Hyppää sisältöön

Kuka Lapin hyvinvointialueen hallituksen johtoon? Keskustan keskustelut kesken – valtuuston puheenjohtajuus menossa Ojala-Niemelälle

Eniten ääniä saaneet kansanedustajat Katri Kulmuni ja Markus Lohi eivät ole kiinnostuneita hallituksen puheenjohtajuudesta. Valtuuston puheenjohtajuuden on ottamassa SDP:n Johanna Ojala-Niemelä.

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä valittiin aluevaltuustoon 1 582 henkilökohtaisella äänellä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Lapin hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajuus on annettu keskustalle, mutta vielä ei tiedetä kuka ottaa harteilleen vastuullisen tehtävän.

– Hallituksen puheenjohtajan tehtävä tulee olemaan merkittävä. Se johtaa koko poliittista valmistelua, ja on ajateltu yhteisymmärryksessä, että se on kokopäiväinen pesti. Palkkio on samaa luokkaa kuin kansanedustajan peruspalkkio, keskustaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi sanoo.

Aluehallituksen puheenjohtajalla on siis työtä sen verran, ettei sitä voi hoitaa muun työn ohessa. Puheenjohtajaksi ryhtyy joku keskustan aluevaltuutetuista.

– Joku se meistä 21 keskustan aluevaltuutetusta on. Hallituksen varsinaisten jäsenten pitää hallintosäännön mukaan olla aluevaltuuston jäseniä. Sen takia joku meistä on se puheenjohtaja, joka lähtee poliittista prosessia johtamaan, Lohi sanoo.

Lohi ei itse ole kiinnostunut hallituksen puheenjohtajan tehtävästä, jota hän pitää tärkeänä, ja johon on hänen mielestään sitouduttava kolmeksi vuodeksi. Lohi sanoo haluavansa jatkaa kansanedustajan tehtävässään.

"Keskustan sisältä löytyy hyvä henkilö"

Lapin aluevaalien äänihuippu, keskustan torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni vastaa myös äitiyslomaltaan, että hän haluaa jatkaa kansanedustajan tehtävässään, mitä pitää arvokkaana.

– Siihen varmasti keskustan sisältä löytyy hyvä henkilö, mutta kansanedustaja se ei varmaankaan ole. Ryhmän sisällä ei ole vielä keskusteltu siitä, kuka tavoittelee mitäkin tehtävää, Kulmuni sanoo.

Katri Kulmunin ja Markus Lohen jälkeen aluevaaleissa eniten ääniä saaneet keskustalaiset ovat Ranuan entinen kunnanlääkäri Timo Peisa, Ylitornion ja Pellonkin kuntaa johtanut Tapani Melaluoto, kätilö Juha Berg, konkaripoliitikko Paavo Väyrynen, Inarin kunnan hallintojohtaja Mari Palolahti sekä Keminmaan kuntaa aiemmin johtanut Tommi Lepojärvi.

Valtuuston puheenjohtajaksi noussee Ojala-Niemelä

Aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävät on ottamassa sosiaalidemokraattien rovaniemeläinen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä, joka kertoi heti vaalien jälkeen olevansa kiinnostunut pestistä.

– Olen ilmoittanut, että olen käytettävissä, jos järjestöväki näin päättää, Ojala-Niemelä kertoo sähköpostitse.

SDP:n piirihallitus päättää paikoista ensi viikolla. Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja on Maria-Riitta Mällinen, ja Ojala-Niemelä on ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Ylen aiemmassa haastattelussa Ojala-Niemelä sanoi uskovansa että aikaa tehtävän hoidolle riittää. Hän uskoo, että kuntavaalien merkitys vähenee tulevaisuudessa, ja aluevaalit nousevat niiden edelle etenkin kansanedustajien valinnoissa.

Lue myös:

.
.