa maastossa. Toimittaja Mari Vesanummi pääsi testaamaan monien himoitsemat liukulumikengät. Video: kuvaus ja editointi Mari Vesanummi

Metsässä raikuu nauru, kun liikkeellä on pari kokenutta ja yksi vähemmän kokenut liukulumikenkäilijä. Videolta näkyy, miten mäenlasku sujuu Ylen toimittajalta Mari Vesanummelta.

OAC Finland valmistaa liukulumikenkiä Kangasalla, Tampereen naapurissa. Toimitusjohtaja Miika Vuorio kehuu liukulumikengillä liikkumista niin hauskaksi, että moni armeijassa tai koulussa hiihtoon kypsähtänyt on innostunut lajista.

– Tämä on todella helposti lähestyttävä laji, ja moni sanoo löytäneensä hiihtämisen ilon. Tässä ei ole hikinauha otsalla -meininkiä.

Liukulumikengät eli leveät karvapohjasukset kiinnitetään ulkojalkineisiin. Sen jälkeen voi suunnata makunsa mukaan tasaiseen tai mäkiseen maastoon ja vaikka umpihankeen.

Suksikoneet raksuttavat Kangasalla

OAC Finland on Suomen ainoa yritys, joka valmistaa liukulumikengät alusta loppuun kotimaassa. Ensimmäinen suksipari valmistui kymmenen vuotta sitten.

– Viisi vuotta sitten myimme näitä Suomeen, mutta nykyään olemme globaali pelaaja. Pohjois-Amerikka ja Eurooppa ovat meille isoja markkinoita.

Nykyään suosio on niin suuri, että suksien kysyntä ylittää tarjonnan. Tilanteeseen on tulossa helpotusta. Vuoden kuluttua suksikoneet raksuttavat uudessa, liki 4 000 neliön tehdashallissa.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Toimitusjohtaja Miika Vuorio haluaa pitää perheyhtiön tuotannon Suomessa.

– Olen isänmaallinen ihminen, joten pitää tehdä asioita Suomessa. Kun itse tekee tässä tuotekehitystä ja tuotantoa, kaikki on helpompaa.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana OAC Finland on palkannut parikymmentä työntekijää lisää. Nyt väkeä on 45, ja koko ajan rekrytoidaan lisää.

Lue lisää: