Hyppää sisältöön

Suomalaisia pyydetään poistumaan Ukrainasta, USA: Venäjä voi hyökätä lähipäivinä – "Täällä Kiovassa vasta heräillään tuoreimpaan käänteeseen"

Suomi ja useat muut länsimaat ovat pyytäneet kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta. Kiovassa vasta heräillään nopeasti muuttuneisiin uhka-arvioihin, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen paikan päältä.

Tällä viikolla jännitystä on kiristänyt entisestään se, että Venäjä ja Valko-Venäjä aloittivat sotaharjoituksen lähellä Ukrainan rajaa. Kuvassa on harjoituksessa mukana olevia S-400-ilmatorjunta-ohjuksia. Kuva: EPA
Tekijät

Ulkoministeriö kehottaa Ukrainassa olevia suomalaisia poistumaan maasta välittömästi. Kehotus käy ilmi päivitetystä matkustustiedotteesta, jonka ministeriö julkaisi myöhään perjantai-iltana.

Ministeriö kuvailee päivitetyssä matkustustiedotteessaan, että tilanne Ukrainassa on arvaamaton ja voi muuttua nopeasti.

Ukrainassa olevia ulkoministeriö kehottaa seuraamaan Kiovan edustuston ja ulkoministeriön tiedotuskanavia sekä tekemään matkustusilmoituksen.

Poistumiskehotuksen kansalaisilleen ovat antaneet myös muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Viro ja Norja.

Uhka-arviot muuttuivat nopeasti

– Suomen ja monen muun länsimaan uhka-arvioon on tullut selvä muutos ja käänne tapahtui perjantain aikana todella nopeasti, toteaa Kiovassa paikalla oleva Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Uhka-arvioiden nopean muutoksen takana on Turtiaisen arvion mukaan se, että Venäjä on aloittamassa sotaharjoituksia myös Mustallamerellä ja maa on tuonut lisää joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan.

Lisäksi Valkoinen talo varoitti perjantaina, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaisi tapahtua jo päivien sisällä. Yhdysvaltain kansalaisia Valkoinen talo kehotti poistumaan Ukrainasta 48 tunnin sisällä.

– Nämä tekijät yhdessä saivat ilmeisesti myös Suomen muuttamaan arviotaan, Turtiainen arvioi.

Kiovan kaduilla vasta herätään uuteen käänteeseen

Pääkaupungin Kiovan kaduilla suurta muutosta ei vielä näy.

– Täällä pääkaupungissa Kiovassa vasta heräillään tähän tuoreimpaan käänteeseen. Eikä Ukrainan poliittinen johto ole antanut mitään yleistä uutta varoitusta omille kansalaisilleen, Turtiainen kertoo Yle Uutisille lauantaiaamuna.

– Osa täällä tapaamistani ukrainalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja mahdollisen hyökkäyksen varalle. Osa taas on pakannut jo viikkojaa sitten valmiusrepunsa, jos kutsu rintamalle tulee yllättäen.

Kiovasta on myös lähtenyt jonkin verran väkeä Ukrainan länsiosiin, Turtiainen kuvailee.

Biden ja Putin keskustelevat puhelimitse lauantaina

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden neuvottelevat lauantaina puhelimitse, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov toimittajille perjantaina uutistoimisto Tassin mukaan. Myös Valkoinen talo on vahvistanut keskustelun, uutistoimisto Reuters kertoo.

Peskovin mukaan keskustelu käydään Yhdysvaltain aloitteesta. Valkoisen talon mukaan neuvottelu on lauantai-aamuna paikallista aikaa.

– Yhdysvallat yrittää yhä löytää diplomaattista ratkaisua, mutta odotukset ovat matalalla. Länsi on myös valmistellut mittavaa pakotepakettia, jonka viesti on, että hyökkäys Ukrainaan tulisi nyt todella kalliiksi Venäjälle, Turtiainen toteaa.

Tass kertoo myös, että Putin neuvottelee lauantaina myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa puhelimitse.

