Hyppää sisältöön

Amisopiskelijat korjaavat yli 50-vuotiaan kerrostalon kellarista kattoon: "Ei voisi parempaa paikkaa oppimiseen pyytää"

Hanke on Suomessa poikkeuksellinen, sillä remontti tehdään kokonaan opiskelijavoimin. Opiskelijat saavat hyvää kokemusta tulevaa työelämää varten.

Oppi menee perille oikeissa töissä
Oppi menee perille oikeissa töissä

Sähköasentajaksi opiskeleva Aarne Inkeroinen vetää kelasta sähkökaapelia pistorasioita varten. Homma sujuu jo kuin vanhalta tekijältä, vaikka valmistuminen häämöttää vasta edessäpäin. Hän on yksi Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston opiskelijoista, jotka ovat mukana pienkerrostalon peruskorjauksessa Kotkan Hovinsaarella.

– Tämä on ollut todella hyvä kokemus. Olen oppinut täällä tosi paljon. Ei voisi parempaa paikka oppimiseen pyytää, ylistää kolmatta vuotta sähköalaa opiskeleva Aarne Inkeroinen.

Vuonna 1969 valmistuneen talon remontti on poikkeuksellinen, sillä se toteutetaan kokonaan opiskelijatyönä. Urakoitsijana on Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto. Oppilaitos etsi pidempään isompaa työkohdetta, jossa työ tehdään aidosti asiakkaalle. Sopivan kokoinen urakka löytyi vuokrataloyhtiö Kotkan Asunnoilta.

Remontti työllistää opiskelijoita eri aloilta ensimmäisestä vuodesta viittä vaille valmistuviin. Kuva: Antro Valo / Yle

Näin laajan peruskorjauksen tekeminen kerralla on harvinaista. Talossa tehdään kattava putkiremontti ja talotekniikka nykyaikaistetaan. Lämmitysjärjestelmät, vesijohdot, viemärit ja sähköt uusitaan kokonaan. Lisäksi huoneistojen jokaiseen asuntoon tehdään yksi makuuhuone lisää huonejärjestystä muuttamalla.

Kaikki sisäpinnat uusitaan lattiasta kattoon ja yhteiset tilat kuten sauna ja pesutupa remontoidaan kauttaaltaan.

Aidossa oppimisympäristössä on paljon hyvää.

– Kerrostalon saneerauksessa on mahdollista nähdä kokonaiskuva eikä tuijottaa vain omaa tekemistä. Se myös lisää motivaatiota, kun työ tehdään asiakkaalle eikä harjoitustyönä, kertoo projektipäällikkönä urakassa toimiva Olli Turkia Etelä-Kymenlaakson ammattiopistosta.

Harjoittelua oikeille asiakkaille

Tavallisesti eri työvaiheita, asennuksia ja kytkentöjä harjoitellaan ammattiopiston työsaleissa. Kun harjoitus on suoritettu, tehty työ puretaan pois. Kerrostalo tarjoaa mahdollisuuden myös aivan ensimmäisiin harjoitteluihin, sillä työn voi tehdä uudelleen, jos se ei onnistu ensimmäisellä kerralla. Ainoastaan laatoitus on työvaiheena sellainen, jota on harjoiteltava ensin muulla.

Tähän mennessä työ remonttikohteessa on sujunut hyvin ja purkuhommilta on vältytty.

– Asenne on ollut sellainen, että asiakkaalle tehdään niin hyvää kuin pystytään ja mahdollisimman vähällä uusimisella, sanoo kohteen projektipäällikkö Olli Turkia.

Kotkan Asuntojen toimitusjohtaja Juha Tiitta luottaa Ekamin ammattitaitoon. Kuva: Antro Valo / Yle

Työhön osallistuu kymmeniä opiskelijoita viideltä eri alalta. Putki- ja sähköasentajien lisäksi tehtäviä on talonrakennusalan opiskelijoille sekä pintakäsittelijöille. Siivouksesta huolehtivat puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijat. Opiskelijoita on mukana opintojen eri vaiheissa ensimmäisen vuoden opiskelijoista aina viittä vaille valmistuviin.

Vaikka kaikki korjaukseen osallistuvat ovat vielä opiskelijoita, ei laadun anneta poiketa ammattilaisten työnjäljestä. Paikalla on aina opettajia, jotka valvovat opiskelijoiden työn laatua ja ohjaavat oikeassa työjärjestyksessä. Tilaaja luottaa laatuun.

– Meillä on aikaisempaa kokemusta pienemmistä projekteista. Opettajilla ja ohjaajilla on paljon osaamista, joten luotamme Ekamin suoriutuvan tästäkin, sanoo Kotkan Asuntojen toimitusjohtaja Juha Tiitta.

Työ etenee kiireettömästi väljällä aikatalululla

Kokonaisen kerrostalon saneeraus antaa opiskelijoille mahdollisuuden opetella myös asioita, jotka eivät ole koululla mahdollisia.

– Työsalissa ei voi esimerkiksi tehdä timanttiporauksia, joita me nyt teemme täällä, sanoo talonrakennusalaa opiskeleva Atso Laitinen.

Laitinen arvostaa myös sitä, että pääsee näkemään muiden alojen työskentelyä ja seuraamaan koko projektia. Hän kokee, että opiskelu on turvallista ja kiireetöntä. Opettajilta on aina mahdollista kysyä neuvoja.

Talonrakennusalaa opiskeleva Anastasija Budina kovertaa seinään reikää, johon tulee paikka valokatkaisijalle. Hän kertoo oppineensa joka päivä jotain uutta.

– Välillä on vähän vaikeaa, mutta opettajat näyttävät mitä tarvitsee tehdä ja minä teen saman perässä. Vanhemmilta opiskelijoilta on saanut myös apua, Anastasija Budina iloitsee.

Aikataulu on väljä. Urakkaan on varattu kaksi vuotta, mikä on yli kaksinkertainen aika verrattuna rakennusliikkeen toteuttamaan urakointiin. Tähän mennessä työ on edennyt suunnitellusti.

– Jos tämä sujuu hyvin ja on molemmille järkevä hanke, niin meillä on valmiudet jatkaa vastaavalla tavalla jonkun toisen talon kohdalla, lupaa toimitusjohtaja Juha Tiitta Kotkan Asunnoilta.

Ainakin opiskelijoilta tullut palaute on vain ylistävää.

– Tämän kokemuksen jälkeen voi mennä hyvillä mielillä töihin, kun tietää, että osaa näitä hommia tehdäkin, vakuuttaa tuleva sähköasentaja Aarne Inkeroinen.

Kello 14:51 kuvatekstiä korjattu: kuvassa on Kotkan Asuntojen toimitusjohtaja Juha Tiitta, ei projektipäällikkö Olli Turkia.

.
.