Hyppää sisältöön

Vuoden kultaseppä Chao-Hsien Kuo vangitsee koruihinsa lumen kimalluksen ja kasvien muodot

Taiwanilaissyntyinen kultaseppämestari on tehnyt Suomessa uraa parikymmentä vuotta. Käsityönä perinteisin menetelmin valmistetuille koruille on kysyntää ympäri maailmaa Aasiaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Vuoden kultaseppä 2022 Chao-Hsien Kuo, päässään hopeinen tiara. Taustalla seinällä kehystetty Kultaseppämestari-todistus.
Chao-Hsien Kuon tiaroita tilataan usein perintökoruiksi. Tiara pukee morsianta, mutta sopii muihinkin juhliin. Video: Tuija Veirto

Lahtelaisen kultaseppäpariskunnan korujen esittelyvitriini täydentyi vastikään uudella palkinnolla. Chao-Hsien Kuo nappasi tänä vuonna Suomen Kultaseppien Liiton myöntämän Vuoden Kultaseppä -tittelin. Pariskunnan toinen osapuoli Eero Hintsanen palkittiin vuoden kultaseppänä pari vuotta sitten.

Uniikkien korujen ohella pariskunta tekee yhteismallistoja. Innoittajana on usein suomalainen luonto.

– Otamme molemmat vaikutteita suomalaisesta luonnosta, mutta eri tavoin. Myös työtapamme ja tekniikkamme eroavat, Chao-Hsien Kuo kertoo.

Hän on jo ennen uusinta titteliä ansioitunut useissa kansainvälisissä korukilpailuissa. Valtaosa koruista tilataan verkon kautta eri puolille maailmaa, erityisesti Japaniin ja Yhdysvaltoihin.

Kultasepät Chao-Hsien Kuo ja Eero Hintsanen työpajallaan Lahdessa. Pariskunta tekee koruja yhdessä ja erikseen. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Suomalaisia ja japanilaisia yhdistää Chao-Hsien Kuon mukaan samankaltainen kauneuskäsitys. Yhdysvaltalaisilla asiakkailla on usein jokin linkki Suomeen.

– Esimerkiksi vanhemmat tai isovanhemmat saattavat olla suomalaisia.

Kasvien muoto ja liike inspiroi

Chao-Hsien Kuon korujen tekniikoissa yhdistyvät vanhat käsityöperinteet ja uusi muotoilu. Hän suosii materiaaleina hopeaa tai kultaa.

Ideat koruihin syntyvät arjen pikku ilmiöistä ja kasvien muodoista.

– Innostun valtavasti lumesta ja sen kimalluksesta. Minua inspiroivat monet sellaiset pikku ilmiöt, jotka usein jäävät arjessa huomaamatta.

Luonnossa Chao tutkii kasvien muotoja ja hahmoja.

– Olen kiinnostunut esimerkiksi siitä, miten kasvit liikkuvat tuulessa. Yhteen koruistani löysin aiheen horsman siemenistä.

Chao-Hsien Kuon korujen herkät muodot heijastelevat usein luontoa ja sen ilmiöitä. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Parhaillaan hänellä on työn alla erilaisia tiaroja. Niille on ollut kysyntää korona-aikana. Koruihin on haluttu satsata, kun häät ja monet muut juhlat on nyt täytynyt pitää pienimuotoisesti.

– Hyvin tehtyä tiaraa voi käyttää monenlaisissa juhlissa, se kohottaa aina mielialaa. Äiti voi lahjoittaa sen tyttärelleen ja tämä edelleen eteenpäin sukupolvelta toiselle.