Hyppää sisältöön

Tutkijat löysivät uuden ja nopeammin aidsiin johtavan hiv-variantin Hollannista

Kansainvälinen tutkimusryhmä on tunnistanut uuden hi-viruksen variantin. Se tarttuu herkemmin ja kehittyy hiv-infektiosta aidsiksi puolta lyhyemmässä ajassa. Hiv-lääkitys tehoaa uuteen VB-varianttiin yhtä hyvin kuin muihin hi-viruksen kantoihin.

Seksityöntekijä kävi yksityisen järjestön tarjoamassa hiv-testissä Mexico Cityssä vuonna 2020. Meksikossa on pulaa hiv-lääkkeistä.

Kansainvälisessä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) on tunnistettu uusi hi-viruksen variantti VB. Hollannista löydetyllä variantilla on korkeampi taudinaiheuttamiskyky eli virulenssi kuin muilla tunnetuilla hi-viruksilla.

VB-varianttia kantavilla on hi-virusta veressään 3,5–5,5 kertaa enemmän kuin muilla hiv-infektiota sairastavilla, ja variantti tarttuu herkemmin. Aika hiv-infektion kehittymiseen aids-vaiheeseen on puolta lyhyempi. Tutkituilla potilailla hiv kehittyi aidsiksi 2–3 vuodessa.

Hiv-lääkitys tehoaa VB-varianttiin yhtä hyvin kuin muihin hi-viruksen kantoihin.

Varhain todettu hiv-infektio ja lääkityksen varhainen aloittaminen estävät aidsin kehittymisen

Tutkimusaineistoksi koottiin näytteitä eri maista olevista tartuntaketjuista, joissa oli pystytty tarkasti kuvaamaan leviävien hiv-kantojen vaikutusta hiv-positiivisten taudinkulkuun ja siten vertailemaan eri kantojen ja viruskantojen eroavaisuuksien vaikutusta hiv-infektion taudinkulkuun.

Lähes kaikki tiedossa olevat VB-variantin aiheuttamaa hiv-infektiota sairastavat 109 henkilöä ovat olleet kotoisin Alankomaista. VB-variantti pääsi kehittymään 1990-luvulla Alankomaissa hiv-lääkityksestä huolimatta. Variantin kehittyminen ei liittynyt hiv-lääkitykseen.

Hiv:n geenimuunnosten on aiemmin arveltu vaikuttavan sen taudinaiheuttamiskykyyn. Uusi tutkimus vahvistaa tämän olettamuksen.

Tutkimuksen löydökset korostavat, että varhain todettu hiv-infektio ja hiv-lääkityksen varhainen aloittaminen estävät taudin aiheuttamat immunologiset vauriot tartunnan saaneelle henkilölle. Myös WHO suosittelee tällaista toimintatapaa.

Varhainen hiv-lääkityksen aloittaminen estää myös hiv-infektion leviämistä, koska lääkitty hiv ei tartu. Tutkimuksen tulokset voivat olla hyödyksi kehitettäessä uusilla mekanismeilla toimivia hiv-lääkkeitä.

Tutkimuksen päätutkijat ovat Englannista, Alankomaista ja Ranskasta. HUSin infektiosairauksien linjan ja Helsingin yliopiston tutkijat kutsuttiin mukaan tutkimusryhmään, koska pääkaupunkiseudulla huumeidenkäyttäjien keskuudessa vuosituhannen vaihteessa levinnyt hiv-kannan tartuntojen ajoittuminen ja vaikutus taudinkulkuun on dokumentoitu kansainvälisen mittapuun mukaan varsin tarkasti.

Miljoona ihmistä vuodessa kuolee aidsiin

Lääkehoidon ansiosta suurin osa hi-virusta kantavista pystyy nykyään elämään normaalia elämää, eikä tauti enää ole kuolemantuomio.

Tauti kuitenkin leviää ja tappaa yhä ympäri maailman. Tällä hetkellä noin 40 miljoonaa ihmistä (siirryt toiseen palveluun) kantaa hi-virusta. Vuonna 2017 aidsiin kuoli lähes miljoona (siirryt toiseen palveluun) ihmistä, enemmän kuin malariaan, itsemurhiin tai hukkumisiin.

Käytännössä hiv tuhoaa kehon kyvyn puolustaa itseään, jolloin ihmisestä tulee heikko ja helppo kohde taudinaiheuttajille. Lääkehoidon tarkoituksena on pitää viruksen leviäminen hallinnassa ja siten estää immuunikato. Parantavaa hoitoa ei kuitenkaan vielä ole.

Lue myös:

Aiheesta lisää Yle Areenassa:

.
.