Valkoisen talon uhka-arvio kasvanut

Valkoisen talon uhka-arvio Ukrainan tilanteesta on kasvanut. Se varoitti perjantai-iltana Suomen aikaa, että Venäjä voisi tehdä mittavan hyökkäyksen Ukrainaan päivien sisällä.

Samalla se kehotti yhdysvaltain kansalaisia poistumaan Ukrainasta 48 tunnin sisällä.

– Näemme yhä enemmän merkkejä siitä, että Venäjä kärjistää tilannetta, mukaanlukien uusien joukkojen saapuminen Ukrainan rajalle, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoo.

Sullivanin mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat nyt, ettei Moskova ehkä viivytä hyökkäystä talviolympialaisten päättymiseen, kuten osa asiantuntijoista on arvellut.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi jo aiemmin perjantaina, että hyökkäys voi tapahtua nyt minä päivänä tahansa ennen olympialaisten päättymistä.

Sullivanin mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan usko Venäjän presidentti Vladimir Putinin vielä tehneen päätöstä hyökkäyksestä.

Yhdysvaltojen ja Suomen lisäksi useat muut maat ovat perjantaina kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta, mukaanlukien Viro, Britannia, Latvia, Norja, Hollanti ja Japani.

Osa maista on myös ilmoittanut aloittavansa suurlähetystöjen työntekijöiden siirtämisen pois Ukrainasta. Hollanti siirtää diplomaattinsa pääkaupunki Kiovasta läntiseen Ukrainaan, lvivin kaupunkiin.

Berliinissä vaikeat neuvottelut

Venäjä, Ukraina, Saksa ja Ranska ovat sopineet jatkavansa ensi kuussa neuvotteluja Ukrainaa koskevan konfliktin ratkaisemisesta, kertovat ranskalais- ja saksalaislähteet uutistoimisto AFP:lle.

Osapuolten niin sanottu Normandia-ryhmä neuvotteli eilen Berliinissä yhdeksän tunnin ajan. Lähteet kuvaavat neuvotteluja vaikeiksi.

Heidän mukaansa kaikki neljä maata ovat kuitenkin sitoutuneet Venäjän ja Ukrainan väliseen Minskin rauhansopimukseen.

Vuoden 2015 sopimuksessa sovittiin Itä-Ukrainan separatistialuetta koskevien taistelujen lopettamisesta. Maat ovat toistuvasti syyttäneet toisiaan sopimuksen rikkomisesta. Viime aikoina jännitys on kiristynyt entisestään Venäjän lisättyä joukkoja lähellä Ukrainaa.

Ranskan presidentinpalatsi sanoo, että Venäjä suostuu jatkamaan neuvotteluja, mutta vaatii, että Ukraina neuvottelee suoraan Itä-Euroopan kapinallisten kanssa. Ukraina ei ole siihen valmis.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan tämä vaatimus esti edistymisen torstain neuvotteluissa.

Jos Ukraina suostuisi vaatimukseen, Venäjän asema muuttuisi konfliktin osapuolesta sen välittäjäksi. Siksi emme suostu siihen, Kuleba sanoi.

Kreml on niin ikään kommentoinut, etteivät torstain neuvottelut tuottaneet tuloksia.

Kuleba ilmoitti perjantai-iltana Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Ukraina on käynnistänyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Wienin asiakirjan mukaisen menettelyn Venäjän toiminnasta. Ukraina vaatii asiakirjan perusteella Venäjää toimittamaan yksityiskohtaisen selvityksen sen sotilaallisesta toiminnasta Ukrainan läheisyydessä ja Krimin niemimaalla 48 tunnin sisällä.

Venäjä: EU:n vastaus Moskovan kirjeeseen epäkunnioittava

Venäjän ulkoministeriö tyrmäsi perjantaina myös EU:n torstaina jättämän yhteisen vastauksen Venäjän turvallisuutta koskevaan kirjeeseen. EU koordinoi Naton kanssa vastauksen sisältöä. Myös Nato kirjoitti Venäjälle oman vastauksensa.

