Hyppää sisältöön

Rokottamattomat hoitajat jatkavat ikäihmisten palveluissa Tampereella – kaupunki pohtii nyt, miten rokottamattomien jatkuva testaus onnistuu

Tampereen ikäihmisten palveluihin ei ole saatu palkattua riittävästi rokotettua henkilökuntaa. Rokottamattomien testauskäytännöissä on vielä monta kysymysmerkkiä.

Tampereella sote-alan henkilökunnasta on noin kolme prosenttia ilman koronarokotteen suojaa. Rokottamattomia on erityisesti ikäihmisten palveluissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tampere joutuu käyttämään potilastyössä jatkossakin myös vailla koronarokotussuojaa olevia sote-ammattilaisia. Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen kertoo, että kyse on kymmenistä vanhuspalveluissa työskentelevistä ihmisistä.

– Ikäihmisten palveluissa meillä on niin kova vajaus henkilökunnasta, että siellä myös rokottamaton henkilöstö jatkaa työskentelyään. Kyse on noin 80 työntekijästä, Kuosmanen sanoo.

Hoitohenkilökunnan rokotusvelvollisuudesta määräävä tartuntatautilain väliaikainen muutos tuli voimaan helmikuun alussa. Laissa on kuitenkin pykälä, joka mahdollistaa rokottamattomien työntekijöiden työskentelyn, jos asiakas- tai potilasturvallisuus muuten vaarantuisi.

– Näköpiirissä ei ole asiaan pikaista ratkaisua, Kuosmanen kertoo.

Testauskäytännöt vielä kysymysmerkki

Tampereen kaupungin sote-ammattilaisista noin kolme prosenttia on vailla rokotussuojaa. Yhteensä rokottamatonta henkilöstöä oli lain tarkoittamissa tehtävissä helmikuun alussa noin 130. Tampere otti aluksi aikalisän helmikuun 14. päivään asti rokottamattomien käytössä.

Parin viikon aikana sote-alan sisältä on löytynyt uusia tai sovellettuja töitä noin 30 työntekijälle. He ovat esimerkiksi siirtyneet potilastyöstä etätyöhön tai muihin tehtäviin, joissa ei ole asiakaskontakteja.

Noin 20 henkilölle etsitään edelleen sopivaa tehtävää, joissa rokotuksia ei vaadita. Kuosmanen kertoo, että ensi sijassa nämä tehtävät tulevat sosiaali- ja terveyspalveluista, tämän jälkeen on kartoitettu sivistyspalvelujen tehtäviä esimerkiksi kasvatus- tai perusopetuksen puolelta.

Tampereen kaupungilla odotetaan edelleen tarkennettuja ohjeita rokottamattomien työntekijöiden koronatestauksista. Lain mukaan lääketieteellisten perusteiden takia rokottamaton henkilö voi jatkaa työtään, mutta hänet on testattava. Testitulos on voimassa 72 tuntia.

Muiden rokottamattomien osalta on ollut vielä selvitettävänä, voidaanko heitä testata. Kuosmasen mukaan valtakunnallisesti tulkinnat tästä ovat olleet vaihtelevia.

Kuosmasen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on kuitenkin loppuviikosta suositellut myös muiden kuin lääketieteellisistä syistä rokottamattomien testaamista.

– Tästä tehtäneen meilläkin linjauksia jo ensi viikolla, Kuosmanen sanoo.

Kustannukset testauksesta maksaa kaupunki.

– Tavoitteemme on, että kaikki rokottamattomat työntekijät testataan.

Rokottamattomalla henkilöllä voi olla myös sairastettu korona, joka mahdollistaa työskentelyn puoli vuotta.

Lue myös:

Tampereella yli sata sote-ammattilaista on ilman koronarokotusta – saavat jatkaa töissä, koska muuten vanhuksille ei riitä hoitajia