Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea testasi ydinasekelpoista ohjusta – onko nämä kuvat otettu ohjuksen lennolta?

Pohjois-Korea on uhannut käyttää näitä ohjuksia Yhdysvalloille kuuluvan alueen tuhoamiseen "tulipeitteellä".

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston julkaisemia kuvia Hwasong-12-ohjuksen koelaukaisusta. Uutistoimiston mukaan ohjukseen oli kiinnitetty kamera, joka otti kuvia avaruudesta. Kuvien aitoudesta ei ole varmuutta. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA on julkaissut sarjan valokuvia eilen sunnuntaina tehdystä ohjuksen koelaukaisusta.

KCNA vahvistaa, että kyseessä oli keskipitkän matkan Hwasong-12-ohjus. Kuvasarjassa nähdään ohjuksen laukaisuhetket. Lisäksi mukana on kaksi kuvaa, jotka on otettu avaruudessa ja kohdistuvat Korean niemimaahan.

KCNA:n mukaan ohjuksen taistelukärkeen oli kiinnitetty kamera, joka otti kuvat. Tietoa ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Eteläkorealaisten ja japanilaisten asiantuntijoiden mukaan ohjus kävi 2 000 kilometrin korkeudessa ja laskeutui Koreoiden ja Japanin väliselle merialueelle 800 kilometrin päässä laukaisusta.

Pohjois-Korea vahvistaa ohjusarsenaaliaan

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat erittäin huolissaan Pohjois-Korean ohjusvarustelusta. Kyseessä oli jo seitsemäs ohjuskoe tammikuun aikana.

Hwasong-12-ohjus voi asiantuntijoiden mukaan lentää jopa 4 500 kilometriä. Se voisi siis iskeä Yhdysvaltoihin kuuluvalle Guamin saarelle.

Kun Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain suhteet olivat kiristyneet vuonna 2017, Pohjois-Korea uhkasi käyttää Hwasong-12-ohjuksia ja "peittää Guamin tulella".

Seuraavana vuonna maiden välit hieman lämpenivät, kun Yhdysvaltain tuolloinen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat. Kim ilmoitti maansa keskeyttävän ydinaseilla ja pitkänmatkan ohjuksilla tehtävät kokeet, koska Kimin mukaan asearsenaali oli valmis.

Johtajien neuvottelut kuitenkin epäonnistuivat.

Pohjois-Korean Hwasong-14 ja Hwasong-15-ohjuksilla on yli 10 000 kilometrin kantomatka, ja ne voivat yltää jopa Yhdysvaltain mannermaalle.

Uutistoimisto AP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean mannertenväliset ohjukset tarvitsevat vielä koelaukaisuja. Pohjois-Korea ei ole asiantuntijoiden mukaan vielä ratkaissut teknisiä ongelmia, miten suojata ohjuksen taistelukärki äärimmäiseltä kuumuudelta ja paineelta, jotka syntyvät ohjuksen palatessa maan ilmakehään.

Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa pelätään, että maa tekee lähiaikoina lisää asekokeita. Pekingin olympialaisten ajaksi kokeet saattavat tauota, koska Kiina on Pohjois-Korean tärkein tukija, mutta kisojen jälkeen kokeiden uskotaan jatkuvan.

Lue lisää:

.
.