Hyppää sisältöön

Mies putosi Itä-Suomessa moottorikelkalla jäihin, mutta ei saanut apua – vasta lähitalon asukkaat ilmoittivat myöhäisestä kulkijasta

Poliisi muistuttaa, että lain mukaan ihmisillä on velvollisuus auttaa. 

Jäihin pudonnut mies onnistui lopulta saamaan apua läheisestä talosta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Itä-Suomessa Joroisissa tapahtui lauantai-iltana onnettomuus, jossa mies putosi jäihin moottorikelkalla. Mies pääsi vedestä pois, mutta kylmettyi pahoin. Matkassa ei ollut enää toimivaa puhelinta.

Mies oli yrittänyt pysäyttää yhteensä yli kymmentä ohiajavaa ajoneuvoa Rantasalmentiellä, mutta kukaan ei ollut pysähtynyt auttamaan. Kukaan ei ollut myöskään soittanut hätäkeskukseen.

Jäihin pudonnut mies onnistui lopulta saamaan apua läheisestä talosta.

– Hän oli käynyt ovella koputtamassa. Talon väki oli ilmoittanut hätäkeskukseen, että täällä on tällainen liikkuja. Poliisi meni tarkastamaan ja löysi miehen, kertoo poliisin yleisjohtajana viikonloppuna toiminut komisario Hannu Virolainen.

Poliisipartio vei miehen Varkauden paloasemalle ensihoitoyksikön hoidettavaksi. Hän ehti värjötellä pakkasessa pari tuntia.

Poliisi tiedotti asiasta tuoreeltaan ja kirjoitti, että "vaikka tällä kertaa tarinalla oli onnellinen loppu, pitää poliisi tämän kaltaista välinpitämättömyyttä paheksuttavana".

Komisario Virolaisen mukaan miehellä oli onnea matkassa, sillä viikonloppuna oli melko lauha sää. Kylmettymisen vaara oli tilanteessa silti ilmeinen.

Poliisi: Pysähtyä pitää, tai ainakin soittaa apua

Hengenhädässä olleen kylmettyneen miehen näkökulmaa on helppo ymmärtää, mutta myös ohiajaneilla autoilijoilla on oma näkökulmansa.

Rantasalmentie on maaseutumaisemaa ja tiellä on 80 km/h nopeusrajoitus. Paikalla oli lauantai-iltana pimeää. Tilanne on tullut ohiajaneille autoilijoille täysin yllättäen ja se on ollut nopeasti ohi.

Siitä huolimatta poliisi muistuttaa, että pysähtyä pitää, tai jos ei uskalla, niin ainakin soittaa hätäkeskukseen ja pyytää poliisia tarkastamaan tilanne.

– Se on pienin, mitä voi tehdä. Siinä voi olla mitä tahansa, vaikka ulosajo, komisario Hannu Virolainen sanoo.

Lain mukaan ihmisillä on velvollisuus auttaa toisiaan.

– Tieliikennelaissa on auttamisvelvollisuus. Sen lisäksi rikoslaissa on erikseen pelastustoimen laiminlyönti, Virolainen muistuttaa.

Millaisia ajatuksia tapahtunut herättää? Aiheesta voi keskustella 16.2.2022 klo 23 saakka.

Aiheesta aiemmin:

.
.