Hyppää sisältöön

Joroislainen Famifarm tekee historiansa suurimman investoinnin Juvalle – käynnistää toimintaa Juvalla tyhjilleen jääneen salaattitehtaan tiloissa

Juvalla tyhjentyneen salaattitehtaan tiloihin on löytynyt uusi toimija. Joroislainen elintarvikekonserni tekee tiloihin miljoonien investoinnin, joka on myös konsernin isoin satsaus. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo -lehti.

Juvan seudulla on harjoitettu vihannesten viljelyä ja jalostusta 1970-luvulta asti. Famifarmin myötä toiminnalle saadaan jatkoa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Famifarm Oy tekee Juvalle usean miljoonan euron investoinnin. Joroislähtöinen elintarvikekonserni rakentaa tuotantoa lakkautetun salaattitehdas Salico Oy:n tehdashalliin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on Famifarmin perheyrityksen historian suurin investointi. Tyhjäksi jääneeseen salaattitehtaaseen investoidaan arviolta seitsemällä miljoonalla eurolla.

– Olemme kotiläksymme omasta mielestämme tehneet hyvin. Haluamme olla mukana vaikuttamassa ja varmistamassa kotimaisen elintarviketuotannon sekä vihannesten tuotannon, Famifarmin toimitusjohtaja Caroline Grotenfelt-Fyhr kertoo.

Toiminnalle on saatu rahoitusta Pohjois-Savon Ely-keskukselta. Ely myönsi joulukuussa maatalouden investointitukea kasvihuonetuotannon rakentamiseen Famifarmille vajaat 1,3 miljoonaa euroa.

Famifarmissa uskotaan kotimaiseen ruoantuotantoon

Famifarmilla on töissä 150 henkeä ja koko konsernissa noin 200 työntekijää. Uusi Juvalle valmistuva kohde työllistää arviolta kahdeksan henkilöä.

Näkymiä alalla pidetään hyvänä.

– Kotimaisen sekä vihannestuotannon, salaattien ja ylipäätänsä vihannestuotannon ja kotimaisen elintarviketuotannon tulevaisuuteen (uskomme) vahvasti.

Konserniin kuuluu myös Juvalla toimiva tytäryhtiö Kruununherkku Oy, joka valmistaa valmisruokaa.

– Meidän asiakaskunta on vähittäiskaupassa pääosin, mutta food service-puoli kasvaa vahvasti.

Toiminta on tarkoitus saada tiloissa käyntiin viimeistään vuoden 2023 alkupuolella. Yksikkö tulee työllistämään arviolta kahdeksan henkilöä.

Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen (kesk.) kertoo, että käsiteltävässä tapauksessa kunnan päätöksenteko on ollut yksimielistä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Juvan kunnalle myös iloinen uutinen

Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen (kesk.) kertoo, että nyt kyseessä olevalla tontilla on nähty vuosikymmenten aikana paljon iloja ja murheita.

Esimerkiksi Saliconin lähtiessä vuonna 2020 Juvalta katosi samalla noin sata työpaikkaa. Tyhjilleen jääneitä tiloja saadaan uusien uutisten myötä jälleen käyttöön.

Juvan kunta on ostanut kiinteistön Salicolta kokonaisuudessaan itselleen ja kunta on neuvotellut Famifarmin kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen.

– Tämä oli syrjäinen tontti aikoinaan, mutta nyt se on meillä elinkeinotoiminnan keskiössä.

– Tärkeää on, että tila on käytössä ja pyörittää euroja. Juvan kunnan kannalta tämä on taloudellisesti hyvä ratkaisu, Hänninen uskoo.

Lue myös:

.
.