Hyppää sisältöön

Vasta-ainetestillä voi selvittää tietämättään sairastetun koronan – terveitä ei kuitenkaan kannata testata, kertoo laboratoriotyön johtaja

Moni on etenkin omikronin aikana miettinyt, onko voinut sairastaa koronan tietämättään. Toimittaja päätti testata asiaa vasta-ainetestillä.

Ei sairastettua koronaa, kertoo Kati Rantalan vasta-ainetesti. Kuva: Kati Rantala / Yle

Moni meistä on kuluneen kahden vuoden aikana miettinyt, voisiko olla sairastanut koronan tietämättään.

Erityisesti nyt omikron-variantin aikaan, kun oireet ovat lieviä, mieleen kiipeää mahdollisuus "salasairastamisesta".

Yle Porin toimittaja Kati Rantala päätti selvittää oman tilanteensa journalismin nimissä. Rantala on ollut kaksi vuotta täysin flunssaton ja oireeton, eikä edes nuhaa ole ollut.

– Jos sairastaisi koronan aivan todella lieväoireiseisena, mitattavaa infektiovasta-ainetta ei välttämättä näkyisi, kertoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristiina Hotakainen.

Kati Rantala kävi testauttamassa, olisiko hän voinut sairastaa koronan tietämättään.

Tartuttava vai jäänne vanhasta?

Käytännössä tietämättä sairastettu korona voidaan tutkia vasta-ainetestillä.

Toimittaja Kati Rantalalle tehdyssä testissä tutkittiin sairauteen viittaavat vasta-aineet, eikä siinä siis näy rokotevastetta.

– Merkityksellistä näissä vasta-ainetesteissä on se, että pystytään selvittämään, onko mahdollinen positiivinen PCR-testin tulos akuutti, tartuttava tauti vai jäänne vanhasta. PCR-testeissä nimittäin saattaa näkyä jopa puoli vuotta positiivinen tulos, vaikka tartuttava vaihe olisi ollut ohi ajat sitten, Kristiina Hotakainen selittää.

Hotakainen kertoo, että on hyvin harvinaista, että joku olisi tietämättään sairastanut koronan. Asiaa on myös tutkittu yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Viime kesään mennessä väestön vasta-aineet näyttivät tutkimuksissa siltä, että salaa sairastettu tauti olisi erittäin harvinainen.

– Omikronin kanssa voi olla mahdollista, Hotakainen sanoo.

Ei koronaa taustalla

Oireettoman toimittaja Rantalan pohdinta osui oikeaan – hänelle tehdyn vasta-ainetestin perusteella hän ei ole sairastanut koronavirusta.

– Tulos sopii siihen, ettet olisi sairastanut. Aikaisempien varianttien kohdalla, deltan ja muiden, olisit todennäköisesti huomannutkin sairastamisen. Nyt liikkeellä oleva omikron aiheuttaa varsinkin rokotetuille lieväoireisia tauteja. Mutta sinun tuloksissasi näyttää siltä, ettei ole mitään koronatautia taustalla.

Miksi vasta-ainetestejä sitten tehdään vai tehdäänkö niitä?

Jonkin verran, kyllä. Sellainen voisi olla tarpeen esimerkiksi matkalle lähdettäessä.

– Jos halutaan saada varmuus siitä, onko PCR-testin positiivinen tulos tartuttavassa vaiheessa vai jo sairastettu tauti. Näitä joutuu pohtimaan tapauskohtaisesti.

Niin sanottuja sattumalöydöksiä tuskin on, eikä pitäisikään olla.

– Laboratoriotyön perussääntö on se, että terveitä ei kannata tutkia. Mitä enemmän tutkitaan, sitä varmemmin joku poikkeama löytyy, eikä niillä siten ole merkitystä, Hotakainen sanoo.