Hyppää sisältöön

Viro luopuu koronapassin kansallisesta käytöstä 21. helmikuuta alkaen – maahantulijoilta passi vaaditaan kuitenkin jatkossakin

Hallituspuolueet pääsivät yksimielisyyteen koronapassista luopumisesta usean viikon kestäneen väännön jälkeen. Aukioloaikoihin liittyvät rajoitukset ovat poistumassa myös, mutta maskipakko pysyy.

Omikron on muuttanut koronatilanteen. Uusia tartuntoja löytyy Virossa päivittäin noin 7000, mutta tehohoidossa on vain 14 ihmistä. Kuva: Rain Kooli / Yle

TALLINNA Myöhään eilen illalla syntynyt päätös koronapassin poistamisesta oli poliittinen kompromissi.

Viron kahdesta hallituspuolueesta keskusta tahtoi koronapassin romukoppaan (siirryt toiseen palveluun) heti, reformipuolue oli varovaisemmalla kannalla.

Pääministeri Kaja Kallaksen (reformi) mukaan koronapassista luovutaan 21. helmikuuta, mikäli sairaaloihin tulevien uusien koronapotilaiden päivittäinen määrä ei nouse yli 25:n.

– Varovaisuuteen rajoituksia purettaessa ovat kehottaneet terveysvirasto, lääkärit ja tutkijat, Kallas korosti eilen illalla Facebook-tilillään.

Matkustamisessa koronapassi aiotaan kuitenkin pitää voimassa.

– Viro noudattaa matkailussa EU:n yhteisiä suosituksia, Liisi Poll Viron hallituksen viestintäosastolta kertoo Ylelle puhelimitse.

Mikäli yli 12-vuotiaalla matkustajalla ei kuitenkaan ole todistusta täydestä rokotesarjasta tai sairastetusta taudista, täytyy hänen jäädä viikoksi eristykseen.

Torstaina Tallinnassa järjestetty koronarajoituksia vastustava mielenosoitus muuttui välillä väkivaltaiseksi. Kuva: Ken Mürk / ERR

Eristyksen voi välttää korkeintaan 72 tuntia vanhalla negatiivisella testituloksella, mikäli saavutaan maasta, jossa yleinen ilmaantuvuusluku on alle 300.

Suomessa luku on kuitenkin 1575 (siirryt toiseen palveluun).

Aukiolorajoitusten purku suunnitteilla seuraavaksi

Alle 18-vuotiaiden osalta koronapassi poistuu Virossa käytöstä jo viikkoa muuta väestöä aikaisemmin eli 14. helmikuuta.

Lisäksi hallitus linjasi, että päiväkodissa, koulussa tai harrastuksissa koronavirukselle altistuneiden lasten ei tarvitse jäädä eristykseen ensi maanantaista lähtien.

Keskustan puheenjohtaja Jüri Ratas vaati keskiviikkona myös muiden koronarajoitusten poistamista.

– Paluu tavanomaiseen elämänmenoon on tarpeen kaikille, joiden /-/ mielenterveyteen nämä vaikeat ajat ovat vaikuttaneet, Ratas totesi Facebookissa.

Seuraavaksi Viron hallitus aikoo käydä aukioloaikojen koskevien rajoitusten kimppuun.

Tällä hetkellä kaikki asiakastilat pitää sulkea ja tapahtumien pitää päättyä viimeistään klo 23 näiden luonteesta riippumatta.

– Kello 23 rajoituksen pitää poistua asteittain, pääministeri Kallas linjasi tänään Viron yleisradion ERR:n radion aamulähetyksessä (siirryt toiseen palveluun).

Viron elinkeinoministerin Andres Suttin mukaan aukioloaikarajoitukset täytyy poistaa mitä pikimmiten.

– Tällä hetkellä siitä kärsivät pahiten juuri lainkuuliaiset ja vastuuntuntoiset yritykset, Sutt totesi ministeriönsä tiedotteessa.

Lue lisää:

.
.