Hyppää sisältöön

Myös dieselin hinta kipusi yli kahden euron Lapissa – Rosamaria Mattilan hupiajeluille tuli loppu: "Kaikki turhat menot on nyt karsittu"

Polttoaineiden korkeat hinnat syövät ammattiautoilijoiden tuloa ja keventävät pohjoisten asukkaiden kukkaroa.

Polttoaineen hinta saavutti kipurajan, arvioi autoaan tankannut Rosamaria Mattila Enontekiöllä
Polttoaineen hinta saavutti kipurajan, arvioi autoaan tankannut Rosamaria Mattila Enontekiöllä

Ammattiautoilijat ja pohjoisimman Suomen asukkaat ovat nyt tiukassa paikassa, sillä pitkien etäisyyksien Lapissa tankataan tällä hetkellä maan korkeinta, ennätyskallista menovettä. Utsjoella, on jouduttu maksamaan niin dieselistä kuin bensastakin yli kahden euron litrahintaa.

Polttoaine.net -sivuston mukaan dieselin hinta Utsjoen Nuorgamissa oli maanantaina 2,07 euroa litralta, 95-oktaaninen maksoi 2,15 ja 98-oktaaninen 2,22 euroa litralta.

Enontekiön Hetassa diesel-litrasta piti tiistaina pulittaa karvan verran alle kaksi euroa, tarkka hinta oli 1,999 euroa. Bensalaatujen litrahinnat olivat 2,039 ja 2,079 euroa.

Autoaan Hetassa tiistaina tankannut Rosamaria Mattila on karsinut kaikki turhat ajot, ja yhdistää samalle reissulle monta asiointia. Mattilan kotikylästä Kaaresuvannosta on matkaa Hettaan kuutisenkymmentä kilometriä suuntaansa.

– Aikaisemmin on saattanut huvikseenkin istua autossa, mutta ei kyllä enää, hän sanoo.

Lue myös: Moni haikailee nyt halvemman polttoaineen perään, mutta hinnanlaskua ei ole näkyvissä – raakaöljyn hinta noussut yhä korkeammalle

Norjassa polttoaine on tällä hetkellä edullisempaa

Utsjokelaisen kuljetusalan yrittäjän Kari Guttormin otsalle nousee hiki, kun hän tankkaa linja-auton tai kuorma-auton 400 litran tankin.

– Kun kerrot sen 400 litraa kahdella, niin huh huh, melkomoinen maksu, hän huokasee.

Hänelle kipuraja on 1,6–1,7 euroa, ja sen yli on menty jo ajat sitten. Kohonneet polttoaineenhinnat ovat pois katteesta ja omista tuloista.

– Minun tulot vähenee totaalisesti, kyllä se on niin tiukka paikka.

Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Hänen mukaansa kohonneita hintoja ei voi periä asiakkailta, sillä hinnat on kilpailutettu etukäteen. Hän ajaa paljon kuorma-autokuljetuksia ja Kela-kyytejä.

Norjasta polttoainetta saa 20 senttiä halvemmalla litrahinnalla. 20 000 litran vuosikulutuksella se toisi 4000 euron säästöt, mutta Guttormin työajot ovat tällä hetkellä Ivalon suunnalla eli turhan kaukana, jotta voisi hyödyntää hintaeroa.

Ivalon ja Norjan puolella sijaitsevan Karasjoen välimatka on noin 150 kilometriä.

Yrittäjän kukkaro joustaa

Myös eteläisemmässä Lapissa työkseen autoileva Jorma Poikajärvi on huomannut kukkarossaan hinnan nousun.

– Kun ennen meni 80–90 euroa tankatessa, nyt menee 100–110 euroa. Kun tankkauksia teet useamman viikossa, niin lompakko siinä ohenee.

Myös Poikajärvelle Kelan sopimusajot ovat merkittävin tulonlähde. Kiinteähintaiset sopimukset eivät jousta, vaan yrittäjän on joustettava.

–Pari vuotta sitten ajettiin 1,54 euron kilometrikorvauksella, nyt ajetaan 1,34 korvauksella eikä kulut varmasti ole tulleet 25 prosenttia alaspäin vaan nousseet sen verran.

Tältä näyttivät polttoaineiden hinnat Hetassa tiistaina. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Raakaöljyn hinta korkealla

Polttoaineiden hinta on viime aikoina ollut korkealla koko maassa. Taustalla on erityisesti korkealla oleva raakaöljyn hinta.

Lapissa dieseliä on viime päivinä halvimmillaan saanut runsaalla 1,8 eurolla, mutta pääosin hinta on ollut viitisen senttiä korkeampi. 95-oktaanisesta on Polttoaine.net -sivuston mukaan joutunut maksamaan lähes poikkeuksetta vähintään 1,90 euroa.

Alle kahden euron hintaan 98-oktaanista on Lapissa viime päivinä saanut vain muutamilta asemilta.

Lue myös:

"Enää ei ole varaa Juhla Mokkaan", sanoo Kati Suomalainen, 37, ja pelkää, ettei pian pysty ajamaan dieselautolla töihin – näin inflaatio kurittaa

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 10.2. kello 23 saakka.