Hyppää sisältöön

Naisen murhasta Helsingin Maunulassa syytetty mies kiistää kaiken väkivallan, vaikka kaksi todistajaa kertoo miehen tunnustaneen puukotuksen

Syytteiden mukaan mies murhasi liikuntarajoitteisen naisen tämän kodissa raa'alla ja julmalla tavalla. Miestä syytetään myös useista naiseen kohdistuneista pahoinpitelyistä.

Tapauksen pääkäsittely alkoi perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä Helsingin Maunulassa tapahtunutta epäiltyä henkirikosta. 49-vuotiasta miestä syytetään 55-vuotiaan naisen murhasta. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Syytteen mukaan mies iski naista veitsellä ainakin kahdeksan kertaa kaulan alueelle ja jätti hänet kuolemaan asunnon lattialle. Mies ei syytteen mukaan yrittänyt välittömästi hankkia apua naiselle.

Epäilty rikos tapahtui viime vuonna perjantaina 12. marraskuuta. Uhrin ruumis löytyi tämän kodista seuraavalla viikolla.

Syyttäjä arvioi miehen pyrkineen surmaamaan naisen. Syytteen mukaan henkirikos oli tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Syyttäjä pitää tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Uhri oli ollut syytteen mukaan jossain määrin puolustuskyvytön liikuntarajoitteisuuden vuoksi. Nainen käytti rollaattoria apuna liikkumisessa.

Syyttäjä: Mies oli uhkaillut veitsellä aiemmin

Syytteiden mukaan mies oli käyttäytynyt väkivaltaisesti naista kohtaan useita kertoja ennen viimeistä veritekoa.

Miestä syytetään murhan lisäksi samaan uhriin kohdistuneista kahdesta pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä. Epäillyt rikokset tapahtuivat heinäkuussa ja elokuussa 2021.

Syytteiden mukaan mies oli muun muassa tönäissyt naista siten, että tämä oli kaatunut ja lyönyt päänsä. Hän oli myös lyönyt naista avokämmenellä ja kuristanut hänet lähes tajuttomaksi. Mies oli myös estänyt naista poistumasta asunnosta seisomalla oven edessä.

Syytteiden mukaan pahoinpitelyistä törkeimmässä mies oli lyönyt naista kahdesti ja uhannut tätä painamalla veitsen naisen kaulalle. Mies oli tuolloin uhannut viiltää naisen kurkun auki. Hän oli viiltänyt naista varpaan tyveen.

Suhde oli mahdollisesti ollut väkivaltainen jo sitä ennen, mutta poliisille ilmoitetut epäillyt teot eivät johtaneet syytteisiin.

Mies oli paikalla asunnossa, mutta kiistää kaikki syytteet

Mies kiistää käräjäoikeuteen toimitetussa kirjallisessa vastauksessaan syytteet murhasta ja muista väkivaltarikoksista. Hän väittää, että ei ole tappanut uhria tämän asunnossa. Miehen mukaan hän ei ole tehnyt uhrille mitään väkivaltaa.

Tapauksessa on riidatonta, että mies oli teon aikaan naisen asunnossa eikä siellä ollut muita henkilöitä paikalla. Mies oli 12. marraskuuta eli syyttäjän väittämänä murhapäivänä väkevässä kolmen promillen humalassa. Hänellä ei ole tarkkoja muistikuvia tapahtumista.

Mies väittää kirjallisesssa vastauksessaan riidelleensä naisen kanssa ja menneensä sen jälkeen nukkumaan. Hän kertoo löytäneensä naisen herättyään kuolleena lattialta. Tämä jälkeen hän poistui paikalta järkyttyneenä.

Miehen puolustuksen mukaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää, että nainen on aiheuttanut vammat itse itselleen.

Kahden todistajan mukaan mies oli kertonut viiltäneensä naisen kurkun auki veitsellä ja jättäneensä hänet asuntoon. Mies soitti hätäkeskukseen kolme päivää teon jälkeen.

Lisää aiheesta:

.
.