Hyppää sisältöön

Moni kainuulainen maatila painii pahoissa talousongelmissa – lopettanut maitotilallinen: "Ymmärrän sen tuskan"

Huono satovuosi yhdistettynä lannoitteiden, rehujen ja energian hintojen nousuun on heikentänyt usean maatilan tilannetta. Tuottajahinnat ovat puolestaan pysyneet hintojen nousua edeltävällä tasolla.

Koko maassa talousongelmissa olevia tiloja arvioidaan olevan noin 2 000. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Useat kymmenet kainuulaiset maatilat painivat pahojen talousongelmien kanssa, arvioi MTK:n kenttäpäällikkö Markku Karjalainen. Heikoilla ovat etenkin viime vuosina runsaasti investoineet ja samalla velkaantuneet viljelijät.

Huono satovuosi yhdistettynä lannoitteiden, rehujen ja energian hintojen nousuun on heikentänyt usean maatilan tilannetta. Tuottajahinnat ovat puolestaan pysyneet hintojen nousua edeltävällä tasolla.

Puolankalainen Markus Heikkinen lopetti maitotilan toiminnan viime kesänä. Maatilojen tilanteen hän näkee huonontuneen koko ajan.

– Monen kohdalla tilanne on tosi ahdistava, ja ymmärrän sen tuskan. Tuttavapiirissä on paljon investoineita ja lajiin uskovia, jotka haluavat yrittää, mutta raa'at tosiasiat, euromäärät tulevat eteen. Menot ovat suuremmat kuin tulot.

Heikkisen mukaan tilanteen parantamiseksi on vain yksi resepti: tuotteen hinnan on oltava rehellinen. Vain siten tuottaja pärjää.

– Olen nähnyt valtion tukitivolia 10 vuoden ajan, ja se on tekohengittämistä.

Sotkamolaisen maatilan yrittäjä Jyrki Nykäsen mukaan maatilojen ahdinko on nyt arkipäivää, joten tuottajasopimuksia pitäisi uusia.

– Tuottajana on tunnustettava, ettei tänne alkupäähän ole tullut sitä, mitä pitäisi. Jos ei täällä päässä pärjää, loppupäässä ei ole mitä ostaa. Hätä on oikea ja kova.

Nykäsen mukaan moni tilallinen on lopettanut toimintansa viimeisen vuoden aikana, ja tahti tulee vain kiihtymään.

– Kuka vain kuivin jaloin voi lopettaa, miettii vain sitä.

Koko maassa ongelmissa olevia tiloja arvioidaan olevan noin 2 000.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.