Hyppää sisältöön

Osuuskunta kehitti ruohonjuuritason toimintaa Nokialla vuosia, sitten historiallisen miljöön omistaja vaihtui – kiistoja puidaan nyt oikeudessa

Tehdassaaren kiinteistöjen uusi omistaja kertoi uudesta kesäteatterista tiedotustilaisuudessa torstaina. Vuosia saaressa toiminut osuuskunta suhtautuu uusiin suunnitelmiin ristiriitaisesti.

Tehdasaaren osuuskunnan hallituksen jäsen Jarno Mannerhovi (vas.) ja luova johtaja Jenni Lahtonen kuvattuina Tehdassaaressa. Kuva: Marko Melto / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nokian Tehdassaaren omistaja vaihtuu. Saarella vuodenvaihteeseen toiminut tiivis kulttuuriyhteisö on meiningistä ymmällään. Mistä kiistassa on kyse? Tehdassaaren osuuskunnan hallituksen jäsen, rakennusmaalari ja käsityöläinen Martta Honkala kertoo, kuinka päätyi Tehdassaaren yhteisöön. Juha Kokkalan haastattelussa Perttu Ketola, Cireco Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Toimittajana Jani Aarnio.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä Nokian Tehdassaaressa puhaltavat uudet tuulet. Vuosia saaressa toiminut kulttuuriosuuskunta joutui lopettamaan toimintansa lähes kokonaan viime vuoden lopulla.

Alueen kiinteistöjen uusi omistaja vaatii Tehdassaaren osuuskunnalle häätöä käräjäoikeudessa.

Torstaina uusi omistaja Cireco järjesti tiedotustilaisuuden, jossa esiteltiin Tehdassaaren uutta kulttuuritoimintaa. Kulttuurikeskus Tehdassaari Oy alkaa tuottaa alueelle teatteria, musiikkiesityksiä sekä muuta esittävää kulttuuria laajalla skaalalla.

Toiminta alkaa 8. kesäkuuta Kummelistakin tutun ohjaajan ja näyttelijän Heikki Vihisen käsikirjoittamalla ja ohjaamalla musiikkikomedialla Vannomatta paras.

Tehdassaari sijaitsee Nokianvirran keskellä, lähellä Nokian keskustaa. Kesäteatterille rakennetaan katetut katsomot virran rantaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Suuri isku monille

Tehdassaaren osuuskunnan luova johtaja Jenni Lahtonen sanoo, että on hienoa, että Nokialle tuodaan lisää kulttuuria. Tilanne tuntuu kuitenkin ristiriitaiselta.

– Saaren kulttuurityön pioneereille ja sen taustayhteisöille nykyinen tilanne on lähinnä hämmentävä ja monelle suuri isku.

Cirecon hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola kommentoi lyhyesti Tehdassaaren osuuskuntaa torstaina Yle Tampereen suorassa nettilähetyksessä.

– Kulttuurikeskus Tehdasaarella ei ole mitään tekemistä Tehdassaaren osuuskunnan kanssa. Tunnen toki osuuskunnan taustavaikuttajia, mutta minulla ei ole siihen mitään lisättävää.

– On hienoa, että täällä on ollut pienimuotoista kulttuuritoimintaa jo pitkän aikaa. Nyt aluekehityksen myötä pyritään tuomaan enenevässä määrin vaihtelevaa kulttuuritarjontaa yhä useammalle käyttäjäryhmälle, Ketola sanoo.

Aiemmin keskiviikkona sähköpostilla lähetettyihin oikeuskiistaa koskeviin kysymyksiin Ketola ei vastannut.

Kymmenien tuhansien korvausvaatimukset

Marraskuussa kiinteistön uusi omistaja haastoi osuuskunnan oikeuteen vuokrasopimusta koskevan kiistan vuoksi. Tämän jälkeen osuuskunta teki vastakanteen.

Kiistan osapuolet vaativat toisiltaan kymmenien tuhansien eurojen vahingonkorvauksia. Asian käsittely Pirkanmaan käräjäoikeudessa on kesken.

Omistajanvaihdoksen synnyttämä epävarmuus ajoi monet osuuskunnan alivuokralaisena olleet pienyrittäjät muualle. Myös moni muu osuuskunnan toiminnassa mukana ollut otti etäisyyttä.

Osuuskunnan hallituksen jäsenet sanovat, että osuuskunta ei ole Tehdassaaresta lähtenyt, mutta käytännössä sen toiminta saaressa on lähes loppunut.

– Meidän tavaroitamme on vielä siellä, sanoo osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Lahtonen.

Yhteistyökumppanista kiinteistöjen omistajaksi

Alun perin Cireco tuli Tehdassaareen osuuskunnan alivuokralaiseksi keväällä 2020. Osuuskunnan hallituksen jäsen Jarno Mannerhovi kertoo, että he visioivat Tehdassaaren tulevaisuutta tiiviissä yhteistyössä Cirecon hallituksen puheenjohtajan Perttu Ketolan kanssa.

