Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset nosti Jussi Halla-ahon ulkoasiainvaliokunnan johtoon – Halla-aho aseviennistä Ukrainaan: "Keskustelua syytä käydä"

Halla-aho nousee valiokunnan puheenjohtajaksi Twitter-viestin vuoksi pestistä luopuvan Mika Niikon tilalle.

Jussi Halla-aho on ulkoasiainvaliokunnan uusi puheenjohtaja. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt esittää kansanedustajaa ja puolueen entistä puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa (ps.) ulkoasiainvaliokunnan uudeksi puheenjohtajaksi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi, että ryhmä päätyi yksimielisesti esittämään Halla-ahoa puheenjohtajaksi.

Lopullisen valinnan tekee ulkoasiainvaliokunta.

Ulkoasiainvaliokunnan väistyvä puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko (ps.) ilmoitti tiistaina luopuvansa pestistä Twitterissä julkaisemansa Ukraina-kommentin vuoksi.

Niikko kirjoitti, että Ranskan presidentin pitäisi sanoa suoraan, että Ukraina ei liity Natoon. Kommentti herätti tyrmistyneitä reaktioita, sillä se on ristiriidassa Suomen ulkopolitiikan linjan kanssa.

Halla-aho tuomitsi Venäjän Ukraina-toimet

Halla-aho totesi valinnan jälkeen tiedotusvälineille, että ulko- ja turvallisuuspolitiikasta "ainakin hyvin laajalla tasolla" vallitsee Suomessa laaja konsensus, eikä hänellä ole radikaaleja suunnitelmia valiokunnan työn muuttamiseksi.

Venäjän toiminnan Ukrainaa vastaan Halla-aho tuomitsi jyrkästi.

– Uhkailemalla ja sotilaallisilla toimilla ei voida rikkoa kasainvälisen oikeuden periaatteita ja itsenäisten valtioiden suvereniteettia tai oikeutta päättää itse turvallisuuspoliittisista ratkaisuistaan.

Halla-aho toisti jo alkuviikosta Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun) ilmaisemansa kannan, että Venäjän toiminnasta ja vaatimuksista Ukrainassa ei voi neuvotella.

– Minun mielestäni nämä ovat asioita, joista ei oikein voi sivistynyt maailma neuvotella. 30-luvulta on surullisia esimerkkejä siitä, kun on lähdetty aggressiivisten valtioiden kanssa neuvottelemaan.

Aseviennistä Ukrainaan syytä keskustella

Ulkoasianvaliokunnan johtoon nouseva Jussi Halla-aho katsoo, että Suomen mahdollisuudet helpottaa Ukrainan kriisiä ovat hyvin rajalliset, mutta on syytä edistää hyviä ratkaisuja osana Euroopan unionia.

– En ole kovin optimistinen sen suhteen, onko niitä lähitulevaisuudessa löydettävissä.

Halla-aho totesi olevansa iloinen siitä, että jotkut maat ovat auttaneet Ukrainaa diplomaattisen tuen lisäksi viemällä maahan aseita. Suomi ei näin toimi, mutta Halla-ahon mukaan asiasta on syytä keskustella.

– Suomella on tässä tietty virallinen linja, joka tietysti voi elää ja keskustelua aiheesta on syytä käydä. Henkilökohtaisella tasolla pidän sitä rauhan ylläpitämisen kannalta parhaana käytettävissä olevana keinona.

Halla-aho ei halunnut avata henkilökohtaista Nato-kantaansa toimittajille, mutta arvioi, että Suomen Nato-suhteeseen ei lähiaikoina ole tulossa muutoksia. Kysymyksen mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta hän kuittasi ehdottoman ennenaikaiseksi.

Juttua täydennetty klo 18.35.: Lisätty Jussi Halla-ahon kommentit.

Lue lisää:

Analyysi: Niikon kautta ulkoasiainvaliokunnassa leimasi vuotojen pelko – Halla-ahon linja Venäjää kohtaan näyttää jyrkältä

Ulkoasiainvaliokunnan johdosta eronnut Mika Niikko: "Tämä oli henkilökohtainen päätös, kukaan ei kehottanut jättämään tehtävää"

Halla-ahosta tulossa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja – Riikka Purra: "Hän on erinomainen kandidaatti tähän tehtävään"

Tutkija selittää, miksi Mika Niikon twiitti oli niin tyrmistyttävä: "Ajatteliko hän, että nyt suljetaan vain ovi Ukrainalta, kun käytännössä se myös sulkisi oven Suomelta"