Hyppää sisältöön

Koulujen terveystarkastukset romahtivat koronan myötä

Kouluterveydenhuollon tarkastukset romahtivat keväällä 2020 kansallisen etäopetuksen alkaessa maaliskuussa.

Kouluterveydenhoitaja Lilli Priha-Iltanen työskentelee Turun Luostarivuoren koulussa. Kuvassa myös Isak Lintula, 7. lk. Kuva on otettu 26.1.2022. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Koululaisten määräaikaisten terveystarkastusten toteutuminen romahti korona-aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuore raportti (siirryt toiseen palveluun).

Laajat terveystarkastukset tehdään 1. luokkalaisille, 5. luokkalaisille sekä 8. luokkalaisille.

Laajassa terveystarkastuksessa lapsen terveydentilaa ja hyvinvointia arvioi sekä terveydenhoitaja että lääkäri. Tutkimuksen tiedot perustuvat avohilmoon tehtyihin merkintöihin, kertoo THL.

Ekaluokkalaisista vain puolet pääsi terveystarkastukseen

Laajojen terveystarkastusten toteumat laskivat lukuvuonna 2020–2021 kahteen edelliseen lukuvuoteen verrattuna. Esimerkiksi vuonna 2020 vain puolet ekaluokkalaisista pääsi terveystarkastukseen.

Varsinainen mahalasku tapahtui 2020 keväällä, kun kansallinen etäopetus alkoi maaliskuussa. Tuolloin kouluterveydenhuollon käyntejä oli viikoittain kymmeniä tuhansia vähemmän kuin 2019. Loppukeväästä tilanne kuitenkin jo korjaantui.

Kouluterveydenhuollon käyntejä vähensi terveydenhuollon henkilökunnan siirtäminen erilaisiin epidemian hallinnan tehtäviin, kuten jäljitykseen ja rokotuksiin. Lisäksi epidemian alkaessa 2020 keväällä osa kouluterveydenhuollon asiakkaista ei uskaltanut käyttää palveluja.

THL:n mukaan myös muiden tarkastusten kuin laajojen terveystarkastusten toteuttamisessa kouluterveydenhuollossa oli vakavia puutteita.

Terveystarkastusten hiipumisen aikaan kuitenkin yksilöllisen tuen tarpeisiin perustuvat käynnit kouluterveydenhuollossa lisääntyivät, kertoo THL. Tuolloin kasvoi myös etäasioinnin määrä.

THL:n tiedot perustuvat ammattilaisten kirjaamiin Avohilmo-tietoihin. Tietojen kattavuudessa on alueellisia eroja, THL huomauttaa. Avohilmo on osa laajempaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoilmoitusjärjestelmää Hilmoa.

Maakuntakohtaiset erot ovat suuria

Epidemiatilanne ja esimerkiksi alueelliset rajoitukset ovat vaikuttaneet kouluterveydenhuollon toteutuneisiin terveystarkastuksiin.

Kaikista kovimmin epidemia koetteli Uuttamaata. Lukuvuonna 2020–2021 laajoja terveystarkastuksia tehtiin vain hieman yli 20 prosentille koululaisista.

Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Savossa laajat terveystarkastukset tehtiin yli 60 prosentille koululaisista.

Tarkempia tietoja oman maakuntasi toteutuneista laajoista terveystarkastuksista löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Koululaisten määräaikaisten terveystarkastusten toteutuminen romahti korona-aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuore raportti (siirryt toiseen palveluun)

Kouluterveydenhuollon tarve kasvaa, mutta hoitajia on liian vähän – terveydenhoitaja huolissaan: "Kaikkia ei pystytä kohtaamaan vuosittain"

Pandemia syöksi kaupungit hyvinvointivelkaan: koulujen terveystarkastusten jonoa puretaan yksityisillä palveluilla – "Koitamme saada omia lääkäreitä"