Hyppää sisältöön

Poliisiasemalla asiointi ei huoleta asiakkaita poliisiin kohdistuvasta uhasta huolimatta – katso mikä kaikki on muuttunut

Poliisi kertoi torstaina, että siihen kohdistuu uhka. Maanantaina poliisi tiedotti, että korkeampi varautumistaso jatkuu edelleen. Selvitimme, miten poikkeusjärjestelyt vaikuttavat poliisiasemilla asioiviin.

Punaiseen toppatakkiin pukeutunut Juha Suni pitelee pystyssä valkoista polkupyörää, jonka hän on tuomassa poliisin löytötavaratoimistoon.
Tampereen poliisilaitoksella maanantaina asioivia ei pelottanut, vaikka poliisin turvallisuusuhasta on keskusteltu julkisuudessa. Juha Suni muisti koko uhan vasta huomattuaan turvatarkastuksen. Video: toimittaja Valtteri Kujansuu, kuvaaja Marko Melto / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Poliisiin kohdistuva turvallisuusuhka ei Ylen tietojen mukaan tule järjestäytyneen rikollisuuden taholta. Keräsimme keissin tähänastiset tiedonjyvät yhteen audioon. Lisäksi kysyimme poliisiopiskelijoilta, että kuinka he tilanteeseen suhtautuvat. Toimittajana Jani Aarnio.

Poliisiin kohdistuva turvallisuusuhka on muuttanut poliisien arkea torstaista alkaen. Poliisiasemien eteen on parkkeerattu panssariautoja. Poliisit kantavat asetta myös asemalla ollessaan ja pukeutuvat suojaliiveihin talon ulkopuolella.

Meille muille poliisin tehostettu varautuminen näkyy pääosin turvatarkastuksina esimerkiksi passia hakiessa. Listasimme miten uhka näkyy asioinnissa.

1. Kulkua rajoitettu aseman läheisyydessä

Tampereella vedettiin poliisin eristysnauhaa aseman lupapalvelujen läheisyyteen maanantaina aamulla. Nauhaan ripustetussa kyltissä kerrotaan, että jalankulku on edelleen sallittu aseman luona. Ylen toimittajien mukaan poliisit kysyvät herkästi millä asioilla on liikkeellä.

Eristysnauhaa vedettiin Tampereen poliisiaseman lupapalveluiden eteen maanantaina aamulla. Kuva: Marko Melto / Yle

2. Panssariautot parkissa

Jo torstaina poliisiasemille ilmestyi panssariautoja parkkiin. Tilanne ei ole muuttunut, vaan autot ovat edelleen kertomassa poliisin varautumisesta esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Poliisin panssariauto Oulun poliisiasemaa vastapäätä kävelykatu Rotuaarin päässä. Kuva: Paulus Markkula / Yle

3. Ulko-ovi lukossa

Torstaista alkaen monen poliisiaseman ulko-ovi on pantu lukkoon, vaikka tavallisesti pääsisikin kävelemään suoraan sisälle. Oulussa on otettu pois käytöstä tavallisesti auki oleva liukuovi.

4. Vartija tai poliisi ovella vastassa

Asioimaan pääsee nopeasti, sillä ulko-ovilla on vartija tai poliisi vastassa. Esimerkiksi Kuopiossa vartija päästää asiakkaat sisälle yksi kerrallaan.

5. Turvatarkastus ja läpivalaisu

Tampereella jo ovella varoitetaan mahdollisesta turvatarkastusta. Havaintojen mukaan tarkastus tehdään kaikille. Tavarat myös läpivalaistaan paikoin, esimerkiksi Joensuussa ja Kuopiossa läpivalaisu kuuluu kuvioon tavallisessakin arjessa.

Ilmoitus turvatarkastuksesta on pantu Tampereen lupapalveluiden pääoveen. Kuva: Marko Melto / Yle

6. Ei juurikaan jonoa

Eri puolilta Suomea kerrotaan, etteivät turvatoimet ole lisänneet fyysisiä jonoja asemilla. Tampereella jono asiointiin liikkui aamulla ehkä hitaammin turvatarkastusten takia.

Tampereella jonotettiin maanantaina ulkona lupa-asiointiin ennen asiointipisteen avautumista. Kuva: Miikka Varila / Yle

7. Tunnelma asioinnissa rauhallinen

Lähtökohtaisesti tunnelma on asioinnissa rauhallinen. Esimerkiksi Seinäjoella vartija totesi Ylen toimittajalle tunnelman olevan leppoisa.

– Ei yhtään pelottanut. Oli turvallinen tunnelma, totesi Tampereella poikansa passia uusimassa ollut Minna Kovalainen.

Asiakkaiden ajatuksia turvallisuusuhasta ja poliisin varautumisesta voit katsoa lisää pääkuvana olevalta videolta.

Minna Kovalainen kävi Tampereella uusimassa poikansa passia ja tunnelma oli hänen mukaansa turvallinen. Haastattelemassa Ylen toimittaja Valtteri Kujansuu. Kuva: Marko Melto / Yle

Poliisihallituksen mukaan niukka tiedotuslinja on turvallisuusasia

Poliisi kertoi torstaina, että siihen kohdistuu turvallisuusuhka. Uhan arveltiin tulevan niin sanotun perinteisen järjestäytyneen rikollisuuden parista, mutta tämä tieto kumottiin Ylen jutussa sunnuntaina. Ylen tietojen mukaan uhkaajalla on räjähteitä ja konetuliaseita.

Poliisilaitoksilta ei kerrota varautumisesta tarkemmin, sillä tiedotus on keskitetty Poliisihallitukselle. Poliisihallitus tiedotti asiasta maanantaina iltapäivällä.

– Poliisi tiedostaa, että vallitseva tilanne ja siihen liittyvät, näkyvät turvajärjestelyt saattavat aiheuttaa yhteiskunnassa huolta.

Poliisi huolehtii toimenpiteillään poliisin henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuudesta. Poliisihallitus perustelee niukkaa tiedotuslinjaa sillä, että asioiden käsittely julkisuudessa voi vaarantaa toimet uhan poistamiseksi, mutta myös heikentää suojaustoimenpiteiden vaikutusta.

Monet tiedot ovat myös poliisihallituksen mukaan lainsäädännön nojalla yksiselitteisesti luottamuksellisia tai salassa pidettäviä ja niiden käsittely julkisuudessa voi johtaa paljastajansa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Lue lisää:

.
.