Hyppää sisältöön

Jääveistospolku lumoaa satumaisella tunnelmallaan: Kirsi Kunnaksen runoista tutut hahmot houkuttelevat väkeä jonoksi asti

Tampereen Ikurissa on nähtävillä lähes 20 jääveistosta, jotka ovat saaneet innoituksensa Kirsi Kunnaksen rakastetuista runoista.

Lapset Olli ja Miska Hakala istuvat jäätaideteoksen jäisen penkin päällä.
Olli (vas.) ja Miska Hakala ihailivat veistoksia Tampereen Ikurin jääveistospolulla. Hämärän tullen veistokset hohtavat sadun taikaa, sillä paikka on valaistu ympäri vuorokauden. Video: toimittaja ja kuvaaja Mari Vesanummi / Yle

Ikurin jääveistospolun avautuminen on joka vuosi odotettu tapahtuma Tampereella. Viime vuosi tosin jäi väliin huonojen sääolosuhteiden vuoksi.

Tällä kertaa veistokset ovat saaneet innoituksensa hiljattain menehtyneen akateemikon ja runoilijan Kirsi Kunnaksen runoista. Jäänveistäjät ovat lukeneet tarkalla silmällä erityisesti kahta teosta: Tiitiäisen satupuu ja Tiitiäisen metsä.

Jäänveistäjä Tuukka Ristimäen mukaan runot antoivat hyvän pohjan veistoksille.

– Täällä on jäniksiä, prinssi Sebuseksen linna, tunteellista siiliä, papukaijaa, possua – kaikkea mitä sieltä runokirjoista löytyy.

Ristimäen mukaan veistokset kiehtoivat yleisöä jo tekovaiheessa.

– Kun veistimme, täällä kävi kymmeniä ihmisiä. Kaikki olivat todella kiinnostuneita siitä, miten näitä pystytään tekemään. Luulen, että osa innostuu kokeilemaan itsekin.

Ihmiset jonottavat katsomaan

Jääveistospolku on paikallisen urheiluseuran, Ikurin Vireen, voimainponnistus. Jääveistoksia on lähes 20, ja niitä on veistänyt seitsemän tekijää.

Teokset on veistetty Näsijärven jäästä. Hämärän tullen ne hohtavat sadun taikaa, sillä paikka on valaistu ympäri vuorokauden.

Naapurikaupunginosassa Lintuviidassa asuva Jouko Hakala pitää hienona sitä, että polku on keskustan ulkopuolella.

– Oli hienoa ajaa ohi, kun tuolla oli kilometrin autojono. Väkeä oli tullut muualtakin. On tätä kaupunkia muuallakin, ettei vaan keskustassa.

Varsinkin alkuillasta väkeä on ollut polulla jonoksi asti. Suosio on yllättänyt, ja lähialueella pysäköintiä on jouduttu osin rajoittamaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät Ikurin Vireen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Jääveistospolku on auki niin kauan kuin pakkasta riittää.