Sotkamosta löydetty lunni tuotiin lauantaina Heinolan Lintutarhalle, jossa se kohtasi tammikuun alkupuolella Sysmän Onkiniemestä talteen otetun lajitoverinsa.
Heinolassa toivotaan, että Kaino-nimen saanut sotkamolainen lunni opettaisi tarhalle aiemmin tuodun linnun syömään itsenäisesti.
Sysmästä loppiaisen jälkeen löydettyä lunnia jouduttiin aluksi pakkoruokkimaan, mutta nyt sen kanssa on siirrytty avustettuun ruokintaan.
– Lunnin nokan edessä pidetään kalaa, jonka se nappaa hoitajan kädestä, mutta täysin itsenäisesti syöminen ei vielä onnistu, kertoo Heinolan Lintutarhan hoitaja Olli Vuori.
Nyt toivotaan, että lajitoverin tultua myös ruokailu alkaa pian onnistua itsenäisesti. Sotkamon lintu syö jo itse muikkuja.
Vierailijat eivät pääse tällä hetkellä katsomaan lunneja Heinolan Lintutarhalla. Pakkolaskun tehneet reissaajat toipuvat seikkailuistaan yleisöltä suljetussa hoitolarakennuksessa ainakin siihen asti, kunnes molemmat syövät itsenäisesti.
Heinolassa jo kaksi lunnia tänä talvena
Tammikuun puolivälissä Heinolaan tuodun lunnin löysi Marja Duran loppiaisen jälkeisenä viikonloppuna ollessaan kävelyllä metsässä Sysmän Onkiniemessä.
Lisää aiheesta: Sysmään Jäämereltä eksynyt lunni toipuu hurjasta matkasta ennen autokyytiä kotiin – lintutarhan hoitaja: "Löytö on verrattavissa lottovoittoon"
Toisen lunnin löysi torstaina Sotkamossa ulkoilemassa ollut Marja Hyvärinen. Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)Hyvärinen hälytti paikalle lintuharrastaja Hannu Rönkön, joka pyydysti kauas kotikonnuiltaan Jäämereltä eksyneen linnun.
Ensin lunni vietiin Paltamoon biologin ja pitkän linjan lintuharrastajan Vesa Hyyryläisen hoidettavaksi. Sieltä se päätettiin kyyditä Heinolan Lintuhoitolaan.
Keväällä takaisin kotiin Jäämerelle
Suomeen eksyvät lunnit ovat yleensä nuoria yksilöitä, jotka ovat eksyneet myrskyssä parvesta ja tehneet pakkolaskun voimien ehdyttyä.
Ne ovat todennäköisesti peräisin Varanginvuonolta Norjasta tai Vienanmereltä. Linnut pyritään palauttamaan kotiseudulleen keväällä, kun ne ovat saaneet höyhenpeitteensä kuntoon ja kestävät varmasti kylmässä vedessä.
Lunneja harhautuu Suomeen harvakseltaan.
Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 6.2. klo 23:een asti.