Vuoden päästä kaikki muuttui.

Nokian kaupunki huutokauppasi Tehdassaaresta kulttuurihistoriallisesti merkittävän, niin sanotun Upofloorin kiinteistön huhtikuussa 2021. Kiinteistö oli siirtynyt kaupungin omistukseen vuotta aiemmin.

Huutokaupan jälkeen Cireco osti kiinteistön Nokian kaupungilta. Yle kertoi Cirecon suunnitelmista huhtikuussa 2021.

Jo aiemmin yhtiö oli ostanut Tehdassaaresta muun muassa Nokia-yhtiön entisen pääkonttorin.

Vielä huhtikuussa Cirecon kerrottiin tekevän yhteistyötä Tehdassaaren osuuskunnan kanssa. Heinäkuussa Cireco osti myös osuuskunnan käyttämän kiinteistön sen yksityiseltä omistajalta. Syyskuussa Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) jo kirjoitti, että historiallisesta kiinteistöstä syntyi riita Nokialla ja että osuuskunta voi joutua jättämään Tehdassaaren.

Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä yhteisö

Osuuskunta ehti toimia Tehdassaaressa vajaat kymmenen vuotta. Se löysi itselleen sopivan kiinteistön Tehdassaaresta vuonna 2012. Virallisesti osuuskunta perustettiin tammikuussa 2013.

Tehdas 108 -nimellä toimivan luovan keskuksen synnyttäminen vanhaan teollisuuskiinteistöön ei osuuskunnan mukaan ollut helppoa.

– Pelkästään aiemman teollisen toiminnan jälkien siivoamiseen meni vuosi, Jarno Mannerhovi sanoo.

Kiinteistö oli toiminut konekorjaamon ja -pajan lisäksi myös kynttilä- ja kissanhiekkatehtaana.

Osuuskunnan tavoitteena oli luoda Tehdassaareen ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä yhteisö. Monipuoliseen toimintaan kuului muun muassa erilaisten tapahtumien ja tempausten järjestämistä, työtilojen alivuokraamista pienyrittäjille ja kuntouttavan työtoiminnan sekä työkokeilun tarjoamista työttömille. Päätulonlähde oli tilojen vuokraaminen tapahtuma- ja juhlakäyttöön.

Osuuskunnan rahat olivat koko ajan tiukilla. Vuodesta toiseen vuokria jäi maksamatta. Rahahuolet johtuivat osuuskunnan mukaan etenkin kiinteistön päälämmitysjärjestelmän rikkoutumisen aiheuttamista lisäkuluista.

Osuuskunta pääsi kuitenkin aina sopuun maksamattomista vuokrista ja muista maksurästeistä kiinteistön entisen omistajan kanssa. Tosin koronapandemia vaikeutti tilannetta entisestään, koska osuuskunnan toiminta keskeytyi rajoitusten vuoksi ajoittain kokonaan.

Jarno Mannerhovi (vas.) ja Jenni Lahtonen kertovat, että tulevaisuudessa Tehdassaaren osuuskunta saattaa toimia hajautetusti useassa paikassa. Kuva: Marko Melto / Yle

Uutta paikkaa ei ole helppo löytää

Erityisen ylpeitä osuuskunnan hallituksen jäsenet ovat viime kesänä järjestetystä, kansainvälisestä nykytaidenäyttelystä ja festivaalista Ars 108:sta.

Vaikka yhteistyö Cirecon kanssa vaikeutui jo ennen Ars 108:aa ja osuuskunta joutui järjestämään tapahtuman muissa kuin alun perin suunnitelluissa tiloissa, osuuskunnalla ei ollut vielä tietoa yhtiön aikeista ostaa kiinteistö.

– Tehdas 108 -kulttuurikeskus oli tuolloin vielä “saaren sydän”, jonka ympärille kiertotalouskeskittymän oli Cirecon mukaan määrä kiireettä rakentua, Lahtonen sanoo.

Tehdassaaren erityiseen miljööseen suunniteltua toimintaa ei ole helppo siirtää toiseen paikkaan. Siksi uusien, sopivien tilojen etsintä on yhä kesken.

Luova johtaja Jenni Lahtonen uskoo, että osuuskunta selviää kyllä, yhteisön voimalla.

– Tehdas 108 jatkaa varmasti toimintaansa, kun uusia inspiroivia toimitiloja löytyy.

Lue lisää:

Muokattu 4.2. kello 15.24: korjattu pääkuvan kuvatekstiin, että osuuskunnan jäsenet kuvattiin Tehdassaaressa, ei Nokian taidetalossa.

.
.