Hyppää sisältöön

Valta kuuluu kansalle tekee nyt pistokokeita eri kunnissa: Neljä henkilöä tarkasti äänestyslippuja Kangasalla viranomaisten valvonnassa

Kangasalan Valta kuuluu kansalle ry:n puheenjohtaja oli tyytyväinen tarkastukseen. Alun perin valvojat olivat varautuneet useaan päivään.

Kenellä tahansa on oikeus tarkastella äänestyslippuja vaalien jälkeen, koska ne ovat julkisia asiakirjoja. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Pirkanmaan Kangasalla oli maanantaina erikoinen päivä. Kaupungin virastotaloon saapui aamulla yhdeksän jälkeen neljä henkilöä tarkastamaan aluevaalien äänestyslippuja.

Yle tavoitti iltapäivällä virastotalolta puhelimitse sekä Kangasalan keskusvaalilautakunnan sihteerin Annu Harjun että Kangasalan Valta kuuluu kansalle ry:n puheenjohtajan Taana Mätäsniemen.

– Tässä on nyt hyvässä yhteistyössä käyty näitä sinetöityjä äänestyslippupaketteja yksi kerrallaan läpi, Harju kertoi.

Äänten tarkastus tapahtui Kangasalan virastotalossa johtoryhmän huoneessa.

Samassa talossa sijaitsee päätearkisto, jossa äänestyslippuja on laskentojen jälkeen säilytetty. Tarkastusta varten äänestysliput tuotiin arkistosta neuvotteluhuoneeseen.

Tarkastajat päättivät lopettaa äänestyslippujen läpikäynnin hieman puolen päivän jälkeen. Mätäsniemi sanoo, että he eivät tarkasta kaikkia äänestyslippuja, koska kaikki oli kunnossa.

– Voin olla ylpeä omasta kunnastani. Kaikki oli tehty niin kuin pitääkin.

Mätäsniemen mukaan Valta kuuluu kansalle haluaa tehdä pistokokeita eri kuntiin varmistuakseen siitä, että pöytäkirjat on täytetty oikein ja äänestysliput siellä, missä niiden pitääkin.

Valtakunnallinen ilmiö

Valta kuuluu kansalle -puolue on jättänyt moneen Pirkanmaan kuntaan tietopyynnön aluevaalien äänten tarkastamisesta.

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi perjantaina, että pyyntö oli vastaanotettu ainakin Hämeenkyrössä, Kangasalla, Nokialla, Orivedellä, Tampereella ja Vesilahdessa. Sastamalassa tarkastusta pyysi yksityishenkilö.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi lehdelle, että vaalilipukkeiden kansalaistarkastus on nyt noussut valtakunnalliseksi ilmiöksi. Vastaavia tarkastuksia tehtiin jo viime kuntavaaleissa.

Maanantai-iltana Tampereen Valta kuuluu kansalle ry vastasi Ylelle sähköpostitse, että yhdistys ei tee aluevaalien äänten tarkastuslaskentaa, vaan sitä tekevät yksittäiset kansalaiset.

Neljällä tarkastajalla neljä valvojaa

Kangasalla tarkastajia saapui neljä ja paikalla oli saman verran valvojia Kangasalan keskusvaalilautakunnan puolesta.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Annu Harju kertoo, että tilaisuuden aluksi läsnäolijoiden kesken todettiin, että virallisen tarkastuslaskennan jälkeen pakatut paketit olivat edelleen sinetöityjä ja sinetit olivat ehjät.

– Samaten kun äänestysalue kerrallaan noita äänestyslippuja tarkastetaan, sitten huolellisesti kaikkien läsnäolijoiden seuratessa lippunippu paketoidaan uudestaan, sinetöidään ja siirretään syrjään, Harju kertoo.

Kangasalla annettiin vaaleissa ääniä yhteensä 12 903. Alun perin valvojat olivat varautuneet useaan päivään. Harju arvioi, että jos kaikki äänet olisi käyty läpi, maanantai ei olisi riittänyt.

Äänestysliput ovat julkisia asiakirjoja. Siksi niitä voi kuka tahansa tulla halutessaan tarkastelemaan. Jatkuva valvonta tarvitaan, koska asiakirjat ovat nimenomaan äänestyslippuja.

Artikkelia täydennetty 1.2. klo 11.16: Lisätty Tampereen Valta kuuluu kansalle ry:n kommentti.

Lue lisää:

.
.