Hyppää sisältöön

Rap-artisti Hassan Maikal: "Oman yhteisön nuoret kysyvät, miksi yritän olla valkoinen vaikka en ole suomalainen"

Vuoden tulokkaaksi Emma-gaalassa ehdolla oleva Hassan Maikal ihmettelee Ylen Perjantai-ohjelmassa, miksi muut ruskeaihoiset eivät suvaitse yhteisönsä sisällä erilaisuutta.

"Minua jännittää minun lapset ja heidän lapsensa. Miten pitkälle se jatkuu, että he ovat aina maahanmuuttajataustaisia? Pelkään pahoin, että he joutuvat todistelemaan yhtä lailla, niin kuin minäkin", Maikal sanoo. Kuva: Maiju Talala / Yle

Hassan Maikal syntyi Suomessa Tampereella ja muutti 3-vuotiaana Helsinkiin. Kontulassa alakoulussa luokalla noin 60 prosenttia oli maahanmuuttajataustaisia lapsia. Se teki Maikalin olon kotoisammaksi.

– Luokalla saattoi olla venäläinen tai joku jonka juuret olivat Serbiasta tai Somaliasta, mutta kaikki olivat vaan suomalaisia nuoria. Silloin kaikille tämä paikka oli koti, Maikal kuvailee Sean Ricksille Yle Perjantain jaksossa Mikä tekee Suomesta kodin?

– Me jopa kutsuimme itseämme pakolaisiksi, vaikka emme paenneet mitään. En tiedä, mistä se tuli. Ehkä se oli turvaverkko meille. En tykännyt sanoa olevani suomalainen. Ei meitä kuitenkaan hyväksytty tai katsottu suomalaisina.

Nyt Hassan Maikal on tunnettu rap-artisti, joka on ehdolla Emma-gaalassa vuoden tulokkaaksi ja hänen albuminsa Betonitarha vuoden albumiksi.

Suomi on koti, mutta ulkopuolisuuden tunteet eivät kuitenkaan ole kadonneet. Maikal ei voi piiloutua Suomessa ihonvärinsä taakse kuten valkoiset.

– Välillä saatan olla ainoa ruskea tai ainoa isokokoinen ihminen huoneessa. Sipoon lukiossa olin koko koulun ainut tummaihoinen, Maikal kertoo.

Vanhempana Maikal vieraili äitinsä juurilla Somaliassa. Siellä hän törmäsi samanlaiseen ulkopuolisuuteen kuin Suomessa. Ihmiset ihmettelivät, mistä hän oli kotoisin. Kuva: Maiju Talala / Yle

Kun joku kysyy mistä Maikal on kotoisin, hän vastaa, että Suomesta. Hän on identiteetiltään sekä suomalainen että somali.

– Elän kahden kulttuurin välissä. Äitini kokemus on vastakohta. Hän on asunut yli 30 vuotta Suomessa, mutta hänelle Suomi ei ole ollut koti, Maikal toteaa.

Maikal miettii, mistä johtuu, että erityisesti tummaihoiset nuoret vaativat yhteisöön kuuluvilta tietynlaista käytöstä.

– Omassa yhteisössäkin nuoret kysyvät, että miksi yrität olla valkoinen, ethän sinä ole suomalainen. Jos käyttäydyt hyvin tai pukeudut tietyllä lailla, erotut yhteisöstä, ja sitten kysytään, miksi yrität olla erilainen, Maikal sanoo.

– Minua jännittää minun lapset ja heidän lapsensa. Miten pitkälle se jatkuu, että he ovat aina maahanmuuttajataustaisia? Pelkään pahoin, että he joutuvat todistelemaan yhtä lailla, niin kuin minäkin.

Katso koko Yle Perjantain jakso Areenasta tästä:

Kuinka koemme suomalaisuuden? Miten rakennetaan siltoja ihmisten välille, kun koti voi olla monessa kulttuurissa? Vieraina artisti Hassan Maikal ja sovittelija Miriam Attias. Perjantai-dokkari: Марина, suomalainen.

Jakso nähdään perjantaina 11. helmikuuta kello 21.05 Yle TV1:llä.

Lue myös:

.
.