Tiedottaja Marija Zaharovan mukaan Venäjä ei hyväksy tätä kollektiivista vastausta vaan odottaa yksityiskohtaisia vastauksia jokaiselta osapuolelta.

Zaharov muistutti, että ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti kirjeen 37 Euroopan ja Pohjois-Amerikan maan ulkoministerille. Venäjä myös odotti eri mailta tyhjentäviä vastauksia.

– Sen sijaan (Naton pääsihteeri Jens) Stoltenberg ja (EU:n ulkosuhteista vastaava Josep) Borrell kirjoittivat meille, (vaikka) emme olleet osoittaneet (kirjettä) heille, Zaharova sanoi.

Tätä ei hänen mukaansa voi luonnehtia muuten kuin diplomaattisen epäkohteliaisuuden manifestina ja kunnioituksen puutteena Venäjän pyyntöä kohtaan.

Ukraina: Biden liioittelee

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arveli torstaina tv-haastattelussa, että tilanne Ukrainassa voi "muuttua hulluksi" nopeasti.

Ukraina vähätteli Bidenin kommentteja perjantaina.

Maan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan Yhdysvaltojen antama kehotus maansa kansalaisille ei ollut merkki siitä, että Venäjä olisi välittömästi hyökkäämässä. Sen sijaan Biden toisti Kuleban mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeriön aiempaa ohjeistusta.

– He ovat jo aloittaneet suurlähetystönsä henkilöstön ja näiden perheenjäsenten evakuointeja. Lausunto ei ole todiste tilanteen radikaalista muuttumisesta, Kuleba sanoo.

Shoigu: Lännen pitäisi lopettaa asetoimitukset Ukrainaan

Britannian puolustusministeri Ben Wallace on perjantaina vierailulla Moskovassa neuvotellakseen jännityksen liennyttämisestä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan Wallacelle, että Venäjä vastaa Yhdysvaltojen ja Naton esittämiin vastaehdotuksiin "mitä pikimmiten". Ne lähettivät vastauksen Venäjän turvallisuuspoliittisiin vaatimuksiin tammikuun lopulla.

Lisäksi Shoigu vaati länsimaita lopettamaan asetoimitukset Ukrainaan. Shoigu myös vaati Wallacelta vastausta siihen, miksi Britannia lähettää erikoisjoukkoja Ukrainaan.

Wallace kertoi, että Ukrainaan harjoituksiin lähetetyt brittijoukot palaavat pian.

Torstaina Moskovassa kävi Britannian ulkoministeri Liz Truss. Hän vaati Venäjää vetämään pois Ukrainan rajan lähelle tuodut lisäjoukot.

Ensi viikolla Venäjällä vierailee vuorostaan Saksan liittokansleri Olaf Scholz, jonka on määrä tavata Putin tiistaina.

Päivitetty 12.2. klo 10.07 Lisätty Ylen kirjeenvaihtajan tiedot paikan päältä Kiovasta.

Päivitetty 12.2. klo 00:11 Lisätty Ylen toimittajan tiedot paikan päältä Kiovasta.

Päivitetty 11.2. klo 23.54 tiedolla Bidenin ja Putinin lauantaisesta puhelinkeskustelusta.

Päivitetty 11.2. klo 23.33 Suomen ulkoministeriön maastopoistumiskehotuksella.

Päivitetty 11.2. klo 15.02: Lisätty tieto Scholzin vierailusta sekä Ukrainan suhtautumisesta Bidenin maastapoistumiskehotukseen.

Päivitetty 11.2. klo 15.55: Lisätty tietoja Shoigun ja Wallacen tapaamisen sisällöstä.

Päivitetty 11.2. klo 18.40: Lisätty kappale Venäjän ulkoministeriön reaktiosta EU:n kirjeeseen.

Päivitetty 11.2. klo 20.21: Lisätty tieto: Ukraina vaatii Venäjältä selvitystä sotilaallisesta toiminnasta.

Päivitetty 11.2. klo 22.28: Lisätty tieto Valkoisen talon uhka-arvion muuttumisesta.

Aheesta aiemmin:

.
.