Hyppää sisältöön

Kansalaiset jatkavat äänestyslippujen tarkastuksia Pirkanmaalla: toisissa kunnissa löytynyt virheitä, toisissa ketään ei tullut paikalle

Esimerkiksi Tampereella äänestyslippuja oli viime viikolla tarkastamassa enimmillään yksitoista henkilöä yhtä aikaa.

Kansalaisten tekemissä tarkastuksissa on käynyt ilmi, että joitakin äänestyslippuja on mennyt vääriin pinoihin ja joissakin ollut liikaa leimoja Pirkanmaalla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kansalaisten tekemissä aluevaalien äänestyslippujen tarkastuksissa on löytynyt joitakin virheitä Pirkanmaalla. Aluevaltuuston kokoonpanoon virheillä ei ole vaikutusta.

Vesilahdessa jo aiemmin havaittu keskusvaalilautakunnan tarkastuslaskennassa tapahtunut virhe korjataan todennäköisesti hallinto-oikeudessa.

Yle Tampere kysyi maanantaina, miten tarkastukset ovat sujuneet.

Tampereella kolme virhettä

Tampereen keskusvaalilautakunnan mukaan Tampereella kävi viime viikon keskiviikkona ja perjantaina joukko kansalaisia tarkastelemassa aluevaalien äänestyslippuja.

Tarkastelijoita oli paikalla vaihdellen 6–11 henkilöä. He kävivät läpi vajaat 30 000 äänestyslippua eli noin 29 prosenttia kaikista Tampereella annetuista aluevaalien äänestyslipuista.

Tarkastelijat löysivät kolme eri kirjoitusvirheeseen verrattavaa teknistä virhettä, jossa yksittäisen ehdokkaan äänet oli merkitty väärälle ehdokkaalle.

Näillä virheillä ei ole vaikutusta ehdokkaiden keskinäiseen järjestykseen vaaleissa. Joka tapauksessa virheet korjataan.

Pyyntöjä useisiin kuntiin

Valta kuuluu kansalle -puolue jätti moneen Pirkanmaan kuntaan tietopyynnön aluevaalien äänten tarkastamisesta.

Viime viikolla Tampereen Valta kuuluu kansalle ry vastasi Ylelle sähköpostitse, että yhdistys ei tee aluevaalien äänten tarkastuslaskentaa, vaan sitä tekevät yksittäiset kansalaiset.

Kangasalla tarkastajat olivat paikallisen Valta kuuluu kansalle -yhdistyksen väkeä. Neljä henkilöä tarkasti aluevaalien pöytäkirjoja ja äänestyslippuja muutaman tunnin viime maanantaina Kangasalan virastotalolla. Virheitä ei löytynyt.

Pirkanmaan aluevaalilautakunnan tämänhetkisen tiedon mukaan virheitä on löydetty Tampereen lisäksi ainakin Nokialla, Vesilahdessa, Parkanossa ja Sastamalassa.

Ensin kuntien keskusvaalilautakunnat korjaavat virheet. Sitten aluevaalilautakunta käsittelee kuntien korjaukset ja korjaa niiden perusteella vaalien tulosta.

– Tämänhetkisten ilmoitusten perusteella vaikuttaisi, ettei näillä korjauksilla olisi vaikutusta valittuihin, sanoo Pirkanmaan aluevaalilautakunnan sihteeri Teemu Jokinen.

Vesilahdessa lautakunta kokoontuu uudelleen

Vesilahdessa äänestyslippuja kävi tarkastamassa kolme yksityishenkilöä viime viikon maanantaina.

Virheitä löytyi sen verran, että keskusvaalilautakunta kokoontuu uudelleen. On epäilys, että laskennassa voi edelleen olla yhden tai kahden äänen heitto. Nämä eivät kuitenkaan heilauta vaalitulosta suuntaan tai toiseen.

Vesilahdessa syntyi jo aiemmin sotku entisen kunnanjohtajan Erkki Paloniemen saamista äänistä. Sotku johtui Vesilahden keskusvaalilautakunnan tarkastuslaskennassa tapahtuneesta virheestä.

Tarkastuslaskennassa ääniä tallentui väärälle ehdokasnumerolle. Virhe korjattiin 27. tammikuuta ja korjatut tiedot ilmoitettiin Pirkanmaan aluevaalilautakunnalle.

Vesilahden keskusvaalilautakunta kokoontuu todennäköisesti ensi viikolla. Hallintojohtaja Kati Paunosen mukaan pelkkä tekninen korjaus ei riitä, vaan virheet korjataan todennäköisesti hallinto-oikeuden kautta.

Jossain tarkastajia ei tullutkaan

Orivedellä tarkastus oli alun perin sovittu täksi maanantaiksi, mutta perjantaina Valta kuuluu kansalle -puolueen henkilö ilmoitti Oriveden keskusvaalilautakunnalle, että tarvetta tarkastukselle ei olekaan.

Myös Hämeenkyröön tuli tiedustelu, että voisiko tarkastusta tulla tekemään. Kunta tarjosi tarkastuspäiväksi viime tiistaita, mutta ketään ei tullut paikalle.

Vääriä pinoja ja leimoja

Nokialla tarkastus oli viime tiistaina. Myös siellä joitain virheitä löytyi.

Äänestyslippu oli esimerkiksi saattanut mennä väärään pinoon saman puolueen sisällä. Keskusvaalilautakunnan mukaan virheillä ei kuitenkaan ole vaikutusta ehdokkaiden järjestykseen vaaleissa.

Sastamalassa parista äänestyslipusta puuttui leima, joissakin oli kaksi leimaa. Sastamalassakaan virheet eivät muuta ehdokkaiden paikkaa tuloslistassa. Asiasta kertoi Tyrvään Sanomat (siirryt toiseen palveluun) viime keskiviikkona.

Lempäälässä tarkastus oli vielä käynnissä maanantaina aamupäivällä. Tarkastus alkoi perjantaina ja jatkui Lempäälän keskusvaalilautakunnan arvion mukaan maanantai-iltapäivään.

Artikkelia päivitetty 7.2. klo 16:00 Pirkanmaan aluevaalilautakunnan tiedoilla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

.
.