Hyppää sisältöön

Kymmeniä SpaceX:n Starlink-satelliitteja tuhoutui aurinkomyrskyssä, satelliiteista piti tulla osa "avaruuden internetiä"

SpaceX:n mukaan jopa 40 satelliittia tuhoutui aurinkomyrskyssä viime viikolla. Radaltaan pudonneet satelliitit paloivat ilmakehässä.

SpaceX:n Starlink-satelliitteja kuvattuna Itävallassa viime vuoden toukokuussa. Kuva: Christian Bruna / EPA

Amerikkalaismiljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyritys on menettänyt kymmeniä satelliitteja geomagneettisessa myrskyssä.

Myrsky iski viime viikolla, satelliittien laukaisua seuranneena päivänä. SpaceX:n mukaan jopa 40 sen laukaisemista 49 satelliitista tuhoutui myrskyssä.

Aurinkomyrskyn seurauksena satelliitit ovat pudonneet ilmakehään ja syttyneet palamaan tai ovat putoamassa kohti ilmakehää, yhtiö kertoi.

SpaceX:n mukaan pudonneista tai putoavista satelleista ei ole huolta maan pinnalla.

Geomagneettiset myrskyt syntyvät, kun auringon pinnalla tapahtuu voimakkaita räjähdyksiä.

Satelliittien piti olla osa Starlink-satelliittijärjestelmää. Tuhansien satelliittien järjestelmän tarkoituksena on tuottaa nopea internetyhteys kaikkialle maapallolla. SpaceX on ampunut avaruuteen tähän mennessä vajaat 2 000 Starlink-satelliittia.

Järjestelmä on kallis, mutta se mahdollistaa internetin paikoissa, jonne langallisia yhteyksiä ei ole mahdollista saada.

Starlinkin avulla pyritään paikkaamaan esimerkiksi tammikuussa tulivuorenpurkauksessa vaurioitunut Tongan saarivaltion merenalainen datakaapeli.

Lisää aiheesta:

.
.