Hyppää sisältöön

Aavemainen sairaalakiinteistö on ollut vuosia myynnissä Ylöjärvellä, nyt se keräsi kymmenittäin kiinnostuneita – tältä autioitunut alue näyttää kartanoineen

Myytävää maa-aluetta on yhteensä noin 19 hehtaaria. Alueella on parisenkymmentä rakennusta, joista vain muutama on säilynyt hyväkuntoisena. Purkukustannusten on arvioitu olevan 1,5–2 miljoonaa euroa.

Tyhjillään olevan vanha kartanon päärakennus.
Vanhaa sairaala-aluetta kauppaava Pirkanmaan sairaanhoitopiiri uskoo, että suurella alueella on mahdollista toteuttaa monenlaisia suunnitelmia. Video: kuvaaja Jani Aarnio, editointi Anne Savin / Yle

Kolmisenkymmentä ihmistä parveili aution kartanon edustalla, kun Pirkanmaan sairaanhoitopiiri järjesti tänään tiistaina yleisen näytön entisessä kuntoutuskeskuksessa.

Ylöjärven Ylisissä sijaitseva kuntoutuskeskuksen alue tyhjeni vuonna 2015, kun kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen toiminta siirtyi Nokian Pitkäniemeen. Sairaanhoitopiiri on yrittänyt myydä Ylisen kokonaisuutta kuuden vuoden ajan.

Yksityishenkilö tarjosi vastikään kuntoutuskeskuksen alueesta rakennuksineen 80 000 euroa. Asiasta uutisoitiin tuolloin, mikä poiki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikkö Saara Vänskän mukaan uusia tarjouksia. Tästä johtuen sairaanhoitopiirin hallitus palautti kuntoutuskeskuksen myynnin uudelleen valmisteltavaksi.

– Päätimme näyttää alueen kaikille kerralla ja sen jälkeen tätä voi havitella itselleen suljetuin tarjouksin.

1960-luvulla rakennetut hoitolarakennukset ovat purkukunnossa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Vänskä uskoo, että kuntoutuskeskuksen alue kiinnostaa myös muita kuin ostajaehdokkaita. Hän arvelee, että osa on halunnut tulla katsomaan, miltä alue näyttää.

– Täällä on hämmentävän paljon ihmisiä, en odottanut näin paljoa porukkaa.

Myytävää maa-aluetta on yhteensä noin 19 hehtaaria, jossa on parikymmentä rakennusta. Kiinteistö myydään kokonaisuutena.

Kolmea rakennusta lukuun ottamatta rakennukset myydään purkukuntoisina. Virallista suojelua millään rakennuksella ei ole, mutta yleiskaavan vuoksi mitään ei saa purkaa ilman purkulupaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikkö Saara Vänskä arvelee, että ihmiset eivät vielä joku aika sitten tienneet kuntoutuskeskuksen olevan myynnissä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Ostohalukkuutta onkin vähentänyt se, että alueella ei ole asemakaavaa.

– Me emme ota kantaa siihen, kuinka kauan kaavoituksessa menee ja mitä tähän lopulta saa tehdä. Kaavoituksen tekee Ylöjärven kaupunki, mutta ostaja kantaa kaavoitusriskin, Pirkanmaan Vänskä sanoo.

Aivan riskitön osto tämä ei ostajalle siis ole, sillä rakennusten purkukustannusten on arvioitu olevan vähintään 1,5–2 miljoonaa euroa. Kohteeseen tulee tehdä asbestipurku.

Vuosittaiset kustannukset sairaanhoitopiirille 100 000 euroa

Vaikka vanha kuntoutuskeskus ei ole helpoin kohde myyjälle tai ostajalle, näkee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikköSaara Vänskä alueessa kuitenkin suuren potentiaalin, muun muassa sen suuren koon vuoksi. Vänskä kertoo, että ideoita on heitelty muun muassa opaskoirien harjoittelupaikasta.

– Voisihan tänne yrittää saada vaikka kerrostaloja, niitä tällä alueella onkin.

Kuntoutuskeskuksen ilkivallasta on aiheutunut pelkästään viime vuonna kymmenien tuhansien eurojen kustannukset. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kiinteistöpäällikkö toivoo, että alue menisi ostajalle, joka pystyisi kehittämään aluetta. Vaikka kohde on ollut vuosia pääosin kylmillään, ovat sen vuosittaiset ylläpitokustannukset sairaanhoitopiirille 100 000 euroa. Alueella on ollut myös jatkuvaa ilkivaltaa, mikä on lisännyt kustannuksia.

– Pääasia olisi, että me pääsisimme ylläpitokustannuksista ja tämä tulisi parempaan käyttöön kuin missä se nyt on.

Ei ainoa tyhjillään oleva sairaalakiinteistö

Ylisen kuntoutuskeskus ei ole ainoa tyhjillään oleva sairaalakiinteistö Pirkanmaalla. Myös Kaivannon sairaala Kangasalla ja Mäntän sairaala Mänttä-Vilppulassa ovat tyhjillään.

– Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on toki yrittänyt myydä näitä. Hintataso on kuitenkin jäänyt varsin matalaksi ja siksi myynti ei ole edennyt, Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala sanoo.

Herrala arvelee, ettei kiinteistöjen käytettävyys suoraan vanhoina rakennuksina houkuttele ostajia. Sen vuoksi useimmat pitäisi purkaa, mutta myös sillä on hintansa.

– Hyvinvointialueen näkökulmasta näitä ei kannata myydä alihintaan.

Pitkäniemen sairaalan alueelta tulee myös vapautumaan joitain kiinteistöjä, kun uudisrakennus valmistuu TAYSin alueelle.

Herrala kertoo, että eri kiinteistöistä on parhaillaan meneillään kartoitus, joka valmistuu tämän kuun loppuun mennessä.

Kuntoutuskeskus hiljeni vuonna 2015, kun kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen toiminta siirtyi Nokian Pitkäniemeen. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lue lisää:

.
.