Hyppää sisältöön

"Hän oli jo pikkupoikana nopea jaloistaan" – sprinttihiihtäjä Joni Mäen kotijoukot jännittävät olympialaisia ladulla ja television ääressä

Pyhäjärveläistä PohtiSkiTeamia edustava hiihtäjä Joni Mäki otti ensi kosketuksensa lajiin Vaasan laduilla. Hiihto kuuluu olennaisena osana myös olympiahiihtäjän isän elämään.

Joni Mäki on noussut Suomen kärkihiihtäjien joukkoon. Kuva: Tomi Hänninen

Lämpömittari näyttää kello 9 aikaan -17 astetta, mutta Vaasan suosituimpiin kuuluvalla hiihtoladulla Metsäkalliossa on monta hiihtäjää.

Vapaalla hiihtotavalla vajaan kolmen kilometrin lenkkiä on jo ehtinyt muutaman kerran kiertää Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Tero Mäki. Hän on Suomen olympiajoukkueeseen valitun hiihtäjän Joni Mäen isä.

– Itse olen harrastanut hiihtoa pienestä pojasta lähtien. Tämä on niin tuttu paikka ja on ollut helppo tulla kun asuu lähellä. Tässä kylällä, Kotirannalla, hiihdettiin paljon ja siellä oli hieno yhteisö, joka ruokki tätä halua hiihtää. Siitä se on varmaan jäänyt pojillekin, pohtii Mäki.

Tero Mäki viihtyy myös hiihtoladulla. Kuva: Terhi Varjonen / Yle

Työ pelastusjohtajana tarkoittaa usein pitkiä työpäiviä, mutta kun työt antavat myöten, Mäki lähtee ladulle.

"Nyt sitten ollaan noilla isoilla radoilla"

Samalla alueella ja samoilla laduilla on hiihtänyt myös nyt olympiajoukkueeseen päässyt Joni Mäki.

– Joni oli pienissä pankkikisoissa ja kyläkilpailuissa. Nassikasta se on jo lähtenyt, ja nyt sitten on noilla isoilla radoilla, kertoo Mäki.

Vuonna 1995 syntynyt Joni Mäki edustaa pyhäjärveläistä PohtiSkiTeamia. Hän on Vaasan Hiihtäjien kasvatti ja edelleen kirjoilla Vaasassa.

Tero Mäki kuvaa Jonia epätyypilliseksi hiihtäjäksi.

– Hän on vähän epätyypillinen hiihtäjä, kun ajatellaan esimerkiksi Niskasta, joka on vahva ja kestävyysominaisuuksiltaan maailman parhaimpia. Joni on siinä toisella puolella sitten vahva. Hän on äärimmäisen nopea ja räväkkä liikkeissään ja taitava suksilla. Se on hyvä omaisuus kun hiihdetään kovaa, summaa Mäki.

Joni Mäen sprintterin ominaisuudet ovat näkyneet jo pienenä poikana.

– Hän oli jo pikkupoikana nopea jaloistaan ja vikkeläliikkeinen, naurahtaa Mäki.

Myös jalkapallon pelaaminen on tuonut monia hyviä puolia hiihtoon. Mäki pelasi aikanaan Vaasan palloseuran junioreissa ja samalla harrasti myös jo kunnianhimoisesti maastohiihtoa.

Jännittäviä hetkiä luvassa

Joni Mäki on kilpaillut urallaan monien kansainvälisten ja kotimaisten kisojen lisäksi sekä nuorten että aikuisten MM-kisoissa. Vuonna 2021 MM-kisat Oberstdorfista toi vapaan hiihtotavan parisprintin hopeaa yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa.

Nyt hän on ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa. Viime vuoden puolella Mäki joutui sairastumisen vuoksi olemaan poissa kilpaladuilta, mutta on taas päässyt hiihtämisen makuun.

Tammikuussa hän voitti Vantaalla 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan. Pekingiin hän matkusti muun hiihtojoukkueen mukana jo hyvissä ajoin.

Perheessä ei haluta kilpahiihtäjlle paineita laittaa niskaan.

– Itsekin koittaa pitää pään kylmänä ja jalat maassa. Kalusto, olosuhteet ja päivä vaikuttavat tulokseen, ja jos on hyvä päivä niin voidaan olla vaikka missä.

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola juhlivat MM-hopeaa Oberstdorfissa vuonna 2021. Kuva: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Perheessä pohdittiin aiemmin mahdollisuutta lähteä paikan päälle Pekingiin katsomaan pojan otteita, mutta koronatilanteen vuoksi ajatuksesta luovuttiin.

Kotijoukot kannustavat kotona. Odotettavissa on jännitystä ja tunteikkaita hetkiä, arvelee Tero Mäki.

– Onhan se kyllä semmonen, ettei siinä meinaa tuolissa pysyä. Aina seuraa tosi tarkkaan ja elää mukana siinä. Oli sitten kyseessä mikä kisa tai matka tahansa, sanoo Mäki.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 5.2. kello 23:een saakka.

.
.