Hyppää sisältöön

Rekkakuskiksi opiskeleva Laura Heinonen, 16, haluaa ajaa jalkapallotreeneihin – maaseudun nuoret odottavat ajokorttiuudistusta

Nuoret tarvitsevat ajokortteja varsinkin alueilla, joissa julkinen liikenne kulkee harvoin. Lakiehdotuksen mukaan jokainen 17-vuotias saisi jatkossa ajokortin huoltajan luvalla.

Nuoret tarvitsevat ajokortteja koulu- ja harrastusmatkoille
Nuoret tarvitsevat ajokortteja koulu- ja harrastusmatkoille

17–vuotiaana kortin saa jo nyt poikkeusluvalla. Varsinkin maaseudun nuoret ovat innostuneet hankkimaan poikkeusluvan helpottaakseen koulu-, työ- ja harrastusmatkojaan. Traficomin tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) poikkeusluvan sai vuonna 2020 yli 14 000 ja vuonna 2021 yli 16 000 nuorta.

Parhaillaan käsittelyssä on lakiehdotus (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan jokainen 17-vuotias saisi henkilöauton ajokortin huoltajan suostumuksella. Eduskunnan käsittelyyn ehdotus tulee keväällä.

Uudenkaupungin keskustassa sijaitsevassa nuorisotilassa ajokorttiuudistus on tärkeä ja tuttu puheenaihe. 16-vuotias Laura Heinonen opiskelee Novidan ammattiopistossa logistiikkapuolella. Hänestä tulee omien sanojensa mukaan rekkakuski.

– Harrastan jalkapallon pelaamista Raumalla. Minun olisi paljon helpompi kulkea treeneihin autolla. Busseja ei mene koulun jälkeen, sillä kouluni loppuu kello 16. En pääse Raumalle enkä treenien jälkeen takaisin Ukiin enää bussilla, kertoo Heinonen.

Hänellä on poikkeuslupahakemus vetämässä ja kohta kortin saaminen alkaa jo jännittää, sillä syntymäpäivä on maaliskuussa.

Laura Heinonen ei halua liikaa jännittää kortin saamista poikkeusluvalla, vaikka syntymäpäivä on jo kohta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

"En halua menettää korttiani tai löytää itseäni ojanpohjalta"

Liikenneturvallisuusviranomaiset ja poliisi ovat olleet huolissaan nuorten onnettomuusherkkyydestä.

Ajokorttiuudistusta koskevaan lakimuutokseen on kysytty eri viranomaisten mielipiteitä. Jääkiekkoa harrastava uusikaupunkilainen Riku Kesälahti lupaa ajaa kiltisti.

Riku Kesälahti aikoo välttää hurjastelua, jotta ei menetä korttiaan. Ajokortti on hänelle mahdollinen poikkeusluvalla vasta syksyllä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Aion ajaa ihan liikennesääntöjen mukaan. Jos joku yllyttää, jätän pois kyydistä. En halua menettää korttiani tai löytää itseäni ojanpohjalta. Olen vastuussa heistä, jotka ovat kyydissäni. En halua, että heille sattuu mitään, pohtii Kesälahti.

Lakiehdotuksessa esitetään, että nuorten ajamista rajoitettaisiin viikonloppuöinä.

– Se voi osittain olla ihan hyvä juttu, mutta kuka sitä valvoo, mihin aikaan ja missä kukakin liikkuu ja kenellä on 17–vuotiaan kortti, miettii Laura Heinonen.

– Kun ajan jääkiekkopelistä kotiin myöhään, silloin minulla pitäisi olla lupa ajaa myös öisin. Miten sen sitten voi todistaa, että on pakko ajaa, pohtii Riku Kesälahti.

17-vuotiaat kokkiopiskelijat Pyry Olkkonen, Aatu Kruunari, Julia Rinkinen ja Ada Laine aikovat hankkia ajokortin jossain vaiheessa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun keskustan tuntumassa opiskelevat tarvitsevat myös ajokortteja

Turun ammatti-instituutissa kokiksi opiskelevat nuoret ovat ikätovereidensa tapaan pohtineet ajokorttiasioita.

Monet asuvat Turun ulkopuolella, joten koulu- ja harrastusmatkoja pitää pohtia. Toisaalta myös turkulaiset käyvät harrastuksissa kaupungin ulkopuolella, joten heillekin oma auto olisi tarpeellinen.

– Varsinkin talvisin on ikävä odottaa bussia ja kulkea sillä pidempiä matkoja. Käyttäisin myös julkista liikennettä, vaikka minulla olisi auto. Kyllä 18-vuotiaatkin hurjastelevat. Ei vuosi siinä kovasti vaikuta, pohtii Ada Laine.

Paimiossa asuva Pyry Olkkonen joutuu kävelemään Paimiossa keskustan bussipysäkille aika pitkän matkan.

Julia Rinkinen harrastaa ja ja käy töissä Raisiossa, joten aikaa säästyisi auton avulla. Hänkin suosii julkista liikennettä Turun keskustassa liikkuessaan.

Pöytyäläinen Aatu Kruunari saa olla tarkkana, ettei myöhästy viimeisestä bussista. Hänellä on koulumatkaa noin 30 kilometriä.

– Jos saisin auton, en ajaisi sen kanssa edestakaisin Turun ja Pöytyän väliä. Ajaisin auton Pöytyälle odottamaan bussipysäkille. Sitten pääsisin siitä takaisin kotiin, kertoo Kruunari.

Voit keskustella aiheesta tämän artikkelin lopussa Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 4.2. kello 23.

Lue lisää:

.
.